PSV B2 logo

’01 1-0
    ’48 2-0
    ’70 2-1 Karim Bannani

PSV liet zaterdag in de uitwedstrijd tegen Sparta zien niet alleen over voetbalkwaliteiten te beschikken maar ook over een uitstekende wedstrijdmentaliteit. Na een dramatische start speelde het team een goede eerste maar vooral tweede helft waarin Sparta bij de strot werd gepakt en niet meer werd losgelaten. PSV verzuimde alleen om ook door te bijten, waardoor Sparta tegen de verhoudingen in met de winst aan de haal ging.

De wedstrijd begon met een forse domper voor de B2. In de eerste minuut profiteerde Sparta dankbaar van een fout van een PSV-er rond de middenlijn, welk balverlies met een snelle counter werd afgestraft waarbij doelman Mike van de Meulenhof kansloos werd gelaten door de Sparta-spits die alleen op hem doorkwam, 1-0. PSV herpakte zich goed en speelde een goede 1e helft, waarin Sparta vooral gokte op scherpe counters. Echte grote kansen kregen beide ploegen in de 1e helft verder niet, al creëerde middenvelder Sam Lammers in de 26e minuut een uitstekende mogelijkheid voor zichzelf toen hij vanaf het middenveld met de bal aan de voet opstoomde tot aan de rand van het strafschopgebied en toen hard afvuurde, maar zijn schot net door de Sparta-doelman gekeerd zag.

De 2e helft speelde PSV dwingend en had het Sparta volledig in de tang, al moest ook nu in de beginfase een flinke tik worden geïncasseerd. In de 48e minuut scoorde PSV uit een vrije trap de gelijkmaker, die echter vanwege buitenspel werd afgekeurd. Direct uit de omschakeling verschenen 2 Spartanen voor de uitgelopen Mike van de Meulenhof, die na een klutssituatie werd omspeeld. Nadat de 1e inzet van Sparta vervolgens nog door een PSV-er werd geblocked, werd de bal daarna alsnog binnengeschoten. De 2-0 verlamde PSV allerminst, integendeel het team ging in een hoog tempo op zoek naar doelpunten. Typerend voor die fase was dat de Sparta-verzorger in totaal zo’n 15 minuten in het veld heeft gestaan, terwijl de deze week wel meegenomen waterzak van PSV -de hele wedstrijd- niet een keer uit de dug-out is geweest. Behalve geknokt werd er ook goed gevoetbald en creëerde PSV een aantal uitstekende kansen. Spits Cody Gakpo was in de ’51 minuut met een schitterende ‘Bergkamp’-actie waarbij hij de bal over zijn tegenstander wipte en vanuit de lucht volley inschoot, dicht bij 2-1, maar zag zijn inzet gered, en Sam Lammers zag 2 goede doelpogingen na individuele acties net voorlangs gaan en door de keeper verwerkt worden. Uiteindelijk moest tot de 70e minuut worden gewacht tot PSV althans enig loon naar werken kreeg. Cody Gapko werd in het Rotterdamse strafschopgebied met zijn rug naar de goal in gespeeld en verlengde de bal naar de links van de goal geheel vrijstaande Karim Bannani. Die schoot de bal vervolgens strak over de grond in de lange hoek binnen, 1-2. In de tumultueuze slotfase die volgde kregen beide ploegen nog een grote kans, maar bleef de stand ongewijzigd.

Een prima wedstrijd waarin 3 punten werden verdiend maar er 3 werden verloren. Door de winst van de concurrenten zakt PSV naar de 5e plaats op de ranglijst, met 5 punten achterstand op koploper Feyenoord. Met nog 3 competitiewedstrijden voor de boeg is alles althans in theorie nog onbeslist.

Mike van de Meulenhof; Bram Zwanen - Kaan Tanriver - Roy Gielen - Roel van Linschoten; Jaëll Hattu (©) - Sam Lammers - Elmo Hertogh (’76 Jules Respen); Arnaut Groeneveld - Cody Gakpo - Karim Bannani.

Op de bank niet ingevallen: Tim Latiers; Nick de Louw; Colin Bruisten.