PSV-huurlingen presteren goed in de Eredivisie

Artikel
PSV-huurlingen presteren goed in de Eredivisie

PSV’ers Jordy de Wijs, Hidde Jurjus en Damian van Bruggen spelen dit eredivisieseizoen op huurbasis bij respectievelijk Excelsior, Roda JC Kerkrade en VVV-Venlo. Hoe is het hen vergaan in de eerste seizoenshelft? Een update.

Vaste waarde in Rotterdam
Centrale verdediger Jordy de Wijs speelde zijn wedstrijden de eerste maanden van 2017 in dienst van Excelsior. De Vlijmenaar keerde in juni terug bij PSV om op de slotdag van de transferperiode opnieuw voor een tijdelijk verblijf bij Excelsior te kiezen. De Wijs bleek direct een vaste waarde in Rotterdam. De robuuste verdediger kreeg in zijn eerste wedstrijd tegen Vitesse meteen een plek in het hart van de verdediging toebedeeld.

Slechts in drie wedstrijden kon De Wijs zijn team niet van dienst zijn. Tegen AZ ontbrak hij vanwege nekklachten, maar pijnlijker was het missen van het duel met PSV op 26 november. Knieklachten hielden hem tegen zijn oude ploeg aan de kant. De Wijs vertelde in het Brabants Dagblad van 23 november dat hij baalde als een stekker. ‘’Het is ongelooflijk zonde. Ik had de afgelopen wedstrijd veel last van mijn knie en via een mri-scan horen we deze week wat er aan de hand is. Als het tegen zit, lig ik er een paar wedstrijden en misschien wel tot de winterstop uit. Enorm vervelend, want het gaat net zo lekker."

Uiteindelijk viel de schade mee en bleef De Wijs alleen tegen NAC Breda nog aan de kant. In datzelfde interview vertelde de Brabander dat hij goed naar zijn zin heeft bij Excelsior en dat de trainer Mitchell van der Gaag hem vertrouwen geeft. “Hier gaat het nu goed en heb ik me als mens, maar zeker ook als voetballer ontwikkeld. Ik kan echt meer dan alleen maar tegenhouden, waar je hier meer mee te maken krijgt dan bij PSV. Ik hoop dat ik volgend jaar een echte kans krijg om een basisplek bij PSV te pakken."

Hidde Jujrus is een vaste waarde bij Roda JC Kerkrade Hidde Jujrus is een vaste waarde bij Roda JC Kerkrade

Geen twijfels bij Jurjus
Hidde Jurjus koos eind juni voor een tijdelijke overstap naar Roda JC Kerkrade. De doelman speelde vorig seizoen bij Jong PSV in de Jupiler League en vertelde in het Eindhovens Dagblad dat hij het voor zijn ontwikkeling beter achtte om een heel jaar in de Eredivisie te spelen. Dat is de 23-jarige keeper in de eerste seizoenshelft in ieder geval gelukt. In alle zeventien eredivisiewedstrijden die tot op heden gespeeld zijn, stond Jurjus negentig minuten lang onder de lat. In totaal kreeg de Achterhoeker 35 treffers om de oren en moest hij al 73 keer reddend optreden.

Als hekkensluiter heeft Roda JC het lastig. Pas in de zevende speelronde pakten de Limburgers hun eerste punten op bezoek bij Sparta Rotterdam. Aan De Limburger vertelde Jurjus dat hij nooit getwijfeld heeft of hij de overstap naar Roda wel had moet maken. “Ook niet toen we na zes wedstrijden nog altijd nul punten hadden. Die nul ging op een gegeven moment wel als iets akeligs voelen. Ik dacht: hoe pakken we dit op als ploeg? Gelukkig hebben we ons niet van de wijs laten brengen.”

Zijn beste prestatie leverde de keeper in De Kuip tegen Feyenoord. Roda hield de Rotterdammers op een gelijkspel en Jurjus stond als uitblinker te genieten. "Ik hoorde het publiek mijn naam roepen, dat voelde goed. Ze hebben mij moeten leren kennen, en omgedraaid ook”, aldus Jurjus tegenover de Limburgse krant. Die goede prestatie leverde hem een uitverkiezing op voor het eredivisie-elftal van de week en na de wedstrijd tegen VVV-Venlo koos ook het Algemeen Dagblad voor Jurjus als sluitpost van de speelronde.

Damian van Bruggen in duel met Bart Ramselaar Damian van Bruggen in duel met Bart Ramselaar

Van verdediger naar middenvelder
VVV-Venlo wist op 11 augustus Damian van Bruggen voor een seizoen te strikken. De 21-jarige centrale verdediger speelde pas een jaar bij PSV en maakte zijn minuten bij Jong PSV in de Jupiler League. Van Bruggen lichtte zijn keuze voor de promovendus toe bij PSV TV: “Ik wilde graag de Eredivisie in. Ik denk dat dat voor mij een stuk beter is dan nog een jaar Jong PSV. Ik wil een jaar vlammen in de Eredivisie en daarna zien we wel wat er gebeurt.”

De Utrechter kreeg speeltijd in vijftien van de zeventien eredivisiewedstrijden die VVV speelde. Zijn eredivisiedebuut maakte hij in de eerste speelronde tegen Sparta Rotterdam met een invalbeurt als centrale verdediger. Eind oktober mocht hij het tegen Heracles Almelo voor het eerst als verdedigende middenvelder proberen. Dat beviel VVV-trainer Maurice Steijn zo goed dat hij niet meer van die positie verdwenen is. Sinds de wedstrijd tegen Feyenoord op 18 november maakte hij in ieder duel de negentig minuten vol.

Die wedstrijd tegen Feyenoord noemde hij als een van de hoogtepunten in zijn nog prille loopbaan. En dat is te begrijpen. In de 86e minuut belandde een ingestudeerde hoekschop voor Van Bruggens voeten. De middenvelder twijfelde geen moment en volleyde de bal van buiten de zestien in de goal. Tegenover De Limburger reageerde hij op zijn eerste eredivisiegoal: “Wat een moment om te scoren. We hebben eigenlijk nauwelijks kansen gehad en dan zo’n bal die erin vlieg in De Kuip. Dat is wel een jongensdroom ja.” Een week later scoorde hij opnieuw tegen Willem II en door die sterke optredens werd hij gekozen in het eredivisie-elftal van de maand november.

Bekijk ook