Brainport en bedrijven verenigen zich in uniek partnerschap

Premium Partner

Wat is Brainport Eindhoven?   
Brainport Eindhoven is een toptechnologieregio van wereldformaat. Hightech en design gaan hand in hand met de hoogwaardige maakindustrie en ondernemerschap. Samenwerking en kennisdeling zitten in het DNA van deze metropoolregio en zijn de basis voor de kenmerkende open innovatie die Brainport Eindhoven, in 2011 uitgeroepen tot slimste regio ter wereld, slim en sterk maakt. De regio van bijna 800.000 inwoners uit in 21 gemeenten in Zuidoost Brabant, kent de grootste economische groei van Nederland en heeft naast Schiphol en de Rotterdamse Haven als toptechnologieregio de status van Mainport gekregen. Zowel PSV als Brainport hebben wereldwijde ambities en vinden regionale verankering een absolute basisvoorwaarde.

“Het is prachtig om te zien hoe de vijf deelnemende bedrijven het partnership mogelijk maken”, zegt John Jorritsma voorzitter Stichting Brainport Eindhoven. “Het toont de enorme mate van betrokkenheid van het bedrijfsleven in de Brainportregio aan. Gezamenlijk hebben we de ambitie om het woon- en leefklimaat in de regio van Eindhoven verder te versterken. Niet alleen voor de medewerkers van de bedrijven, maar voor alle inwoners én toekomstige generaties.”

In Brainport Eindhoven vormen ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden een uniek ecosysteem. Samen werken ze aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen op het gebied van gezondheid, mobiliteit, energie, voedsel en veiligheid. Als de hightech groeiversneller voor de Nederlandse economie en onderdeel van de technologische ruggengraat van Europa is Brainport Eindhoven een internationale koploper in innovatie.

ASML zoekt toptalent om te binden aan de regio
Hightechbedrijf ASML is onder het grote publiek vooral bekend vanwege chipproductie en kent haar bestaansgeschiedenis in Eindhoven. “ASML zoekt toptalent vanuit de hele wereld en wil ze langdurig binden aan de Brainportregio. Dat toptalent heeft de banen voor het uitzoeken en kan overal terecht. Niet alleen is het belangrijk dat we een uitdagende baan kunnen bieden waarin deze vakspecialisten zich kunnen meten met de wereldtop, maar ook een aantrekkelijke leefomgeving met uitstekende voorzieningen. Sport en cultuur zijn twee aandachtsgebieden voor de verdere ontwikkeling van Brainport Eindhoven en de uitstraling van PSV is daarbij zeer waardevol”, zegt CEO Peter Wennink van ASML.

“PSV is een internationaal boegbeeld van Brainport Eindhoven en draagt bij aan de aantrekkingskracht van onze wereldwijd vermaarde kennisregio”, vervolgt Wennink. “Tientallen ASML-medewerkers participeren al in PSV’s vitaliteitsprogramma. Maandelijks worden tientallen nieuwe ASML-medewerkers verwelkomd op de PSV-tribunes. ASML’s robot-voetbalteam heeft unieke kennis en kunde opgebouwd die in combinatie met de voetbalkennis van PSV tot doorbraken kunnen leiden. Tenslotte is het de uitdrukkelijke intentie van zowel ASML als PSV dat de partnership ten goede zal komen van alle inwoners van de regio.”

Waarom doet High Tech Campus Eindhoven mee?
High Tech Campus Eindhoven is de slimste vierkante kilometer in Europa met meer dan 185 bedrijven en instituten en zo’n 12.000 onderzoekers, ontwikkelaars en ondernemers die werken aan toekomstige technologieën en producten. Managing Director Jan-Willem Neggers van High Tech Campus Eindhoven is een van de drijvende krachten achter de innovatieve samenwerking. “De Campus doet mee in de ‘Champions League’ van inspirerende vestigingsplekken als het gaat om het ontwikkelen van nieuwe technologieën en het bouwen van (inter)nationale netwerken. De verbinding met toonaangevende Brainport bedrijven en PSV is een unieke kans om de bedrijven op onze Campus meer in de spotlights te zetten.” “En dit is nodig, want zij begeven zich als werkgevers in een ‘war on talent’ met internationaal toonaangevende regio’s als Silicon Valley”, licht Neggers toe. “Als uithangbord van de hightech sector in Brainport Eindhoven steken wij dan ook graag onze nek uit om de bekendheid van de regio en wat hier allemaal gebeurt verder te vergroten. Dat verdienen de bedrijven hier. Ook stimuleren we graag het algemene vestigings- en leefklimaat van Brainport Eindhoven, wat een belangrijk uitgangspunt van deze samenwerking is.”

Jumbo zet in op innovatie    
Als vooraanstaand Foodspeler in Nederland heeft Jumbo Supermarkten haar thuishaven in het Brabantse Veghel. “We zijn daarom nauw betrokken bij de Brainportregio”, zegt Colette Cloosterman-van Eerd, CCO en mede-eigenaar van Jumbo Supermarkten. “Brainport Eindhoven is een fantastische innovatieve samenwerking op het snijvlak van technologie, innovatie en vitaliteit. Hierop zetten wij als familiebedrijf breed in, onder meer door middel van onze unieke digitale Jumbo Foodcoach, die de voetballers van PSV en de wielrenners van Team Jumbo-Visma helpt om nóg beter te presteren. Jumbo Foodcoach geeft advies op maat over voeding. Zo wordt hoogwaardige voedingsexpertise gecombineerd met het gemak van de supermarkt om de hoek. Daarnaast investeert Jumbo via haar Jumbo Tech Campus veel in de opbouw van technologische kennis en innovatie. Het bundelen van de kennis en expertise in deze unieke samenwerking tussen vooraanstaande bedrijven rondom PSV gaat ons helpen bij het verder bereikbaar maken van deze technologie voor de Brainportregio en uiteindelijk heel Nederland.”

Koninklijke Philips N.V. diepgeworteld in PSV
De band tussen Philips en PSV is diepgeworteld. Het bedrijf staat aan de wieg van de club en heeft met PSV een van de langstlopende sponsorovereenkomsten ter wereld. “Onze deelname aan deze innovatieve samenwerking is wat dat betreft een logische stap”, aldus Henk Valk, CEO Philips Benelux. “Want Brainport Eindhoven groeit hard. Op alle kernindicatoren scoort de regio substantieel boven het Nederlandse gemiddelde. Daarmee is Brainport Eindhoven van vitaal belang voor Philips en omgekeerd.”

Philips is een toonaangevend bedrijf op het gebied van gezondheidstechnologie, het heeft zichzelf als doel gesteld om in 2025 het leven van drie miljard mensen wereldwijd te verbeteren door middel van betekenisvolle innovatie. Philips heeft ongeveer 77.000 medewerkers in meer dan 100 landen. In Nederland zijn ongeveer 11.000 medewerkers actief, waarvan 8.500 in de regio Brainport Eindhoven. Valk: “Deze innovatieve samenwerking heeft voor ons als doel om Brainport Eindhoven als regio verder te versterken op het gebied van gezond blijven, gezond worden en gezond leven.”

VDL Groep: kracht van de regio   
VDL Groep, met het hoofdkantoor in Eindhoven, is een internationaal industrieel familiebedrijf met 102 bedrijven, verspreid over 20 landen en met ongeveer 17.000 medewerkers. Hiervan werken er velen in de regio Brainport Eindhoven. De band tussen PSV en VDL Groep is zeer hecht. Het bedrijf is al jaren verbonden aan PSV. “Om deze nieuwe samenwerking een vliegende start te geven, hebben wij er als stabiele partner van PSV voor gekozen om ons sponsorpakket tijdelijk voor drie jaar uit te breiden”, zegt President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep.

“Wij zijn er trots op dat dé kracht van deze regio, samenwerking in Brainport Eindhoven, met deze stap meer internationale uitstraling zal krijgen. Doordat veel inwoners van deze regio PSV een warm hart toedragen, levert PSV een belangrijke bijdrage aan ons leefklimaat. VDL doet daaraan mee door substantieel te investeren in een breed pallet aan maatschappelijke initiatieven, waaronder ook diverse breedtesportverenigingen in de regio. Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers en hun omgeving werken aan hun vitaliteit door zich op ontspannen wijze onder te dompelen in het bruisende verenigingsleven. Dat komt het algemeen welbevinden in onze gemeenschappen ten goede, evenals de zo geroemde samenwerking in onze hightech-regio. De creatieve samenwerking die we vandaag bekendmaken, is daarvan een knap staaltje.”  

v.l.n.r: Jorrit Hendrix (PSV), Paul van Nunen (Brainport Eindhoven), Colette Cloosterman-Van Eerd (Jumbo), Henk Valk (Philips Benelux), Jan-Willem Neggers (High Tech Campus Eindhoven), Mark van Bommel, Frans Janssen, Toon Gerbrands (allen PSV), Lucas van Grinsven (ASML), John Jorritsma (Stichting Brainport), Willem van der Leegte (VDL Groep), Angeliño (PSV) v.l.n.r: Jorrit Hendrix (PSV), Paul van Nunen (Brainport Eindhoven), Colette Cloosterman-Van Eerd (Jumbo), Henk Valk (Philips Benelux), Jan-Willem Neggers (High Tech Campus Eindhoven), Mark van Bommel, Frans Janssen, Toon Gerbrands (allen PSV), Lucas van Grinsven (ASML), John Jorritsma (Stichting Brainport), Willem van der Leegte (VDL Groep), Angeliño (PSV)