Alles over | PSV als recordhouder het duel om de Johan Cruijff Schaal in

Alles over | PSV als recordhouder het duel om de Johan Cruijff Schaal in
3 min
PSV1

Voor de zesde keer trappen PSV en Feyenoord het voetbalseizoen af met de strijd om de Johan Cruijff Schaal. PSV gaat als recordhouder wat betreft het aantal deelnames en overwinningen het duel tegemoet. De traditionele seizoensopener is al dertien keer door PSV gewonnen, terwijl Feyenoord vier keer met de supercup naar huis ging.

Met twintig deelnames en dertien overwinningen draagt PSV de titel van recordhouder. Vorig jaar was PSV met 5-3 te sterk voor Ajax. Debutant Guus Til schreef geschiedenis door de eerste speler te worden met een hattrick in de Johan Cruijff Schaal. Ook Cody Gakpo (65’) en Xavi Simons (90+1’) vonden in de Amsterdam Arena het net.

Een jaar eerder versloeg PSV de Amsterdammers met 4-0. De doelpunten kwamen toen van Noni Madueke, Yorbe Vertessen en Mario Götze. Mocht PSV vrijdag van Feyenoord winnen dan is het de tweede keer in de clubgeschiedenis dat de Johan Cruijff Schaal drie keer op rij is binnengehaald. De vorige reeks van drie stamt uit 1996 tot 1998.

Eerdere ontmoetingen
Al vijf keer nam PSV het op tegen Feyenoord in een duel om de Johan Cruijff Schaal. Drie keer ging PSV er met de prijs vandoor (1992, 2008, 2016) en tweemaal won Feyenoord (1991, 2018). In die laatste ontmoeting brachten strafschoppen de beslissing. Van de huidige selecties kwamen Luuk de Jong, Mauro Júnior en Justin Bijlow toen in actie. Lutsharel Geertruida en Jordan Teze zaten op de bank.

De Jongs’ mijlpaal

Wanneer Luuk de Jong in actie komt tijdens de Johan Cruijff Schaal, zal dat zijn zevende optreden in de supercup zijn. Momenteel deelt hij het record van zes optredens met Ronald Waterreus, Ulrich van Gobbel en Daley Blind. Hij heeft nu de kans om hen te overtreffen. Met vijf overwinningen heeft de spits de Johan Cruijff Schaal vaker gewonnen dan Feyenoord (vier).

Driemaal doelgericht
Luuk de Jong en Guus Til behoren tot de spelers met een recordaantal van drie doelpunten in de Johan Cruijff Schaal. Dit delen ze samen met oud-PSV’ers Mateja Kežman, Phillip Cocu en Jeremain Lens. Ook Jari Litmanen wist dit aantal te behalen.

Rood-wit debuut
Versterkingen Ricardo Pepi en Noa Lang zijn spelers die hun officiële debuut voor PSV in dit duel kunnen gaan maken. Ook Isaac Babadi, uit eigen PSV Academy, kan debuteren in het duel tegen Feyenoord. Voor de zesde keer wordt de strijd voor deze prijs in De Kuip afgewerkt.