Einde carrière | Kika van Es beëindigt imposante loopbaan

Artikel
Einde carrière | Kika van Es beëindigt imposante loopbaan

Na veertien seizoenen op het hoogste niveau maakt Kika van Es een einde aan haar voetbalcarrière. De verdedigster kwam in vijf seizoenen 75 keer in actie voor PSV. Kika is onderdeel van het Oranje-elftal dat in 2017 Europees kampioen werd.

De profcarrière van de op 11 oktober 1991 geboren Van Es begint in 2008 bij Willem II. In 2012 stapt ze in als PSV, samen met FC Eindhoven, een vrouwenelftal opzet. Na vier seizoenen en zwaar blessureleed vertrekt Kika. Ze speelt onder andere een jaar in Engeland bij Everton FC en is actief voor FC Twente en Ajax. In Enschede wint ze twee keer het landskampioenschap.

Gouden generatie 

Op 21 november 2009 maakt de Boxmeerse haar debuut voor de Oranje Leeuwinnen. Ze wordt onderdeel van een generatie die, met een Europees kampioenschap en tweede plaats op het WK, het Nederlands vrouwenvoetbal weer op de kaart zet. Dinsdag 15 november 2022 maakt ze met een invalbeurt tegen Denemarken (2-0) haar laatste minuten voor Oranje. In totaal komt ze 77 keer uit voor Nederland. 

Terugkeer
In de zomer van 2022 keert Kika terug bij PSV Vrouwen. “PSV is mijn club, dat is altijd zo geweest en altijd ook gebleven”, zegt ze na het ondertekenen van haar contract. Ze groeit uit tot de aanvoerster en brengt haar totaal naar vijfduizend minuten in 75 wedstrijden voor PSV. Daarin komt ze vier keer tot scoren. “Het is de beste keuze, maar het is nooit een leuk besluit na zo’n carrière", vertelt Kika die in het AD dieper ingaat op haar keuze om de voetbalschoenen aan de wilgen te hangen.