Alles Over | PSV historisch sterk in thuisduels met NEC

Alles Over | PSV historisch sterk in thuisduels met NEC
4 min
PSV1

Na een korte interlandonderbreking wordt de Eredivisie weer hervat. PSV kan de ongeslagen status doorzetten tegen het Gelderse NEC. Een tegenstander met wie PSV in het verleden weinig problemen kende, blijkt uit statistieken.

Sinds het eerste Eredivisieduel tegen NEC, in het seizoen 1967-1968, onderhoudt PSV een ongeslagen status in eigen huis. Het verloor niet één van de 42 thuiswedstrijden tegen de ploeg uit de Keizerstad (W38-G4-V0). De laatste remise vond plaats in het seizoen 2008-2009 (1-1). Slechts drie keer eerder kreeg een club in de Eredivisie het voor elkaar om 42 thuiswedstrijden op rij ongeslagen te blijven tegen een specifieke tegenstander. 

Moeilijk te verslaan 
PSV 1 is met 7 overwinningen en 1 gelijkspel, goed aan het seizoen begonnen. Het gaat daarmee verder waar het afgelopen voetbaljaar gebleven was. Sinds de 3-0 nederlaag tegen het Spaanse Sevilla van februari is PSV 25 officiële duels ongeslagen (W20-G5-V0). De laatste competitienederlaag van PSV dateert van eind januari, toen er uit bij FC Emmen met 1-0 werd verloren. Deze eeuw was PSV één keer zo lang ongeslagen: 39 duels van maart 2009 tot januari 2010. Als de drie punten in het Philips Stadion blijven, dan is het voor het 3e opeenvolgende seizoen dat de club haar eerste 4 Eredivisie-duels weet winnen.

Topscorer
Het thuisduel van vorig seizoen mondde uit in een overtuigende 3-0 zege voor PSV. Luuk de Jong was trefzeker vanaf de stip, de overige doelpunten werden gemaakt door Noni Madueke en Anwar El Ghazi. Voor aanvoerder Luuk kan het duel tegen NEC een fraaie mijlpaal opleveren: mocht hij scoren, dan streeft hij Luc Nilis voorbij op de eeuwige topscorerlijst van PSV in de Eredivisie. Hij deelt nu nog de 3e plek met ‘Lucky Luc’ met beide 110 goals, achter Willy van der Kuijlen (308) en Coen Dillen (119).

Uit de cijfers blijkt dat Luuk in NEC een van zijn favoriete tegenstanders kent: in het shirt van PSV speelde hij 6 Eredivisie-duels tegen de Nijmeegse formatie, en was in elk van die ontmoetingen trefzeker. In totaal scoorde hij 7 keer en gaf 4 assists. 

Het bericht gaat verder onder de foto.

Nog meer doelpunten
Het begin van dit Eredivisieseizoen is voor PSV een doelpuntrijke te noemen: er is al 9 keer gescoord in de 3 voorgaande duels. In de laatste 9 thuiswedstrijden in de Eredivisie werd er al 30 keer gescoord. Mocht PSV zaterdag minstens 2 keer scoren, dan doet het dat voor het 10e opeenvolgende thuiswedstrijd in de Eredivisie. De laatste keer dat dat gebeurde was in 2012. 

Terugkomst Hirving Lozano 

In het duel tegen NEC kan Hirving Lozano zijn rentree maken in het shirt van PSV. De Mexicaan komt over van SSC Napoli, de club waar PSV hem vier jaar geleden aan verkocht. Tussen 2017 en 2019 was 'Chucky' goed voor 34 goals in 60 Eredivisiewedstrijden. Zijn laatste wedstrijd voor de Rood-Witten speelde de buitenspeler op 11 augustus 2019, tegen ADO Den Haag (3-1). 

Bekende gezichten 
Binnen de selectie van NEC zijn er geen spelers met een PSV-verleden. Wel heeft aanvoerder Lasse Schöne in alle competities al 30 keer tegen PSV gespeeld (W9-G4-V17). Centrumspits Bas Dost scoorde ooit nog namens het Duitse VfL Wolfsburg in de UEFA Champions League tegen PSV (1 goal, oktober 2015) en namens sc Heerenveen in een 2-2 gelijkspel in Eindhoven (april 2011). 

Wereldrecord
Zaterdag treedt PSV aan in een speciaal jubileumtenue, ter ere van de 110-jarige sponsorverbintenis tussen PSV en Philips. Deze geldt wereldwijd als de langstlopende samenwerking tussen sponsor en sportclub, en is bekroond door het Guinness Book of Records. Om dat te vieren keert Philips eenmalig terug op de borst van een uniek PSV-shirt.