Alles Over | Luuk kan record verbreken in belangrijk duel met oude liefde

4 min

Speelronde vijf van de UEFA Champions League staat voor PSV in het teken van een cruciaal uitduel. De ploeg van Hoofdcoach Peter Bosz reist af naar Spanje om het voor de tweede keer in de groepsfase op te nemen tegen Sevilla FC. In een wedstrijd waarin Luuk de Jong een clubrecord op kan eisen, is PSV uit op een eerste zege op Spaans grondgebied sinds jaren

Eerder dit seizoen stonden PSV en Sevilla FC tegenover elkaar in een kolkend Philips Stadion. Een boeiende wedstrijd volgde, met een spectaculaire tweede helft: Nemanja Gudelj schoot de bezoekers in minuut 68 op voorsprong om vervolgens een enerverende slotfase in te gaan. PSV kwam langszij via een strafschop van Luuk in de 86e minuut, maar incasseerde kort daarna de 2-1 van Sevilla FC door een doelpunt van Marokkaanse spits Youssef En-Nesyri. De hoofdmacht ging van euforie naar teleurstelling, om het Philips Stadion in de blessuretijd weer te laten ontploffen. Een vrije trap van Hirving Lozano kwam via de kluts voor de voeten van Jordan Teze, die de bal achter Sevilla FC-doelman Ørjan Nyland werkte. Hij bepaalde de eindstand op 2-2 en redde een punt voor PSV.

Vorig seizoen
Vooraf aan dit seizoen kwamen de twee ploegen slechts twee keer tegen elkaar in actie. Beide wedstrijden vonden vorig seizoen plaats, in de eerste ronde van de knockout-fase van de UEFA Europa League. Sevilla FC trok toen aan het langste eind door met 3-2 te winnen over de twee duels. In Andalusië werd het 3-0 voor ‘Los Hispalenses’, waardoor de 2-0 thuiszege van PSV niet genoeg was om door te bekeren. Luuk en Fábio Silva waren destijds verantwoordelijk voor de treffers van rood-witte makerij.

Trainerswissel & tussenstand
Een week na de ontmoeting in Eindhoven werd toenmalig hoofdtrainer José Luis Mendilibar ontslagen door de Spaanse club. Met zijn opvolger aan het roer, Diego Alonso, zijn de resultaten er echter niet op vooruitgegaan. Sevilla FC heeft sindsdien nog geen wedstrijd in La Liga gewonnen en ging beide duels met Arsenal in de UEFA Champions League ten onder.

De ploeg bekleed momenteel de vierde plek in de UEFA Champions League-poule van PSV met twee punten na vier wedstrijden. PSV staat tweede en kan met een zege op woensdagavond goede zaken doen richting overwintering in het prestigieuze toernooi. Als RC Lens ook nog verliest van Arsenal, dan is PSV zelfs al zeker van de volgende ronde. Het onderlinge resultaat is - na puntenaantal -leidend en in het voordeel van PSV.

Opponenten uit Spanje
Het is enige tijd geleden dat PSV voor de laatste keer met drie punten van het veld stapte na een UEFA Champions League-ontmoeting met een Spaanse tegenstander. In de groepsfase van het seizoen 2003-2004 won PSV 1 in eigen huis van Deportivo La Coruña (3-2) door een winnende goal van John de Jong in blessuretijd.

De laatste uitzege op een Spaanse tegenstander in een Europees duel dateert van het seizoen 2020-2021. Toentertijd nam PSV, onder leiding van voormalig Hoofdcoach Roger Schmidt, het op tegen Granada CF. Donyell Malen kroonde zich toen met het enige doelpunt van de wedstrijd tot goudhaantje. Van de spelers die in dat duel in de basiself begonnen, zijn enkel Olivier Boscagli en Jordan Teze nog actief bij de club.

Topscorer Luuk
Luuk de Jong heeft in het verleden bewezen belangrijk te zijn voor PSV in Europese duels. Zo scoorde hij in het laatste duel tegen RC Lens (1-0) en staat zijn teller van opeenvolgende doelpunten in Europese thuiswedstrijden op zes. Als de centrumspits het net weet te vinden tegen de Spaanse tegenstander, dan mag hij zich clubtopscorer aller tijden in de UEFA Champions League noemen. Die titel deelt hij nu nog met Ruud van Nistelrooij (8 doelpunten).