Afellay: ‘Er staat prestige op het spel’

Afellay: ‘Er staat prestige op het spel’
2 min

Voor het eerst sinds zijn terugkeer bij PSV, schoof Ibrahim Afellay aan tijdens een vooruitblik op een wedstrijd van PSV. De nieuwe aanvoerder van de club zetelde donderdag naast Mark van Bommel om zijn licht over Ajax - PSV te laten schijnen. ‘Voor zo’n wedstrijd hoef je niemand te motiveren.’

Ervaring
Afellay spreekt uit ervaring. Voor zijn vertrek bij PSV speelde de aanvoerder jaren om de prijzen en vaak ook was Ajax daarin de grootste uitdager. “Er staat prestige op het spel”, weet de 33-jarige routinier. “En een prijs, voor zo’n wedstrijd hoef je niemand te motiveren. Maar de wedstrijd van aankomende dinsdag is voor de club en het Nederlandse voetbal enorm belangrijk. Belangrijker dan de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal”, verwees Afellay naar FC Basel – PSV.

Rustig
Dat Afellay donderdag vooruitblikte, betekent niet dat hij al fit is om wedstrijdminuten te maken. “Het ziet er goed uit, maar ik prik geen datum op de eerste minuten. Natuurlijk wil ik graag op het veld staan, maar dat is op dit moment nog niet realistisch”, aldus de aanvoerder, die eerder deze week hoorde dat hij van hoofdtrainer Mark van Bommel komend seizoen de aanvoerdersband draagt. “Het is niet nieuw voor mij. Ook in mijn laatste periode ben ik hier aanvoerder geweest. Er verandert in dat opzicht niet veel voor mij. Ik ben wat meer ervaren en draag extra bagage met me mee.”

Verrast
Of Ibi verrast was dat hij van Van Bommel de verantwoordelijkheid kreeg, kon hij niet zeggen. “Wat is verrast? Misschien positief verrast. Uiteindelijk verandert er niet zo veel voor mij. Het is natuurlijk een grote eer”, aldus Afellay die tot slot uitlegde wat er volgens hem bij het aanvoerderschap komt kijken. “Het belangrijkste is dat je jezelf bent en blijft. Ik ben altijd iemand geweest die graag met anderen in contact staat. Je moet niet geforceerd met mensen praten, maar juist op een natuurlijke manier. Pas dan merk je dat mensen dingen van je aannemen.”