Alles Over | PSV kan in Rotterdam het winterkampioenschap claimen

Alles Over | PSV kan in Rotterdam het winterkampioenschap claimen
3 min
PSV1

Na de euforische midweekse overwinning in de UEFA Champions League maakt PSV zich op voor een volgend belangrijk uitduel. Op zondag reist de selectie af naar Rotterdam voor het duel met Feyenoord. In De Kuip kan PSV zich kronen tot winterkampioen.

Dit is niet de eerste ontmoeting van beide teams dit seizoen. Begin augustus streden landskampioen Feyenoord en bekerwinnaar PSV om de Johan Cruijff Schaal. Het officiële debuut van Hoofdcoach Peter Bosz werd bekroond met een 1-0 overwinning. Noa Lang maakte het enige doelpunt voor zijn rekening. Als PSV zondag weer wint, dan is het winterkampioen.

Vorig seizoen 
PSV neemt het voor de 135e keer op tegen de club uit de havenstad in de Eredivisie (W46-G34-V54). Vorig Eredivisieseizoen wist de hoofdmacht in eigen huis met 4-3 te winnen door een beslissende kopgoal van Armando Obispo. In De Kuip stond PSV het overgrote deel van de wedstijd voor, maar Feyenoord wist een 0-2 achterstand om te buigen in een gelijkspel. 

Op stoom 
Inclusief vorig seizoen heeft PSV 1 elk van zijn laatste veertien Eredivisiewedstrijden gewonnen. De langste winstreeks in de competitie sinds een evenlange reeks van Ajax in de periode februari-mei 2012. Het is vijf keer eerder voorgekomen dat een club minstens vijftien opeenvolgende duels won. De laatste keer was in 1995.

Lijstaanvoerders 
PSV en Feyenoord spannen de kroon als het aankomt op aanvallende statistieken in de Eredivisie. Samen zijn de spitsen van beide clubs goed voor 26 doelpunten: de teller van Luuk de Jong staat op tien en Feyenoorder Santiago Giménez heeft er al zestien gemaakt. Daarnaast hebben de clubs in het oog springende aangevers in de selectie: PSV’ers Joey Veerman en Johan Bakayoko delen de eerste plaats met Feyenoord-middenvelder Calvin Stengs (zeven), gevolgd door Quinten Timber (zes). 

Doelgericht & defensief 
De formatie van Hoofdcoach Peter Bosz won dit seizoen al zijn dertien wedstrijden met een doelpuntenverschil van minstens twee. De langste reeks ooit. Ook heeft de club een nieuw competitierecord gevestigd door minstens drie keer te scoren in twaalf opeenvolgende duels. Dit seizoen lukte PSV dat alleen niet in haar openingswedstrijd tegen FC Utrecht (2-0). 

Ook verdedigend laat PSV weinig steken vallen. Doelman Walter Benítez hield zijn doel schoon in elk van zijn laatste vijf uitwedstrijden in de Eredivisie. Mocht de Argentijn dat zondag weer voor elkaar krijgen, dan evenaart PSV het clubrecord van zes opeenvolgende 'clean sheets' in uitwedstrijden in de competitie. In september-december in 2004 werd dit aantal al eens behaald. Toen stond Heurelho Gomes onder de lat.