Alles Over | PSV kan tegen AZ magische grens bereiken

Alles Over | PSV kan tegen AZ magische grens bereiken
3 min
PSV1

Met een uitwedstrijd tegen AZ kent PSV een zware beproeving alvorens het de winterstop ingaat. Zoals wel vaker dit seizoen staan er meerdere records op het punt geëvenaard of verbroken te worden.

Voor de negentigste keer in de geschiedenis staat PSV in een Eredivisieduel tegenover AZ (52W-14G-23V). Vorig seizoen vond dit affiche plaats op de laatste speeldag van het seizoen. Xavi Simons scoorde in Alkmaar twee doelpunten in een 2-1 zege, waaronder de winnende diep in blessuretijd. Door de overwinning plaatste PSV zich voor de voorrondes van de UEFA Champions League en kroonde Xavi zich tot gedeeld topscorer van de competitie. 

Foutloos 
Met vijftien opeenvolgende overwinningen nadert PSV het Eredvisierecord van 1987-1988. Toen wist het treble-winnende team van Guus Hiddink de eerste zeventien wedstrijden te winnen. In dat successeizoen dreigde de reeks in speelronde zestien te stranden. Op bezoek bij HFC Haarlem was het na 82 minuten nog 0-0, waarna Wim Kieft met twee doelpunten de ban brak voor PSV (83', 86'). De tegenstander kwam niet meer verder dan de 1-2 van Rob Matthaei (88'). 

Bekende namen 
Zowel PSV als AZ beschikken over spelers die de shirts van beide teams hebben gedragen. Binnen de selectie van Hoofdcoach Peter Bosz verdienden Guus Til en Boy Waterman hun sporen ooit bij de Noord-Hollanders. Guus speelde bijna tachtig wedstrijden voor AZ op het hoogste niveau, Boy ruim dertig. De tegenstander van zondag kent in Ruben van Bommel, zoon van oud-PSV’er Mark, een buitenspeler die zijn opleiding genoot op PSV Campus de Herdgang. Trainer Pascal Jansen is ook jarenlang actief geweest bij de club: tussen 2013 en 2018 bekleedde hij onder meer functies als hoofdtrainer van Jong PSV en Hoofd Jeugdopleiding. 

Evenaring 
De doelpuntenproductie van PSV springt dit seizoen ook in het oog. Met 52 goals in de vijftien gespeelde wedstrijden scoort PSV er lustig op los met gemiddeld zeker drie goals per wedstrijd. De 1-0 zege op bezoek bij Sparta Rotterdam in mei is de laatste wedstrijd dat de club niet tot minstens twee doelpunten kwam. PSV behaalde dat aantal in elk van zijn laatste achttien Eredivisieduels. Alleen Ajax zette ooit een dergelijke reeks neer in de Eredivisie: negentien duels op rij in 2012.

Niet enkel in de eerste seizoenshelft, maar in het volledige kalenderjaar 2023 draaide de doelpuntenteller van PSV in de Eredivisie op volle toeren. De ploeg was al goed voor 99 doelpunten en is dus dichtbij het bereiken van de magische grens van 100 goals. Alleen in 1987 (110) en 1995 (107) werd deze grens bereikt. In beide seizoenen kroonde PSV zich tot landskampioen.