Achtergrond: dit is de visie Roger Schmidt

Achtergrond: dit is de visie Roger Schmidt
4 min

Roger Schmidt is allesbehalve een onbekende in het mondiale voetbal. Met aanvallend pressievoetbal leidde hij Red Bull Salzburg in 2014 naar de Oostenrijkse dubbel en maakte hij naam in de UEFA Europa League. In zijn eerste twee seizoenen bij Bayer Leverkusen maakte hij grote indruk door tweemaal Champions League-voetbal te halen. Een kennismaking met het voetbal van Schmidt.

Hoog tempo 
‘Bayer Leverkusen’s Roger Schmidt: 'I never wanted to be a football manager’. Die kop prijkt pontificaal boven een artikel dat de Engelse kwaliteitskrant The Guardian in het najaar van 2016 schrijft over Roger Schmidt. Aanleiding voor het stuk is de confrontatie tussen Schmidts Leverkusen en het Tottenham Hotspur van Mauricio Pochettino. In het artikel typeert The Guardian Schmidt als een tacticus die zijn teams laat spelen als een mix tussen de stijlen van Jürgen Klopp en Pep Guardiola. Laatstgenoemde snoepte hij in vier van de zeven onderlinge confrontaties punten af. “Ik ben blij als wedstrijden intens zijn”, vertelde Schmidt destijds. “Ook tegen teams die vooraf als beter worden gezien wil ik dat de wedstrijd volgens onze regels gespeeld wordt. Dat proberen we af te dwingen. Als onze tegenstanders daar in mee moeten, is de kans groot dat wij winnen.”

Als speler kende Schmidt geen grote carrière. De meeste van zijn wedstrijden speelde hij als semi-prof bij SC Verl in de Regionalliga. Het trainersvak ambieerde hij niet. “Dat was hobby”, aldus Schmidt in The Guardian. Via kleinere clubs als Delbrücker SC en Preussen Münster kwam Schmidt bij SC Paderborn terecht. Dat bleek uiteindelijk de opstap naar Red Bull Salzburg waarmee hij in 2014 ook in Nederland grote indruk maakte. Met dominant aanvallend voetbal schakelde Schmidts Red Bull Ajax uit in het Europa League-toernooi (6-1 over twee duels). Niet alleen de cijfers, maar vooral de manier waarop was indrukwekkend. De Amsterdammers hadden destijds geen schijn van kans. Voor één van zijn beste spelers van toen was het de springplank naar de Premier League. En daar is Sadio Mané (want over hem gaat het) inmiddels één van de absolute sterren is.


Terug naar Duitsland
Voor Schmidt bleek Oostenrijk juist weer de springplank naar de Duitse top. De coach hervormde het voetbal van Bayer Leverkusen, waarmee hij iedere tegenstander constant afjaagde. Dus ook het imponerende Bayern München van Guardiola. “De wedstrijden tegen het Bayern van Guardiola hebben me enorm geïnspireerd. Ik wist dat hij onze tactiek zorgvuldig zou bestuderen en was benieuwd naar zijn aanpak tegen ons. Hij legde een paar zwakke punten bloot, waardoor we ons weer verder konden ontwikkelen”, vertelde Schmidt in een interview met Der Spiegel. In het merendeel van de onderlinge ontmoetingen verloor Schmidt niet. Het leidde onder meer tot een vierde plaats in zijn eerste seizoen en een derde in seizoen twee. Ondertussen liet hij het ene talent na het andere uitblinken. Heung-min Son, Kai Haverts en Julian Brandt om er maar een paar te noemen. In de Champions League overwinterde Bayer Leverkusen bovendien tweemaal.

Bekijk hieronder hoe Schmidt met Bayer Leverkusen probeerde te voetballen.

Oranje-interesse
In 2017 werd de naam van Schmidt ook nadrukkelijk genoemd als kandidaat bondscoach van Oranje. Ook werd in het geruchtencircuit Ajax in het verleden aan Schmidt gekoppeld. De Duitser koos destijds voor een avontuur in China, waar hij met Beijing Guoan de nationale beker veroverde. Bij zijn vertrek werd hij, terwijl hij op het vliegveld liep, door honderden fans van die club bedankt voor de manier van voetballen én die beker.

Dit artikel kwam mede tot stand dankzij VI en The Guardian.