Zo strijden onze partners en sponsoren tegen het coronavirus

Artikel
Zo strijden onze partners en sponsoren tegen het coronavirus

De Premium Brainport Partners en onze partners en sponsoren strijden ieder op hun eigen manier tegen de gevolgen van het coronavirus. Hieronder verzamelt PSV wat en hoe zij dat doen. Dit artikel wordt regelmatig geüpdatet zodat je het meest verse nieuws bovenaan deze pagina leest. Wanneer je op de kop van een artikel klikt, kun je het hele stuk lezen.

VDL Foundation steunt met donatie beschermingsmiddelen
VDL Foundation, de goede doelenstichting verbonden aan VDL Groep (strategisch partner van Brainport Eindhoven & PSV), heeft ongeveer 100.000 persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO). Het gaat onder meer om mondkapjes, cleanroompakken en overalls, bezoekersjacks, beschermers voor schoeisel van zorgmedewerkers en handschoenen. Namens de VRBZO hebben Ellis Jeurissen, directeur Publieke Gezondheid GGD Brabant-Zuidoost, en operationeel leider Ton Emmen de bschermingsmiddelen in ontvangst genomen.

Deze organisatie neemt voor de ongeveer 720.000 inwoners van de 21 regiogemeenten taken voor rekening op het gebied van onder meer geneeskundige hulpverlening en rampenbestrijding. Tijdens de coronacrisis zorgt de VRBZO er onder meer voor dat persoonlijke beschermingsmiddelen voor medewerkers in de gezondheidszorg daar terechtkomen waar de nood het hoogste is.

“Hartverwarmend dat VDL Foundation deze donatie doet aan de Veiligheidsregio”, stelt Ellis Jeurissen. “Als lokale overheid omarmen we de publiek private saamhorigheid en we zullen zorgen dat deze persoonlijke beschermingsmiddelen rechtvaardig worden verdeeld. Alleen samen komen we verder. Dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt.” Pieter van der Leegte, bestuurslid VDL Foundation: “De medewerkers in de gezondheidszorg verrichten tijdens deze coronacrisis dag én nacht natuurlijk ontzettend belangrijk werk. Het is schrijnend dat zij niet over voldoende beschermingsmiddelen beschikken zodat zij patiënten op een veilige wijze kunnen behandelen. Met deze donatie hopen wij een steentje te kunnen bijdragen.”

(vlnr) Ton Emmen (Operationeel leider VRBZO), Pieter van der Leegte (bestuurslid VDL Foundation), Ellis Jeurissen (directeur Publieke Gezondheid GGD Brabant-Zuidoost) en Miel Timmers (bestuurslid VDL Foundation). (vlnr) Ton Emmen (Operationeel leider VRBZO), Pieter van der Leegte (bestuurslid VDL Foundation), Ellis Jeurissen (directeur Publieke Gezondheid GGD Brabant-Zuidoost) en Miel Timmers (bestuurslid VDL Foundation).

Houben Worstenbrood richt platform op: Ik ook aan jou
In deze onzekere tijd, hebben we meer dan ooit tevoren behoefte om samen te zijn met de mensen die we het meest liefhebben. Alleen kan dat nu niet. Voor al die mensen, maar ook voor collega’s, klanten of goede relaties heeft Houben Worstenbrood een nieuw initiatief, om hen te laten weten dat je aan ze denkt; ikookaanjou.nl. Wie laat jij weten dat je ook aan ze denkt? Voor elke bestelling doneert Houben Worstenbrood twee worstenbroodjes aan de lokale Voedselbank.

Schenk soep aan dierbaren
Schenk een Heel Veel Soeps-pakket aan mensen waarvoor je wilt zorgen. Die je dierbaar zijn. Die je wel iets lekkers gunt. Mensen tegen wie je zegt: Ik wens je Heel Veel Soeps! Bestel een Heel Veel Soeps-pakket en maak familie, vrienden, collega’s of medewerkers blij. En dat is niet alles. Zo help je boeren, ga je verspilling tegen én je doneert ook nog eens automatisch een zak soep aan de Voedselbank. Maak soep van de crisis. Geef Heel Veel Soeps.

Eindhovense topchefs verzorgen maaltijden voor zorgmedewerkers
Op initiatief van Simon de Wit (van Restaurant Ikigai in het Philips Stadion) en Gerard Wollerich heeft een groep Eindhovense topchefs de handen ineen geslagen om vanaf Koningsdag dagelijks 300 gratis maaltijden te verzorgen voor zorgmedewerkers op meerdere zorglocaties in Eindhoven. (Oriental Green House en Restaurant Ikigai), die belangeloos hun medewerking verlenen. Om dit grootschalige project te kunnen lanceren is een link gelegd met Stichting We-support. Een maaltijd doneren om een steentje bij te dragen? Dat kan door te klikken op de kop van dit artikel. Je kunt al een maaltijd doneren voor € 7,50.

Achter dit initiatief zit een vijftal chefs die zien hoe immens de inzet van medewerkers in ziekenhuizen en zorginstellingen is. Zij draaien extra diensten, hebben nauwelijks tijd om te slapen, laat staan om boodschappen te doen en een maaltijd te bereiden voor zichzelf of hun gezin. Daarnaast zit bijna iedereen in de horecabranche noodgedwongen thuis, terwijl ze juist nu graag hun gastvrijheid willen uiten. Reden genoeg om samen een manier te vinden zorgmedewerkers  te ondersteunen om op de been te blijven. Deze chefs hebben in recordtijd het project We Support Your Care opgericht, in nauwe samenwerking met o.a. stichting We-Support, i-team Global en Sligro, waarbij locaties van Vitalis, Archipel en het Catharina ziekenhuis worden beleverd.  Er zijn nog veel meer zorginstellingen die acuut hulp nodig hebben en ze streven ernaar zo snel mogelijk op te schalen.

VDL Groep werkt mee aan beademingssystemen van Demcon
Drie VDL-bedrijven werken in sneltreinvaart mee aan de totstandkoming van honderden beademingssystemen van Demcon. Binnen drie weken is Demcon, met steun van VDL (strategisch partner van Brainport Eindhoven & PSV), erin geslaagd in Nederland een compleet beademingssysteem te ontwikkelen, produceren en testen dat geschikt is voor de beademing van coronapatiënten op de intensive care. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zorgt voor de verdeling van de beademingsapparaten over de ziekenhuizen. Vandaag zijn de eerste van ruim 500 beademingssystemen van Demcon opgeleverd.

Door de fors gestegen vraag naar beademingsapparaten als gevolg van het coronavirus, heeft Demcon de productie flink opgeschroefd. Daarvoor is onder meer het aantal productielijnen opgeschaald en is een intensievere samenwerking aangegaan met toeleveranciers, zoals VDL Groep. Medewerkers van VDL ETG Precision, VDL Laktechniek en VDL Industrial Modules hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan onderdelen van Demcair, zoals het systeem wordt genoemd.

“Onze bijdrage aan de beademingssystemen van Demcon is een mooi staaltje kracht door samenwerking”, stelt president-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep. ”Doordat wij al deze expertise in eigen huis hebben, hebben onze bedrijven bijgedragen aan de enorme snelle levering aan de ziekenhuizen. Daarnaast is het natuurlijk geweldig om een relevante bijdrage te leveren aan systemen die grote invloed hebben op het herstel van patiënten die hard worden geraakt door het coronavirus.”

Medewerker van VDL Industrial Modules met de behuizing van de beademingsapparatuur voor Demcon Medewerker van VDL Industrial Modules met de behuizing van de beademingsapparatuur voor Demcon

Jonge Eindhovense uitvinders bouwen corona-afstandsmeters
Programmeer een slimme ‘broche’ zodat jij én je opa of oma ondanks het corona-virus toch veilig over straat kunnen. Die uitdaging geven de Tech Playgrounds van Dynamo Jeugdwerk en Philips Nederland komende donderdag aan jonge uitvinders in Brainport. In online workshops komen de techies, vrijwilligers van Philips en Tech Playgrounds samen om hun kennis te delen. Het project is in een paar dagen opgezet door enthousiaste medewerkers van beide organisaties.

Philips doneert hiervoor 100 zogenaamde micro:bits, kleine mini-computertjes waarmee je sensoren kan programmeren. Jeugdwerkers gaan deze bij de kinderen en jongeren die mee willen doen langsbrengen, zodat ze hun geprogrammeerde project ook in de praktijk kunnen testen en er even een op afstand-contact is met de kinderen. Zowel jeugd die al vaker meedoet aan de activiteiten van Tech Playgrounds als andere jonge techneuten zijn welkom mee te doen. Er zijn geen kosten aan verbonden. 

Aanjager Fleur Besters van de Tech Playgrounds is blij met de spontane hulp: “We hebben het idee voor het maken van de afstandsmeters direct samen opgepakt en uitgewerkt. Dat gaat echt razendsnel, je ziet dat in deze tijden samenwerking nog makkelijker en sneller gaat. Dankzij de steun van Philips kunnen we de micro:bits tijdens de corona-crisis uitlenen aan onze jonge programmeurs.”

Medewerkers VDL bezorgen bloemen aan eenzame ouderen
1.100 eenzame ouderen die betrokken zijn bij welzijnsorganisatie Sint Annaklooster zijn tijdens de Paasdagen niet vergeten. Nu zij door de coronacrisis noodgedwongen vaker alleen zijn, sloeg rapper Ali B de handen ineen met de sierteelt. Landelijk zijn zo’n 150.000 hartelijke boeketten op Goede Vrijdag rondgebracht om ouderen wat fleurigheid te bezorgen. Zo ook 1.100 boeketten voor de thuiszorgcliënten van Sint Annaklooster.

Het bezorgen van 1.100 boeketten was een uitdaging waar onder andere industrieel familiebedrijf VDL haar schouders onder heeft gezet. Tientallen medewerkers die door het coronavirus tijdelijk zijn geconfronteerd met een productieonderbreking, zijn bereid gevonden om de boeketten te bezorgen. Directeur Ton de Haan van VDL Bus Valkenswaard en VDL Bus Modules, onderdeel van VDL Groep: “Onze medewerkers waren meteen enthousiast toen we hen benaderden om mee te werken aan dit mooie initiatief. Ik ben trots op hen dat zij zich in deze turbulente tijd inspannen voor de kwetsbare medemens.”

Sint Annaklooster levert naast thuiszorg ook zorg in haar hospices, logeerhuizen en verpleeghuizen in Eindhoven en Helmond. In de coronacrisis gaat vaak de meeste aandacht uit naar bewoners op zorglocaties en zijn het de cliënten in de thuiszorg waar minder aandacht voor is. “Juist deze cliënten in de thuiszorg hebben met het wegvallen van hun sociaal netwerk, vooral extra aandacht nodig” aldus de bestuurder van Sint Annaklooster en is  dan ook heel blij met deze hartverwarmende actie waarbij aandacht is voor de eenzame ouderen in de thuiszorg.

Gezond leven door serieus te gamen
Ondernemer Chantal Linders, actief op High Tech Campus Eindhoven (strategisch partner van Brainport Eindhoven en PSV), probeert mensen gezondere gewoontes aan te leren middels een ‘game’ op de telefoon. Ze pakt de zaken zo serieus aan dat een jaar na de lancering al ruim 35 bedrijven met Greenhabit in zee zijn gegaan. Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft belangstelling. Lees hier de blog op de  website van High Tech Campus Einhdoven hoe Serious Gaming ook in deze crisis kan helpen om fit te blijven.

Chantal Linders Chantal Linders

ASML stelt tienduizenden mondkapjes en handschoenen ter beschikking
ASML, strategisch partner van Brainport Eindhoven en PSV, heeft afgelopen dagen 70.000 mondkapjes ontvangen. De piloot die de mondkapjes vervoerde sloeg de tussenstop Leipzig over en bracht de kapjes direct naar NTS Groep in Eindhoven. Na een kwaliteitscheck verdeelt Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost de kapjes zo snel mogelijk onder de ziekenhuizen. Een dag eerder doneerde ASML al 130.000 medische cleanroom handschoenen aan de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost in de strijd tegen het Coronavirus.

ASML stelt haar wereldwijde inkoopnetwerk en technische expertise ter beschikking van de nationale en regionale crisiscentra en helpt bij de aankoop van cruciale medische apparatuur en persoonlijke beschermingsmiddelen. Op regionaal niveau werkt het bedrijf uit Veldhoven nauw samen met Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. Op nationaal niveau staat men in direct contact met het Landelijk Consortium Hulpmiddelen en ondersteunen hen op het gebied van inkoop waar mogelijk.

De mondkapjes die ASMLter beschikking stelt De mondkapjes die ASMLter beschikking stelt

Swinkels Family Brewers schenkt desinfectiemiddel uit ‘overbodig’ bier
Het moederbedrijf van Bavaria heeft een desinfecterend middel ontwikkeld door alcohol uit het bier te halen dat bestemd was voor de horeca, maar niet meer uitgeleverd kon worden. Deze producten worden kosteloos verspreid onder ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en verzorgingshuizen. Het tankbier dat de afgelopen dagen teruggehaald is uit horecazaken zet de brouwer hier ook voor in.

“Er komen veel aanvragen binnen”, zegt een woordvoerder van Swinkels Family Brewers. “Aan de ene kant zorgelijk om te merken dat er een schaarste is ontstaan, aan de andere kant is het ook fijn om op deze manier iets te kunnen doen voor onze zorgverleners. We doen ons uiterste best om te kunnen voldoen aan de vraag. De afgelopen dagen zijn collega's druk geweest om iedereen persoonlijk na te bellen om de aantallen te inventariseren, maar bovenal om de mensen in de zorg een hart onder de riem te steken."

De brouwerij stelt daarnaast 0.0%-sample drinks kosteloos ter beschikking voor het personeel op de IC's in de ziekenhuizen in de regio, waar op dit moment hard wordt gewerkt om de crisis strijd te bieden.

Praktische thuiswerktips van High Tech Campus
Verschillende medewerkers en leidinggevenden van High Tech Campus delen online praktische tips. Hoe je beter kunt thuiswerken bijvoorbeeld, maar ook hoe je van de nood een deugd kunt maken. Een kijkje nemen op de blogs kan door op de kop van dit stukje te klikken. De pagina’s zijn in het Engels. Daarnaast deelt HTC hier tips over hoe muziek je hoofd rustig krijgt, waarom daglicht essentieel is, ook als je thuis bent en dat je gamen ook kunt gebruiken om gezond te leven.

VDL werkt aan onderdelen voor beademingsapparatuur
VDL Groep is als toeleverancier betrokken bij de productie van een nieuw beademingsapparaat, zo meldt het Eindhovens Dagblad. ‘Volgens een woordvoerder van VDL is VDL ETG Precision sinds kort bezig met frees- en plaatwerk voor het apparaat. Beademingsapparatuur is van levensbelang voor behandeling van coronapatiënten. Demcon heeft als gevolg van het tekort aan beademingsapparatuur voor ziekenhuizen het initiatief genomen om met hulp van toeleveranciers een vereenvoudigde versie van het apparaat te maken. Het bedrijf bouwde tot op heden alleen de module die het hart vormt van beademingsmachines voor diverse opdrachtgevers in de wereld.’

Philips-topman Hans de Jong over toegenomen productie beademingsapparaten
Philips is één van de bedrijven die op dit moment alles op alles stelt om de wereld van meer beademingsapparatuur te voorzien. NPO Radio 1 interviewde topman Hans de Jong over de opgevoerde productie door Philips. “Onze focus is om zo snel mogelijk extra aantallen te maken. Beademingsapparaten zijn hele verfijnde apparaten, longen zijn tere weefsels zeker als mensen ziek zijn”, aldus De Jong. “We hebben het produceren van extra aantallen niet alleen zelf in de hand, maar zijn ook afhankelijk van over de hele wereld verspreidde toeleveranciers. We gaan onze aantallen de komende weken verdubbelen en onze toeleveranciers daarbij ondersteunen.” Het streven van Philips is om in de komende acht weken het aantal te verdubbelen en in het derde kwartaal te verviervoudigen.