1-1
25 januari, 00:00
PSV C1 logo
Willem II/RKC C1 logo

Na ruim een maand zonder competitievoetbal, rolde de bal weer "voor het eggie" voor het team van trainers Edwin de Wijs en Joonas Kolkka. De laatste wedstrijd in competitieverband dateerde van 14 december. En werd probleemloos omgezet in een 3-0 overwinning op MVV.

Maar vandaag stond Willem II op het programma. Ondanks dat we tegen 2 teams al de returnwedstrijden speelden, was Willem II in de comptitie voor het eerst de opponent. Tóch hadden we de Tilburgse ploeg al tweemaal getroffen dit seizoen. Eénmaal in de voorbereiding in augustus (4-1 winst na een eerste helft van zeer hoog niveau). En recent nog op een toernooi van Vriendenschaar in Culemborg, waar beide ploegen elkaar in de finale troffen. Deze eindigde, ondanks dat de finale bijzonder levendig was, in de welbekende "brilstand". Waarna PSV in de penaltyreeks de zenuwen het best onder controle had.

Afijn, om een kort verhaal lang te maken......de wedstrijd van dit weekend:

Willem II begon scherp en probeerde PSV al vroeg te storen in de opbouw. Bovendien had het Tilburgse team fysiek meer in te brengen, met name op het middenveld. De eerste mogelijkheid was echter voor PSV toen Leandro Fernandes een aantal Tilburgers het bos instuurde met een paar weergaloze bewegingen. Zijn voorzet werd helaas tot corner verwerkt. Die vervolgens niets opleverde.

Een paar minuten was Willem II gevaarlijk toen de linksbuiten te veel vrijheid genoot en hard uit kon halen. Zijn schot miste alle richting gelukkig. Willem II bleef in deze fase de partij die licht de bovenliggende was.

De 23e minuut was bepalend voor het verdere verloop van de wedstrijd. Na slordig balverlies op het middenveld kon de snelle spits van Willem II richting keeper Arne Lekens stormen. Laatstgenoemde kwam snel zijn doel uit, waarna de spits uit leek te glijden. Wat tot gevolg had dat beide spelers vol op elkaar botsten. De scheidsrechter beoordeelde vanuit zijn positie echter dat Arne de spits zijn doelpoging onreglementair ontnam. En gaf Willem II een penalty. En, geheel volgens het boekje, de rode kaart voor de PSV goalie. Die hoogstwaarschijnlijk anders toch geblesseerd het veld had verlaten. Reservedoelman Kyan van Dorp moest nu ineens het veld in. En had de ondankbare taak om meteen maar eventjes een penalty te keren...daar slaagde Kyan helaas niet in. Zodat Willem II op een 0-1 voorsprong kwam én PSV met een man minder doormoest.

Het klinkt misschien raar, maar de ondertalsituatie gaf de Eindhovense equipe een boost. De wedstrijd kantelde licht en PSV kreeg meer vat op Willem II.

Vlak voor rust mocht Leandro Fernandes op links een vrije trap nemen. Hij legde de bal netjes bij de tweede paal waar middenvelder Gaétan Bosiers heel licht aan zijn shirtje werd getrokken. Ook nu wees de scheidsrechter gedecideerd naar de stip. Gele kaart voor Willem II en een strafschop voor PSV, zwaar gestraft ook. Leandro ontfermde zich over de penalty en schoof beheerst de bal in de linkerbeneden hoek: 1-1.

Na rust werden wat accenten verlegd bij PSV en het kwam daardoor goed uit de kleedkamer. Al snel leek de weer fitte Amar Catiç PSV op voorsprong te brengen. Maar hij kwam te ver aan de buitenkant van het doelgebied uit. En zijn voorzet werd vervolgens op het laatste moment geblokt.

Maar ook Willen II liet van zich horen. De rechtsbuiten testte de kwaliteiten van keeper Kyan van Dorp en kwam tot de conclusie dat die prima waren. Want Kyan pareerde het schot in de korte hoek knap.

In de 41e minuut werd Amar de diepte ingestuurd door Leandro. En ook nu was het meteen gevaarlijk. Hij omspeelde de uitgelopen keeper maar twee meegelopen verdedigers voorkwamen een voorsprong van PSV.

Het spel golfde op en neer. Maar iedereen zag dat de krachten bij de PSV spelers langszaamaan wegvloeiden. De ruimtes tussen de linies werd steeds groter en konden met de grootste moeite nog belopen worden. Willem II kreeg daardoor in de slotfase nog wel een paar mogelijkheidjes. Zoals een knap verdekt schot van de spits die op het net boven de goal kwam. Of de rechtsbuiten die Kyan omspeelde maar waar Jordan Teze gelukkig de rugdekking verzorgde.

Maar ook PSV kreeg kansen om de 3 punten in Eindhoven te houden. Amar was continu dreigend en vlak voor tijd stuurde Gaétan met een lekker passje Leandro weg wiens inzet ternauwernood werd geblokt.

Gescoord werd er niet meer. Zodat de derby in een gelijkspel eindigde. Een leerzame wedstrijd voor beide teams. Waarbij complimenten voor de C1 op zijn plaats zijn. Als je driekwart wedstrijd met een man minder speelt, en er nog een echte wedstrijd van kunt maken, en een achterstand weg kunt werken met een erg jong team, dan mag je daar tevreden over zijn.

Volgende week de kwartfinale beker uit bij Feyenoord. Kijken of we daar, net als vorig jaar, als winnaar weer de bus in kunnen stappen.

Arne Lekens; Baggio Wallenburg (c), James Fofana, Lars Dickens, Jordan Teze; Gaétan Bosiers, Leandro Fernandes, Davy van den Berg; Amar Catiç, Yasin Aalillou (52' Koen Oostenbrink), Remco Evenpoel (23' Kyan van Dorp).