Alles Over | PSV kan historisch record verbreken tegen FC Utrecht

Alles Over | PSV kan historisch record verbreken tegen FC Utrecht
3 min
PSV1

PSV reist in speelronde achttien voor haar eerste uitduel in 2024 af naar de Domstad. In het Utrechtse Stadion Galgenwaard kan de ploeg van Hoofdcoach Peter Bosz meerdere records op zich nemen, krijgt Luuk de Jong de mogelijkheid persoonlijke mijlpaal bij te schrijven en vormt het duel een weerzien met oude bekenden.

Door de laatste winstpartij in de competitie, tegen Excelsior Rotterdam, heeft PSV haar eigen record uit seizoen 1987-1988 geĆ«venaard door de eerste zeventien duels van het Eredivisieseizoen te winnen. Bij een goed resultaat tegen de Utrechters kan de ploeg nu het eerste team ooit worden dat zijn eerste achttien duels van het seizoen wint. In het successeizoen in 1988 was het achttiende Eredivisieduel van PSV een 2-2 gelijkspel tegen FC Twente in eigen huis. Erik Gerets en Gerald Vanenburg scoorden destijds de doelpunten. 

Moeite in Utrecht 
PSV heeft in haar historie FC Utrecht 72 keer verslagen. Alleen Ajax boekte meer zeges op een specifieke tegenstander (75tegen NAC Breda en Willem II) als PSV tegen FC Utrecht (W72-G23-V11). Een groot deel van de nederlagen tegen de opponent van zondag werden de afgelopen jaren genoteerd. De hoofdmacht won slechts 1 van zijn laatste 5 uitwedstrijden bij FC Utrecht in de Eredivisie (W1-G3-V1): 1-0 in maart 2022 door een treffer van Eran Zahavi. Ter contrast: PSV won thuis zijn laatste 27 Eredivisie-duels van FC Utrecht (1997-heden). 

Eerste overwinning 
Beide clubs stonden al eenmaal eerder aan de aftrap van een wedstrijd in de huidige Eredivisiecampagne. In de eerste speelronde boekte PSV een 2-0 zege in eigen huis. Noa Lang en Yorbe Vertessen kroonden zich toentertijd tot doelpuntenmakers. PSV heeft dit Eredivisieseizoen al zestien keer gewonnen met een marge van minstens twee doelpunten. Vorig seizoen won landskampioen Feyenoord in totaal zeventien keer met een marge van minstens twee doelpunten. 

Gelijkspel 
Vorig seizoen liet PSV punten liggen in Stadion Galgenwaard (2-2). In februari 2023 genoot PSV een 2-1 voorsprong door goals van Johan Bakayoko en Luuk de Jong, maar moest het nog de gelijkmaker van Sander van de Streek toestaan. In eigen huis wist de hoofdmacht overtuigend te winnen van FC Utrecht: het werd 6-1 door dubbelklappers van Guus Til en oud-spelers Anwar El Ghazi en Xavi Simons. 

Goed in uitduels 
PSV heeft zijn laatste twaalf uitduels in de Eredivisie gewonnen en kan nu het record van opeenvolgende uitzeges evenaren. Deze werd door PSV zelf behaald: tussen december 2015 en september 2016 won PSV dertien competitiewedstrijden op rij, destijds met Philip Cocu aan het roer. 

Bekende gezichten 
Nick Viergever (75 Eredivisiewedstrijden), Bart Ramselaar (62), Zakaria Labyad (45) en Sam Lammers (20) hebben allen een verleden bij PSV. Ramselaar en Lammers waren onderdeel van de selectie die voor de laatste keer de kampioensschaal omhoog mochten houden (2017-2018).