Een cocktail van teleurstelling en blijheid voor Sander Luiten

Artikel
Een cocktail van teleurstelling en blijheid voor Sander Luiten

PSV Vrouwen werkt de komende weken toe naar het seizoenseinde. Na de vakantie keert het team van Sander Luiten terug voor een hernieuwde strijd om het kampioenschap én de eerste deelname aan de UEFA Women's Champions League. Want hoewel de ploeg geen kampioen werd, gaat het team als nummer één van Nederland het elitetoernooi in. Een vraaggesprek met coach Luiten.

Hoe heeft PSV Vrouwen de afgelopen weken ingevuld?
“We konden natuurlijk niet op de club aanwezig zijn en waren vooral in afwachting van beslissingen vanuit de KNVB. Dus dan proberen we dat in te vullen met een individueel programma om meiden toch een bepaalde intensiteit te geven. Tot het moment dat er duidelijk kwam. Vandaar dat we nu nog drie weken trainen en dan het seizoen met elkaar afsluiten.”

Hoe is het om weer op het veld te staan?
“Vorige week was het wel heel gek, maar goed om te zien dat die meiden toch weer een bepaalde energie met zich meenemen. We kunnen natuurlijk niet heel veel doen omdat een partijspel niet mogelijk is. Desondanks is het goed om te zien dat de meiden plezier hebben in de trainingsvormen die ze wel mogen doen.”

Hoe ziet zo’n training eruit?
“Fysiek contact is niet mogelijk, dus we doen met name techniekvormen en dribbeloefeningen. Wel alles met wedstrijdelementen.”

Is het lastig om zo te trainen?
“Ik ben in ieder geval blij dat we überhaupt weer mogen trainen. Iedereen die het voetbal leuk vindt moest de regels voor lief nemen, maar we misten het allemaal wel om op het veld te staan denk ik.”

Hoe houd je contact met speelsters die nog afwezig zijn?
“We hebben ervoor gekozen om de buitenlandse speelsters naar huis te laten gaan. Om hen bij hun familie te laten zijn in deze tijd. Zij krijgen uiteraard wel hetzelfde programma als andere speelsters en moeten het doen zonder een veldtraining. Verder blijft het contact gewoon hetzelfde.”

Wat vind je van het feit dat de competitie vroegtijdig afgesloten is?
“We stonden er super goed voor. Met zeven punten voorsprong en nog twee wedstrijden in de reguliere competitie. Uiteindelijk heeft de KNVB beslist dat er geen kampioen wordt uitgeroepen. Dat is teleurstellend voor ons, maar tegelijkertijd zijn we blij met de ticket voor de Champions League waarin we nu voor directe plaatsing gaan.”

Vult een Champions League-ticket de leegte van een landstitel of beker?
“Aan het begin van het seizoen stel je een aantal doelstellingen met de groep. Daarin staat ongetwijfeld plaatsing voor de Champions League. Maar een tastbare prijs is een gemis. Daar ben ik teleurgesteld over.”

Hoe rond je dit seizoen met het team af?
“We trainen nu natuurlijk een aantal weken. Het doel voor de speelsters is om fit te blijven. Ook hebben we tests afgenomen bij de meiden waardoor we individuele programma’s kunnen maken. Dat hopen we volgende week op een passende manier te organiseren. Dan hebben we vakantie tot medio juli. In de week van 20 juli hopen we weer met elkaar op het veld te staan.”