Joëlle Smits in 2021 voor transfersom naar VfL Wolfsburg

Artikel
Joëlle Smits in 2021 voor transfersom naar VfL Wolfsburg

Joëlle Smits maakt aan het einde van dit seizoen een transfer naar VfL Wolfsburg. De Duitse grootmacht koopt het contract van de Oranje-international af, waarmee Smits de eerste vrouw wordt die voor een transfersom de overstap van PSV naar een buitenlandse club maakt. ‘Dit is een mijlpaal voor PSV Vrouwen’, zegt Sandra Doreleijers, Manager Vrouwenvoetbal van PSV. ‘We zijn enorm trots op Joëlle en blij om te zien dat het beleid dat de club heeft ingezet zich ook naast het veld uitbetaalt.’

Grote belofte
De 20-jarige Smits, vooralsnog goed voor 20 doelpunten in 23 wedstrijden bij PSV Vrouwen, geldt al jarenlang als één van de grotere beloften van het Nederlandse vrouwenvoetbal. De Brabantse aanvaller begon op haar zesde tussen de jongens met voetballen bij OJC Rosmalen. Daarna vervolgde ze haar jeugdopleiding bij Brabant United en CTO Eindhoven. PSV nam Smits in 2019 over van FC Twente Vrouwen waar ze haar debuut in de Vrouwen Eredivisie maakte. Doreleijers: “Dat Joëlle de overstap naar Duitsland gaat maken, zegt veel over haar kwaliteit en potentie. VfL Wolfsburg wilde haar nu al heel graag aan de selectie toevoegen. In samenspraak met club en speelster zijn we tot een transfer per volgende zomer gekomen. Seizoen 2020-2021 maakt Joëlle af in Eindhoven.”

IJkpunt
Naast een primeur voor PSV Vrouwen is de transfer één van de grootste in de historie van de Vrouwen Eredivisie. “Dat maakt ons trots en ligt in lijn met het ingezette beleid van PSV en het vrouwenvoetbal in algemene zin”, vervolgt Doreleijers. “Dit is, net als de terugkeer van enkele internationals, de CAO voor contractspeelsters en live-uitzendingen van competitiewedstrijden een ijkpunt voor onze sport.”

Trots 
VfL Wolfsburg, regerend landskampioen van Duitsland, is een grote naam in het vrouwenvoetbal. Afgelopen zomer stond het team in de finale van de UEFA Women’s Champions League. “Ik ben trots dat een club van dit kaliber zoveel vertrouwen in mij heeft”, reageert een verheugde Smits. “Het past bij mijn persoon om deze duidelijkheid nu al te kunnen geven. Natuurlijk kijk ik uit naar de overstap, maar tegelijkertijd is mijn focus volledig bij PSV Vrouwen. Ik wil de club met een aantal mooie prestaties achterlaten voor ik naar VfL Wolfsburg vertrek.”