Iggy Houben
  3. Doelpunt

Jesper Uneken
  4. Wedstrijdverslag

Na de midweekse bekervictorie bij Feyenoord stond de vijfde competitieronde al weer op het programma. Vitesse kwam op bezoek op De Herdgang. Een ploeg die tot nu toe tweemaal thuis en tweemaal uit speelde. Beide thuiswedstrijden werden gewonnen. Maar beide uitwedstrijden leverden de Arnhemmers geen enkel punt op. Zou dit een gunstig voorteken zijn voor PSV?

Het begin was dramatisch. Na vijf minuten stond het al 0-2. Waar PSV afgelopen dinsdag na iets meer dan één minuut tegen een doelpunt aanliep, was het nu al na 35 seconden raak. PSV leek wel in slaap gesust door het lekkere najaarszonnetje, maar moest nu toch echt vol in de achtervolging. Dat lukte warempel ook nog. Want in de 8e minuut scoorde Chahid el Allachi de aansluitingstreffer. Een vrije trap van Koen Jansen werd door Shi-jon Martina teruggelegd en Chahid bedacht zich niet en schoot prachtig raak: 1-2. Een paar minuten later was het zelfs bijna gelijk toen de Arnhemse doelman goed redde op een inzet van Iggy Houben. De daaropvolgende rebound werd door Matteo Dams overgeschoten. Vitesse voetbalde in die fase makkelijker en beschikte over snelle voorwaartsen. Daarnaast wonnen zij de meeste duels. Het was dan ook eerder wachten op een Vitesse goal dan op de gelijkmaker. PSV kwam zo'n tien minuten voor rust tweemaal goed weg toen Vitesse eerst buitenkant paal schoot en even later Luc Netten een bal van de lijn moest halen. Vijf minuten voor rust was het dan toch raak toen ze makkelijk door de PSV verdediging heen speelden en de 1-3 op het scorebord brachten. Omdat vlak voor rust Iggy na een pass van Ruben van Bommel nog de 2-3 scoorde, werd de tweede helft nog spannend.

PSV had in de tweede helft iets meer mogelijkheden, maar het was vandaag allemaal ‘net niet’. Zo schoot Milan Govaers van afstand vol op de paal na een goed, gedrukt schot en krulde Iggy bijna een bal in de verre hoek binnen. Halverwege de tweede helft vergrootte Vitesse de voorsprong naar 2-4, toen een flankbal van dichtbij binnen werd gekopt. PSV was het even kwijt en bofte dat Vitesse niet verder uitliep. Met nog acht minuten op de klok kwam PSV tóch weer dichterbij. Een corner van Sven Simons werd knap ingekopt door Jesper Uneken. Wat volgde was een bijzonder tumultueus en meeslepend slot. PSV kreeg nog drie grote kansen op de gelijkmaker. Eerst ging een schot van Iggy rakelings naast, vervolgens werd (vanwege een duwfout?) een PSV treffer geannuleerd en tenslotte keerde de Vitesse doelman op fabelachtige wijze een kopbal van Jesper.

Gescoord werd er niet meer. PSV verloor zo zijn eerste officiële duel dit seizoen en Vitesse behaalde zijn eerste uitwinst in de competitie. En daar viel eigenlijk niets op af te dingen. Komende zaterdag staat de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag op het programma.

Niek Schiks; Livano Comencia (55' Seb Loeffen), Luc Netten (c), Yaël Gil y Muinos, Koen Jansen (36' Julian Kuijpers); Milan Govaers, Matteo Dams (36' Sven Simons), Chahid el Allachi; Iggy Houben, Shi-jon Martina (36' Jesper Uneken), Ruben van Bommel (50' Jaivy Lourens).

Gele kaarten: Milan Govaers en Jesper Uneken.