Seizoenshelft met ups en downs voor vrouwen PSV

Artikel
Seizoenshelft met ups en downs voor vrouwen PSV

PSV Vrouwen kende een turbulente eerste seizoenshelft waarin de ploeg veel nieuwe gezichten kreeg en zeer wisselende resultaten boekte. De eerste seizoenshelft wordt afgesloten met een vierde plek op de ranglijst.

Juli    
Voorafgaand aan het seizoen trekt PSV Vrouwen een mix aan ervaren en talentvolle speelsters aan. Kristina Erman (FC Twente), Zsofiá Rácz (MSV Duisburg), Kelly Steen (Telstar), Vera ten Westeneind (CTO Eindhoven, foto) en Sara Yüceil (Olympique Marseille) zijn nieuwe gezichten binnen de ploeg van coach Nebojsa Vuckovic. Op zondag 16 juli wordt het startsein gegeven voor een prachtige voetbalzomer door het Nederlands vrouwenteam tijdens het EK in eigen land. PSV’ers Vanity Lewerisa, Angela Christ en oud-PSV’ers Daniëlle van de Donk, Kika van Es en Sisca Folkertsma maken deel uit van de EK-lichting.

Augustus
De gouden lichting die met Oranje geschiedenis schrijft door op zondag 6 augustus de EK-finale van Denemarken (4-1) te winnen (foto). Uitverkochte stadions, een Oranjelegioen en een miljoenenpubliek voor de televisie: het Nederlands vrouwenvoetbal ondergaat een metamorfose door de prestaties van Oranje. Christ en Lewerissa worden door PSV feestelijk ontvangen op De Herdgang en in het Philips Stadion. Van de Wetering en Akkerman verlengen officieel hun contract bij PSV. Voor nieuwkomer Ten Westeneind start het seizoen in mineur. De nieuweling ondergaat in augustus een operatie na een kruisbandblessure. Ten Westeneind mist het EK en zal naar verwachting dit seizoen niet in actie komen. Leeftijdsgenoot Nouwen speelt met Oranje O19 wel het toernooi in Noord-Ierland en reikt tot de halve finales.

September
Door de Europese toernooien met de nationale ploegen kent PSV Vrouwen geen ideale voorbereiding. Dit staat een daverende start van de competitie niet in de weg. PSV Vrouwen opent het seizoen met een zevenklapper tegen nieuwkomer Excelsior Barendrecht (0-7) met Susanna als gevierde speelster (foto) met vier doelpunten. De hoge verwachtingen, die dat oproept kan de ploeg, mede door blessures van onder andere sterkhouders Mourmans en Akkerman, niet waarmaken. Drie gelijke spelen (1-1) op rij volgen. Aan de tekentafel zorgen de Brabantse Sanders (contractverlenging tot 2019) en Amerikaanse DeCesare (nieuwkomer) voor positief nieuws.

Oktober
PSV Vrouwen pakt begin oktober de koppositie door de eerste topper van het seizoen te winnen. Tegen FC Twente speelt PSV Vrouwen als collectief ijzersterk en kroont Nouwen zich tot matchwinner bij de 1-0 overwinning (foto). Tegen angstgegner ADO Den Haag krijgt de winst geen goed vervolg. PSV Vrouwen verliest met 2-1.

November
De maand november wordt geteisterd door tegenvallers, in sportieve resultaten en de bezetting. Er wordt onnodig verloren van PEC Zwolle (foto) waarna het vizier op de topwedstrijd tegen Ajax gaat. Onder het toeziend oog van 2.400 toeschouwers en NOS Studio Sport komt PSV via Lewerissa op voorsprong, maar geeft de wedstrijd na rust weg (1-2). Ook verliest de ploeg Decesare met een beenbreuk. Ze voegt zich bij het rijtje langdurig geblesseerden Hendriks, Peels, ten Westeneind en Akkerman. Keepster Christ kondigde tussentijds haar afscheid bij Oranje aan en sloot haar interlandcarrière in de goal af met WK-kwalificatie winst.

December
Door drie nederlagen op rij bevindt PSV Vrouwen zich begin december op de zevende plek van de ranglijst. De noodzakelijke winst wordt geboekt tegen Excelsior Barendrecht (2-0) met treffers voor Lewerissa en Koopmans. Het duel wordt opgeluisterd met de rentree van Peels na dertien maanden blessureleed. In het cruciale duel tegen sc Heerenveen verrast PSV met een overwinning (4-1) in winterse omstandigheden met doelpuntenmakers Koopmans, Kuijpers, Rácz en Yüceil. Laatstgenoemde speelster startte tot nu toe alle duels in de basis en toont zich een ware versterking voor PSV Vrouwen. PSV Vrouwen sluit 2017 af met een teleurstellend verlies tegen Achilles’29. Een uitslag die past bij de wisselvalligheid van de eerste seizoenshelft. PSV Vrouwen eindigt op de vierde plek en moet de tweede seizoenshelft alle zeilen bijzetten in de strijd om een play-offs ticket.