Alles Over | Alleen Cruijff kon een marge van drie doen wankelen

Om de play-offs voor het hoofdtoernooi van de UEFA Champions League te halen moet PSV in Oostenrijk alleen nog de 4-1 voorsprong verdedigen. Een dergelijke marge was in het verleden altijd genoeg voor de eindzege, al ging het eens bijna mis.

Hoofdcoach Peter Bosz had al gewaarschuwd voor de corners van SK Sturm Graz. Die waarschuwing bleek terecht, want Gorenc-Stankovic maakte in de 40e minuut vanuit een hoekschop de enige treffer voor de Oostenrijkers. Dankzij Isaac Babadi (4’), Luuk de Jong (22’, 32’) en Ibrahim Sangaré (73) kwam de marge alsnog op drie.

Vier minuten
Voor 18-jarige Isaac Babadi gold het duel als zijn Europese debuut. Hij had slechts vier minuten op het continentale toneel nodig om tot scoren te komen. Bij de 2-0 was hij eveneens belangrijk. Hij veroverde namelijk de bal om vervolgens de voorassist te geven.

Marge van drie
Van de vijftien voorgaande keren waarin PSV met een voorsprong van drie doelpunten aan de return begon in een Europese knock-outronde, slaagde de club er telkens in om de volgende ronde te bereiken. In het seizoen 1977-1978 maakte het FC Barcelona van Johan Cruijff bijna een uitzondering op die regel. In de halve finale van de UEFA Cup won PSV thuis met 3-0, maar in Camp Nou leed de club een 3-1 nederlaag. Desondanks wist PSV dat seizoen de UEFA Cup te veroveren.

Het artikel gaat onder de foto verder.

De Jong scherpt zijn mes
In de vorige ‘Alles Over’ werd al benoemd dat Kjell Scherpen en Noa Lang oud-ploeggenoten zijn. PSV heeft echter nog een speler in de gelederen waarmee de doelman bekend is. Luuk de Jong scoorde namelijk al vijf keer tegen de 23-jarige doelman. Alleen Mickey van der Hart en Benjamin van Leer moesten vaker vissen tegen de aanvoerder van PSV (zes keer).

Déjà vu
Als PSV de volgende ronde haalt, treft het de winnaar van Rangers FC - Servette FC Genève. De Schotse ploeg staat, door een 2-1 overwinning in het eerste duel, op poleposition om door te gaan. Als dat gebeurt dan herhaalt de geschiedenis zich binnen twaalf maanden. Vorig jaar namen PSV en Rangers FC het ook al tegen elkaar op in de beslissende play-off.