20 maart 2005 is voor altijd de dag van Van Bommel

20 maart 2005 is voor altijd de dag van Van Bommel
4 min

Mark van Bommel staat zondag voor zijn eerste Ajax - PSV als hoofdcoach. Als speler beleefde Van Bommel in de ArenA enkele diepte, maar vooral vele hoogtepunten. De mooiste benoemde hij zelf al eens. Terug naar 20 maart 2005, terug naar de dag van Mark van Bommel.

Vertrekken   
Eigenlijk zou Mark van Bommel in het voorjaar van 2005 helemaal niet in het shirt van PSV moeten spelen. Met nog een contract voor een jaar lijkt PSV er, volgens verschillende media, veel aan gelegen de aanvoerder te verkopen. Na een teleurstellend verlopen seizoen (2003-2004) zonder prijzen houdt PSV in de zomer van 2004 een grote schoonmaak. Geroutineerde kampioenenmakers als Ronald Waterreus, Mateja Kezman en Dennis Rommedahl vertrekken, net als toptalent Arjen Robben. Een overgangsjaar ligt in het verschiet.

‘Cocu. De bal moet in één keer voor want het zijn werkelijk de laatste seconden van de eerste helft… Vennegoor of Hesselink nog met een kans… Van Bommel… 2-0. 2-0. Op slag van rust.’

Motivatie  
In tegenstelling tot die verwachtingen beleeft PSV één van de succesvolste seizoenen uit de (recente) clubhistorie. Aan de hand van nieuwelingen Heurelho Gomes en Alex, de teruggekeerde Phillip Cocu, kapstokspits Jan Vennegoor of Hesselink en een tot op het bot gemotiveerde Van Bommel viert PSV in de lente het landskampioenschap, bekerwinst en kijkt het met trots terug naar de Champions Leaguecampagne, die pas in de staart van de halve finale strandt.

‘Van Bommel heeft dit seizoen al één penalty gemist. Maar heeft er ook al drie benut en ook deze is binnen. Zo mag je inmiddels ook wel gaan stellen dat Van Bommel zichzelf hier opstelt in het Nederlands elftal. Niet zozeer omdat hij deze penalty binnenschiet, maar omdat hij hier op het middenveld de grote baas is.’

Michels   
PSV wordt kampioen en eindigt uiteindelijk met een voorsprong van 10 punten op Ajax. De beslissende slag wordt geslagen op 20 maart 2005. In een wedstrijd die in het teken zou moeten staan van Rinus Michels – die in de week voorafgaand aan de topper – overleed eist Van Bommel de hoofdrol op. Zes jaar na Ruud van Nistelrooy tekent hij als PSV’er voor een hattrick tegen Ajax. Kort voor rust maakt hij zijn eerste, vanaf de stip (na een overtreding op Jefferson Farfan) zijn tweede en niet gek veel later diagonaal zijn derde.

‘Farfan… Van Bommel… En nummer vier! Het is de dag van Mark van Bommel. Een glorieuze dag voor de geboren Maasbrachter. Het is een demasqué van Ajax van jewelste.’

Dominant
Het maakt die Ajax - PSV één van de favorietste wedstrijden die Van Bommel ooit speelde. “De totale wedstrijd. We waren zo dominant, stabiel en in balans. Dat was echt een topelftal. Eén met ervaring en jonge gasten”, schetste Van Bommel zijn gevoel over de wedstrijd. De afgelopen dagen berichtten de media veelvuldig over het gevoel van Van Bommel jegens Ajax. Geen tegenstander zou hem zó motiveren als Ajax deed. Op 20 maart 2005 kwam dat allemaal samen in een haast perfect optreden van de PSV-middenvelder en huidig coach. “Het zijn mooie wedstrijden. Het is een topper, dat maakt volgens mij bij iedereen wel wat los”, nuanceerde Van Bommel vrijdag op de persconferentie die beschouwingen enigszins. Maar dat het één van zijn lievelingstegenstanders was, daarover bestaat geen enkele twijfel.

https://twitter.com/FOXSportsnl/status/1111265357245882370