29 augustus, 00:00
Sparta Rotterdam O15 logo
  1. Penalties: 6 - 5

2. Wedstrijdverslag

Met één oefenwedstrijd in de benen, 1-2 verlies tegen Fc Twente, stond vandaag al meteen de eerste officiële wedstrijd op het programma. Namelijk de bekerwedstrijd tegen Sparta. Waar de voorgaande jaren eerst in een poule met 4 deelnemers gespeeld werd, was het dit seizoen meteen sprake van het zogenaamde "knock-out" systeem. Zaak dus voor PSV om vandaag als overwinnaar van het veld te stappen.

Het team van trainers Edwin de Wijs en Eric Addo startte sterk en kreeg al snel een grote kans. Dennis Vos ging sterk door op de linkerflank en legde prima terug op de meegelopen Damian Timan. Zijn geplaatst schot werd helaas echter net geblokt.

Sparta werd daarna iets sterker en was rustiger aan de bal. Zonder echte kansen te creëeren kwam het in de 12e minuut ook op voorsprong. Een bal werd slordig uitverdedigd aan PSV-zijde waarna een scherpe voorzet bij de 2e paal belandde en vervolgens door de spits binnengegleden werd: 0-1.

Amper twee minuten later kwam de thuisploeg alweer bijna langszij. Thijs Martens was op snelheid zijn tegenstander de baas maar stuitte op de keeper. De rebound werd (opnieuw) door Damian ingeschoten. Maar ook nu had Damian de pech dat zijn inzet geblokt werd.

Er ontstond inmiddels een echte bekerwedstrijd waarin beide ploegen mogelijkheden kregen. Sparta was halverwege de eerste helft tweemaal dichtbij uitbreiding van hun voorsprong. Waarbij onder andere een schot op het dak van het doel belandde.

Maar ook PSV kreeg zijn kansen op de gelijkmaker. Na een vlotte aanval over meerdere schijven, Mathijs Bel opende op Yorbe Vertessen die daarna de bal bij Mo Ihattaren bezorgde. Helaas ging zijn schot net naast. Vlak voor rust kreeg Mo weer een vrije schietkans, maar ditmaal kon hij te weinig kracht in zijn schot leggen om de keeper te verrassen.

Zo gingen beide ploegen met een 0-1 ruststand de kleedkamers opzoeken.

Al heel snel na de hervatting kwam PSV langszij. Mo ontving de bal aan de rechterkant en besloot van ruim 18 meter uit te halen. Ditmaal raakte hij de bal vol en zo sloeg deze achter de kansloze keeper tegen de netten: 1-1. Een geweldig begin van de tweede helft!

PSV nam na deze gelijkmaker het heft in handen en kreeg kansen om voor de eerste keer deze wedstrijd op voorspong te komen. In de 40e minuut draaide Mo de bal voor de goal maar helaas kon er geen enkele PSV-er zijn voet er tegen aanzetten.

Ook de sterke Yorbe Vertessen kon de thuisploeg niet op voorsprong zetten toen hij in de 42e minuut in een 1 tegen 1 situatie kwam met de keeper. Laatstgenoemde kon echter knap redding brengen.

In de 50e minuut kwam PSV echter toch op voorsprong. De sterk spelende verdediger Shurandy Sambo stoomde dwars door het midden van het veld op als ware een echte tank over de Oirschotse heide, en kon alleen nog ten koste van een overtreding tot stoppen gebracht worden. De overtreding werd echter binnen de beruchte lijnen begaan, zodat de scheidsrechter niks anders kon dan een penalty te geven. Deze penalty werd ondanks de warmte koelbloedig door Damian binnengeschoten: 2-1.

Na deze treffer ging PSV op zoek naar een grotere voorsprong. Helaas was het in de eindfase af en toe slordig waardoor het team zichzelf niet beloonde. Zo was Yorbe een paar keer gevaarlijk en probeerde Mo het een aantal keer van afstand. Ook de ingevallen Dany Mathieu was dichtbij de wellicht beslissende 3-1 maar kwam niet tot scoren.

Zo bleef het met een 2-1 stand spannend tot het eind. In de 67e minuut kreeg de thuisploeg een zware domper te verwerken. Ondanks dat Sparta in de 2e helft nauwelijks gevaarlijk was, bracht het uit het niets de stand op 2-2. De ingevallen spits kon rondom de 16 meter de bal aannemen en op goal schieten. In eerste instantie werd zijn schot nog geblokt, maar de bal kwam weer precies voor zijn voeten terecht en ditmaal schoot hij de bal wel langs de kansloze Jurre Schaafsma.

Ondanks deze zware tegenvaller ging PSV in de laatste minuten op zoek naar de 3-2. En slaagde bijna in de opzet. In de voorlaatste minuut had het de pech dat een bal uit de Sparta doelmond gehaald werd. En in de laatste minuut ging een vrije trap van Mo maar net aan de verkeerde kant van de paal (voor PSV) naast.

Penalties moesten dus uitsluitsel brengen wie naar de volgende rond doorging. Een loterij zeggen ze dan.

Sparta startte de penaltyreeks en scoorde alle 5 de penalties. Opvallend: allemaal linkspoten scoorden aan Sparta kant. Aan PSV-zijde benutte ook Mo, Shurandy, Mathijs, Jurre en Beslan echter hun pingels. Zodat een afvalrace ontstond. De 6e Spartaan die achter de bal ging staan was een rechtspoot. En uitgerekend hij was de eerste Rotterdammer die zijn schot prachtig gekeerd zag worden door Jurre. Het was vervolgens aan Dany om de wedstrijd te beslechten. En ondanks de druk die op zijn schouders hing, faalde hij niet vanaf de stip en zo schoot hij PSV naar de volgende ronde!

Over de gehele wedstrijd gezien een terechte winnaar waarin PSV met name in de tweede helft duidelijk de betere ploeg was.

Volgende week start de reguliere competitie waarin het in Amsterdam tegen AFC aantreedt.

Jurre Schaafsma; Mees Kreekels (52' Lars Koolen), Shurandy Sambo, Elgero King (46' Dany Mathieu), Jochem van Dijk; Mathijs Bel, Dennis Vos, Damian Timan (c) (52' Stijn van der Put); Mo Ihattaren, Yorbe Vertessen, Thijs Martens (52' Beslan Sagov).