Alles Over | Guus kan bijzonder record evenaren tegen Sparta Rotterdam

Alles Over | Guus kan bijzonder record evenaren tegen Sparta Rotterdam
3 min
PSV1

In speelronde acht van de Eredivisie reist PSV af naar Het Kasteel. Het is de vierde keer dit kalenderjaar dat PSV het opneemt tegen de oudste club in het betaalde voetbal: Sparta Rotterdam.

PSV kent historisch een goede reeks tegen de club uit de Maasstad. De hoofdmacht verloor sinds oktober 1998 slechts één zijn 29 confrontaties met de Spartanen (W24-G4-V1). Daarnaast zijn ze 22 Eredivisieduels op rij ongeslagen tegen de Rotterdammers (W18-G4-V0). Alleen tegen VVV-Venlo (35), Go Ahead Eagles (26) en Excelsior (26) heeft PSV een langere reeks lopen. 

Niet de eerste keer
De vorige ontmoeting op Het Kasteel vond aan het einde vorig seizoen plaats. Op 6 mei besliste de inmiddels vertrokken Anwar El Ghazi de gewonnen uitwedstrijd (1-0) met het enige doelpunt. Eerder in dat seizoen, in januari, stonden beide ploegen tweemaal in één week tegenover elkaar. Op 7 januari, in Eindhoven, bleef negentig minuten de brilstand op het scorebord staan en op 10 januari won PSV uit met 2-1 in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker. Xavi Simons en Noni Madueke namen de treffers op zich. 

Guus op het scorebord
Guus Til schiet de laatste weken met scherp. Hij maakte een doelpunt in elk van de laatste drie competitiewedstrijden. Hij kan deze eeuw de tweede speler worden die in vier opeenvolgende Eredivisieoptredens scoort voor drie verschillende teams, na Matthew Amoah (voor Fortuna Sittard, Vitesse en NAC Breda). Guus droeg eerder de shirts van AZ en Feyenoord. 

Weinig tegen
PSV kreeg in de eerste zeven duels slechts twee doelpunten tegen. Mocht de formatie van Hoofdcoach Peter Bosz geen tegentreffers incasseren tegen Sparta Rotterdam, dan evenaren zij het clubrecord van het minste aantal tegendoelpunten na acht Eredivisiewedstrijden. Zowel in het seizoen 1977-1978 als 2007-2008 stond de teller op twee. 

Winnen in uitduels
De laatste verliespartij dateert van januari, in een uitduel tegen FC Emmen (1-0). Sinds dat duel heeft het zijn laatste zeven uitwedstrijden in de Eredivisie gewonnen. Alleen in de periode december 2015 - september 2016 (dertien), mei 1987 - februari 1988 (twaalf) en september 1985 - april 1986 (elf) boekte PSV minstens acht overwinningen op rij in Eredivisieverband. 

Bekend terrein
Voor Shurandy Sambo is spelen in Het Kasteel niks nieuws. Hij werd vorig seizoen verhuurd aan Sparta Rotterdam en speelde zo’n dertig competitiewedstrijden voor de Rotterdammers. Met Sparta Rotterdam behaalde Shurandy de zesde plek op de ranglijst en schopte het tot de finale van de play-offs voor Europees voetbal. Shurandy wist twee keer het net te vinden dat seizoen. 

Aanvang van de wedstrijd is zondag om 16.45 uur.