Alles Over | Als PSV woensdag de nul houdt evenaart het twee historische seizoenen

Alles Over | Als PSV woensdag de nul houdt evenaart het twee historische seizoenen
3 min
PSV1

In het inhaalduel met Go Ahead Eagles kan de ploeg van Hoofdcoach Peter Bosz voor de vierde keer op rij de nul houden. Als dat lukt incasseerde PSV slechts één doelpunt in de eerste zes wedstrijden. De vorige twee keer dat dat gebeurde werd het een bijzonder seizoen.

PSV verloor slechts één van de 34 duels die de club sinds 1980 speelde tegen Go Ahead Eagles in alle competities (W32-G2-V1). Het stapte alleen in een uitwedstrijd in 1983 zonder punten van het veld. Thuis bleef het ongeslagen. PSV pakte vorig seizoen tweemaal de volle buit tegen de Deventenaren dankzij een 5-2 uitzege en een 2-0 zege in Eindhoven. Joey Veerman was trefzeker in beide ontmoetingen. Het tweede doelpunt in het thuisduel kwam op naam van de inmiddels vertrokken Anwar El Ghazi. 

Eagles
Net als PSV kent Go Ahead Eagles een goede seizoensstart. Zo heeft het voor het eerst sinds 1985-1986 (W3-G0-V2) ten minste drie van de eerste vijf duels van een Eredivisie-seizoen gewonnen. In 1981-1982 stond de club voor het laatst op vier overwinningen na zes gespeelde Eredivisie-duels. Voor de laatste zege van Go Ahead Eagles op bezoek bij PSV moeten we echter terug naar 3 november 1968 (0-1). Oeki Hoekema scoorde toen het enige doelpunt van de wedstrijd.

Historisch duel
Op 13 oktober 1973 won PSV thuis met 10-0 van Go Ahead Eagles. Mister PSV Willy van der Kuijlen maakte die dag vier doelpunten. Het is voor Go Ahead Eagles nog altijd de grootste nederlaag in een officieel duel sinds de invoering van het betaald voetbal.

Zonder verlies
Door de overwinning van afgelopen zaterdag op Almere City FC heeft PSV 1 zijn ongeslagen competitiereeks uitgebreid naar 21 wedstrijden. Bij winst op de club uit Overijssel kan PSV zijn langste ongeslagen reeks noteren in de Eredivisie, sinds een reeks van 32 tussen maart 2009 en februari 2010.

Ruime cijfers
PSV boekte in de laatste drie duels, met respectievelijk RKC Waalwijk, NEC en Almere City FC, driemaal een 4-0 zege. Daarmee kan de club voor de derde keer minstens vier opeenvolgende Eredivisie-duels winnen met een marge van minimaal vier doelpunten.

De nul
Met slechts één tegentreffer in de eerste vijf Eredivisiespeelrondes laat PSV ook weinig steekjes vallen in verdedigend opzicht. Alleen in 2002-2003 (1) en 2007-2008 (1) had PSV slechts één tegendoelpunt na zes gespeelde Eredivisie-duels. PSV werd in beide seizoenen landskampioen. Mocht PSV woensdag de nul houden, dan is dat voor het vierde duel op rij. Dat deed de club in de periode september-oktober 2018 (vijf op rij) voor het laatst.

Oude bekende

Go Ahead Eagles-middenvelder Philippe Rommens is een bekend gezicht binnen PSV. Hij werd in 2006, als E-pupil, opgenomen in PSV Academy. Hij doorliep daarna alle jeugdelftallen en kwam tussen 2014 en 2018 55 wedstrijden in actie voor Jong PSV. Hij scoorde dit seizoen al vier goals en gaf één assist.