5-1
27 april, 00:00
PSV C1 logo
RJO / FE Excelsior C1 logo

De laatste thuiswedstrijd van de competitie stond op het programma dit weekend. Een wedstrijd "om des keizers baard". Of, in deze periode van kroonswisseling, "om des Konings baard". Want eerder deze week behaalde Feyenoord het kampioensschap (langs deze weg gefeliciteerd!) en zakken naar de derde plek kon ook niet meer. De focus nu ligt bij de bekerfinale tegen Ajax C1.

Tegenstander was het lastig te bespelen Excelsior. Een ploeg waar PSV in november zijn eerste uitoverwinning van het seizoen behaalde. Een ploeg ook die de vorige ronde knap kampioen Feyenoord op 2-2 hield. Excelsior dus.

Na de afgelopen dagen heerlijk voorjaarsweer te hebben gehad, troffen beide teams het vandaag minder met het weer. De temperatuur was ongeveer de helft van 2-3 dagen eerder. Toch was het om te voetballen prima: af en toe zon, weinig wind.

Ondanks dat er niks meer op het spel stond startte PSV scherp. Meteen in de beginfase creeërde het kansjes. Nadat Jaëll Hattu in de 3e minuut prima door Roel van Linschoten de diepte in werd gestuurd, kwam zijn voorzet nét niet aan bij Karim Bannani. Amper twee minuten later volgden schoten van Dante Rigo, Tom Scheepers en Karim Bannani op of net over het doel in een tijdsbestek van nog geen 54 seconden. Het kon niet lang uitblijven voor de openingstreffer zou vallen. En die kwam dan ook. In de 12e minuut kwam een corner van Dante Rigo precies op het hoofd van spits Joey Konings. Hij sprong zó hoog boven alles en iedereen uit, dat hij bijna spijt kreeg geen zonnebrand gesmeerd te hebben. Excelsior had nog maar net afgetrapt na deze goal, of ze konden weer op herhaling. Snel balverlies aan hun zijde zorgde ervoor dat Dante in stelling gebracht werd en met een strakke voorzet gaf hij Karim de gelegenheid de 2-0 aan te tekenen. Wederom assist Dante. Die zelf later dichtbij de 3-0 was, maar zijn vlammend schot werd door de Rotterdamse goalie gepareerd.

Bij vlagen liet PSV geweldig voetbal zien. Het “tikkie-takkie-voetbal” rolde met regelmaat over de matige grasmat. Het publiek genietend van het weer én van het spel. In de 25e minuut hadden ze weer reden om te applaudisseren. Een lange trap van keeper Mike van de Meulenhof werd schitterend onder controle gebracht door Joey die daarna met een subtiele voetbeweging de doorgelopen Ertem Bölükbas vrij voor de keeper zette. Met een daverende trap vloog de bal van Ertems wreef hoog in de touwen. De Excelsior keeper hoorde alleen iets fluitends voorbij komen vertelde hij later. Omdat PSV nog wat kansen onbenut liet en Excelsior sporadisch een speldenprik uit kon delen, gingen beide teams met een 3-0 stand de kleedkamers opzoeken.

Na rust ging PSV door. Wederom stond een lange bal van Mike aan de basis van een grote kans. En wederom was het Joey die de bal ontving, en via wat “abacadabra-bewegingen” op de achterlijn, legde hij de bal terug op Karim. Zijn schot werd echter knap onschadelijk gemaakt door de Rotterdamse doelman. Nog geen minuut later bouwde PSV de voorsprong dan toch uit. Via een solerende Lennerd Daneels werd het 4-0.

Hier bleef het niet bij. PSV bleef dicteren en kansen creëren en, bij vlagen, prachtig voetbal zien. In de 47e minuut werd het zo 5-0 nadat Karim randje zestien de bal knap vrijmaakte rondde hij met een droog schot in de verre hoek af. Na deze goal zakte het peil wat weg. PSV werd iets slordiger. Maar kansen volgden nog voldoende om de stand verder uit te bouwen. Dit gebeurde echter niet meer. Helaas kon keeper Mike zijn moeders verjaardag niet bekronen met een “clean sheet”. Want na een slordigheid achterin kon Excelsior vlak voor tijd de eer redden. Omdat PSV de mogelijkheden die het nog kreeg onbenut liet, eindigde de wedstrijd in 5-1.

Een meer dan verdiende overwinning die mogelijk nog hoger uit had kunnen en moeten uitvallen. Met deze overwinning behield PSV thuis de ongeslagen status, waarbij het alleen gelijkspeelde tegen Feyenoord. Volgende week de laatste competitiewedstrijd tegen Willem II in Tilburg.

Mike van de Meulenhof; Roel van Linschoten, Kaan Tanriver, Tom Scheepers(c), Lassana Faye (50' Ymanuel Hurkmans); Dante Rigo, Lennerd Daneels, Jaëll Hattu; Ertem Bölükbas (52' Matthias Verreth), Joey Konings, Karim Bannani.