Alles Over | PSV kan nationaal puntenrecord evenaren op bezoek bij Go Ahead Eagles

Alles Over | PSV kan nationaal puntenrecord evenaren op bezoek bij Go Ahead Eagles
3 min
PSV1

Voor de tweede keer in drie weken speelt PSV een competitieduel op vrijdagavond. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het tweeluik in de UEFA Champions League, waardoor deze speeldag meer rust biedt in aanloop naar dat treffen. First things first, dus moet de A-selectie eerst richting de Vetkampstraat.

Voorafgaand aan het duel wordt een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan PSV-icoon Kees Rijvers, die eerder deze week op 97-jarige leeftijd is overleden. Geen enkele trainer uit de historie stond in meer competitieduels (265) als trainer langs de lijn namens PSV. De tegenstander van komend weekend verloor dit seizoen pas drie thuiswedstrijden in eigen huis, waarvan de laatste keer op 14 januari. Toen won Ajax met 2-3. De laatste keer dat PSV zonder punten huiswaarts keerde na een bezoek aan De Adelaarshorst dateert uit 1983. Sindsdien werden 27 van de 28 ontmoetingen winnend afgesloten. 

De laatste onderlinge wedstrijden leverde met enige regelmaat een doelpuntenfestijn op, waaronder de 2-5 zege die PSV vorig seizoen boekte op bezoek in Deventer. In de tweede speelronde van 2022-2023 verzorgde Luuk de Jong, Xavi Simons (2), Armando Obispo en Joey Veerman de doelpunten.

Dode spelmomenten 
Go Ahead Eagles staat momenteel op een knappe zesde plek. Dat is mede dankzij het feit dat de formatie van trainer René Hake scherp is bij dode spelmomenten. Zijn ploeg was tot dusver zestien keer trefzeker vanuit een standaardsituatie en moet met dat aantal alleen PSV boven zich dulden. PSV maakte namelijk achttien doelpunten vanuit een dood spelmoment. Daarnaast verdient de verdediging ook een groot compliment, omdat zij met twee tegentreffers het minste aantal tegentreffers moesten incasseren vanuit spelhervattingen. 

Sterke seizoenen 
Waar PSV nog altijd ongeslagen koploper van de Eredivisie is, zijn de ‘Eagles’ bezig aan hun beste seizoen uit de clubhistorie. Vijf van de eerste zes wedstrijden in De Adelaarshorst gingen gewonnen, terwijl de driepunter van vorige week (RKC Waalwijk werd met 1-0 verslagen) de eerste zege na vijf thuiswedstrijden zonder overwinning betekende. Tegen de traditionele top-3 werd in de laatste tien ontmoetingen niet gewonnen, maar drie van de vier laatste wedstrijden op vrijdagavond wél. In het Philips Stadion stapte PSV met een 3-0 overwinning van het veld door treffers van Luuk de Jong (2X) en Guus Til. 

Imponerend 
Niet alleen nationaal, maar ook in het buitenland is de ongeslagen reeks (40) van PSV een prestatie die zelden voorkomt. Daarmee behoort de A-selectie tot de beste drie ploegen van alle FIFA-landen. Het huidige puntenrecord na 25 Eredivisie-duels staat op naam van Ajax, dat in seizoen 1971-1972 een puntenaantal van 69 noteerde. PSV evenaart dat record als zij zegevieren in Overijssel. In datzelfde seizoen behaalden de Amsterdammers ook het puntenrecord over een heel seizoen met een aantal van 93 punten. PSV is op dit moment nog volop in de race om dat puntenaantal minimaal te evenaren.