Alles over | Nooit eerder speelde PSV tegen Sevilla FC

Alles over | Nooit eerder speelde PSV tegen Sevilla FC
2 min
PSV1

In de play-off ronde voor de knock-outfase van de Europa League neemt PSV het op tegen het Spaanse Sevilla FC. In de heenwedstrijd proberen ze een goede uitgangspositie te creëren voor het thuisduel in het Philips Stadion een week later.

Groepsfase 
Arsenal, FC Zürich en FK Bodø/Glimt waren de tegenstanders van PSV in de groepsfase van de Europa League. Samen vormden zij groep A. Met dertien behaalde punten eindigde PSV tweede in de groep en wachtte een play-off ronde voor de knock-outfase. Dit is het eerst seizoen dat een dergelijke tussenfase bestaat.

Lastig tegen Spaanse tegenstanders 
PSV won slechts 5 van zijn 34 Europese duels tegen Spaanse clubs (W5-G13-V16). Zeker de laatste jaren is de verhouding niet in het voordeel van PSV. Van de laatste 14 wedstrijden won PSV er één. Dit was een 0-1 zege bij Granada in de groepsfase van de Europa League (3 december 2020).

Europa League grootmacht
Sevilla FC won de Europa League in totaal zes keer. Daarmee is het de prijs die Rojiblancos het vaakst wonnen. Dit gebeurde in 2006, 2007, 2014, 2015, 2016 en 2020. Geen andere club lukte dit vaker dan drie keer. 

Overwinningen 
Slechts één van de laatste acht Europese uitwedstrijden van PSV werd verloren (W3-G4-V1). Dit was in het duel tegen Arsenal toen de ploeg van Mikel Arteta met 1-0 net te sterk was. Dat was dit seizoen de enige nederlaag in de poulefase (W4-G1-V1). 

Hereniging voor Luuk 

Voor aanvoerder Luuk de Jong wordt het duel tegen Sevilla een weerzien met velen. Hij speelde twee seizoenen in Sevilla. Daar staat hij vooral bekend om de heldenrol die hij vertolkte in de finale van de Europa League (2020). Sevilla nam het op tegen Internazionale. Door twee kopgoals van Luuk ging de beker naar Zuid-Spanje. 

Topscorer 
Joey Veerman is dit seizoen met vijf goals de Europese topscorer van PSV. Hij wist uit én thuis het net te vinden in de kwalificatiewedstrijden voor de Champions League tegen AS Monaco. In de groepsfase van de Europa League scoorde hij tweemaal tegen FC Zürich en tegen Arsenal.