4-4
10 september, 00:00
Feyenoord O15 logo

It giet oan! Nee, niet de Elfstedentocht. Want daar is het absoluut nog niet het vereiste weer voor (gelukkig....), maar de competitiestart voor PSV o15. Dit jaar staat dit team onder leiding van Edwin de Wijs en zijn assistenten Vincent Heilmann en Theo Lucius. Het openingsduel van de competitie was meteen een kraker. Want Feyenoord was te gast op De Herdgang. Na twee oefenoverwinningen (1-3 bij AZ en 12-0 tegen OJC Rosmalen) en een afgetekende overwinning op Fc Dordrecht in bekerverband (7-0), nu dus Feyenoord.

De ploeg verloor vorig weekend met een korfbaluitslag (4-6) voor de Supercup van Ajax. Spektakel dus. Vandaag ook?

Onder warme omstandigheden trapte Feyenoord om 11.30 uur af. Om 11.31 uur trapte PSV af......want al na 22 sec wisten de gasten de score al te openen. Een lange bal van de Rotterdammers werd nog door een PSV verdediger teruggespeeld op de keeper, maar helaas koos Peter Strijbosch voor de bal aan te nemen alvorens de bal weg te trappen. Er geen rekening mee houdend dat een snelle Rotterdamse aanvaller ineens voor zijn neus zou kunnen staan en Peters' schot zodanig blokte dat deze in het doel verdween: 0-1. Niet echt de start waarop je als PSV-er zat te wachten zal ik maar zeggen.

Lang kon Feyenoord niet van de voorsprong genieten. Want in de 3e minuut kwam de thuisploeg al weer langszij. Middenvelder Mathijs Tielemans kreeg wat ruimte in het strafschopgebied en schoof beheerst de bal in de linkerhoek.

Ondanks het warme weer werd het duel in een moordend tempo gespeeld. Het spel golfde op en neer. Doelpunten hingen in de (warme) lucht. En vielen ook als rijpe appels neer.

Feyenoord nam in de 8e minuut wederom een voorsprong. Een vrije trap halverwege Eindhovense helft werd de 16 ingeslingerd waar een Feyenoorder (te) simpel binnen kon koppen. Zo keek PSV weer tegen een achterstand aan. En had het geluk dat na een corner een Feyenoord speler de bal over kopte. De gasten bleven gevaarlijk via met name stilstaande situaties.

PSV probeerde voetballend gevaar te stichten. En kwam terecht in de 16e minuut op gelijke hoogte. Spits Jayden Braaf ontving op zo'n 20 meter voor het doel de bal van Kees van Lindert, draaide goed weg en haalde verwoestend uit. De bal verdween schitterend in de rechterbovenhoek. Wát een heerlijk doelpunt!!!

Vlak na de gelijkmaker kreeg PSV tot tweemaal in één aanval de kans om voor het eerst op voorsprong te komen. Jayden stuitte op het uitgestoken been van de uitgelopen keeper waarna Mathijs vanuit de rebound dacht te scoren. Zijn schot werd echter nog fabuleus getoucheerd door de Rotterdamse goalie en tot corner verwerkt.

PSV bleef de aanval zoeken en had in de 25e minuut op voorsprong moeten komen. Moeten, maar het gebeurde niet. Na een prima actie van Kees op de achterlijn stelde hij Jayden in de gelegenheid van dichtbij te scoren. Tot verbazing en ontzetting van iedereen met een PSV-bril, schoof hij de bal langs de verkeerde kant van de paal.

Een minuut later was het dan tóch raak en nam PSV voor de eerste keer een voorsprong. Mathijs stak Jason Pigmans weg en hij stifte de bal beheerst over de uitlopende keeper: 3-2. Omdat Alberto Puts op het laatste moment na een vlijmscherpe counter ternauwernood nog de bal voor een Feyenoord speler weg kon tikken, leek PSV met een voorsprong de kleedkamer op te zoeken. Maar in de dying seconds profiteerde Feyenoord van onoplettendheid aan PSV kant en werd het nog 3-3.

Wat een eerste helft!!! Het publiek was hard toe aan wat verfrissing. In de volle zon zo'n open wedstrijd......Het kon ook meteen op zoek naar een telraam want halverwege al 6 doelpunten en legio kansen/mogelijkheden, dat beloofde wat voor de 2e helft. En ook die bevatte weer veel kansen, mogelijkheden én goals!

Het begin was voor PSV. Jayden beet de spits af door een voorzet van Jason over te schieten. En ook Joost de Schutter zocht het doel te hoog. Pas in de 44e minuut kwam Feyenoord voor de eerste keer voor de Eindhovense goal. Het afstandsschot ging ver naast en was dus ongevaarlijk. PSV zette daar een aanval tegenover in de 46e minuut waarin het weer de mogelijkheid kreeg op voorsprong te komen. Jeremy Antonisse zag zijn inzet uit het doelgebied worden en zag de aanval via de andere kant voortgezet worden. Het eindresultaat was een schot dat naast ging.

Het spel golfde vanaf dat moment meer op en neer. Peter Strijbosch redde in de 48e minuut knap toen ineens een Feyenoord-speler voor zijn doel opdook, en een minuut later was Jayden dreigend na goed voorbereidend werk van Jason. Gescoord werd er echter niet.

Dat gebeurde wel in de 50e minuut toen de goede Rotterdamse linksbuiten met de bal aan de voet naar binnen trok en de bal in de verre hoek binnenschoot: 3-4. PSV kon wederom in de achtervolging. Zou het voor de 3e keer in staat zijn om veerkracht te tonen en weer langszij te komen?

Jazeker! Dat kon het. Want in de 59e minuut kwam de thuisploeg weer op 4-4. De jarige Amin Doudah pikte de afvallende bal op. En pakte het kadootje uit door van randje 16 de bal door een woud van benen in de linkerbenedenhoek te schieten.

In de laatste 10 minuten kregen beide teams nog grote kansen op een voorsprong. Eerst zwijnde PSV toen de rechtsbuiten van Feyenoord op de paal schoot. Daarna speelde de thuisploeg een overtal situatie slordig uit en kreeg het in de laatste minuut nog een grote kans toen de ingevallen Jur Clabbers weliswaar zijn hoofd tegen een voorzet van Amin kon zetten, maar hier onvoldoende vaart en richting aan mee kon geven.

Zo eindigde dit levendig duel in een doelpuntrijke 4-4. Waar 6-8 of 8-6 net zo goed had gekund. Knap van het team dat het tot driemaal toe een achterstand weg wist te werken. En het ondanks de warmte tot het laatste fluitsignaal van de prima fluitende scheidsrechter bleef knokken om de drie punten in Eindhoven te houden.

Peter Strijbosch; Alberto Puts (53' Thomas Cox), Manu Matuta (53' Nigel Lonwijk), Ian Maatsen (c), Amin Doudah; Joost de Schutter, Kees van Lindert, Mathijs Tielemans; Jeremy Antonisse (53' Jur Clabbers), Jayden Braaf, Jason Pigmans.

Gele kaarten: Amin Doudah en Nigel Lonwijk.