Prijzenregen voor PSV

Artikel
Prijzenregen voor PSV

Het toch al zo geslaagde seizoen van PSV kreeg deze week nog een extra leuk staartje met veel individuele prijzen.

Puntenrecord, meeste overwinningen
PSV stelde op zaterdag 18 april in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen de 22e landstitel veilig, een titel die een dag later grootst werd gevierd met een rondrit door de stand en dito huldiging op het Stadhuisplein. Maar daar bleef het niet bij, in de vier weken die daarop volgden was er nog meer succes. Zo verbeterde PSV het record van meest gewonnen competitiewedstrijden in één seizoen. Dat record stond op 27 en is verbeterd naar 29 gewonnen duels. Maar ook het puntenrecord ging eraan. In 2004-2005 en 1985-1986 behaalde PSV 87 punten (omgerekend naar het driepuntensysteem), die seizoen eindigde de teller op 88!

Memphis
Eén van de meest besproken en bejubelde spelers van het afgelopen seizoen was Memphis. Begin mei verdiende de 21-jarige aanvaller een prachtige transfer naar Manchester United. Memphis werd verder met 22 doelpunten topscorer in de Eredivisie en dinsdag werd bekend dat hij de Johan Cruijff-prijs heeft gewonnen als meest talentvolle speler in de Eredivisie. Tijdens het voetballer van het jaar gala krijgt hij zijn prijs overhandigd en tevens mag hij op een zelfgekozen locatie een Cruijff Court laten aanleggen.

Luuk de Jong
In het kielzog van Memphis eindigde Luuk de Jong met 20 doelpunten op de tweede plaats van de topscorerslijst. Dat aantal doelpunten en ook nog eens 10 assists leverde De Jong wel de prijs ‘Meest waardevolle speler van de Eredivisie’ op.

Phillip Cocu
Hoofdcoach Phillip Cocu werd tijdens het trainerscongres in Zwolle afgelopen vrijdag gekozen tot trainer van het jaar, de Rinus Michels Award. Cocu - die PSV naar de eerste titel in zeven jaar leidde - won de prijs voor de eerste keer.

Andrés Guardado: twee prijzen
De Mexicaan Andrés Guardado kwam vorige zomer op huurbasis over van Valencia naar PSV en groeide al snel uit tot één van de publiekslievelingen. Zijn uitstekende seizoen bleef ook de media niet onopgemerkt, zowel in het klassement van Voetbal International als dat van AD Sportwereld eindigde hij op de eerste plaats. Eind maart werd bekend dat Andrés Guardado zijn carrière de komende seizoenen ook bij PSV voort zal zetten. Luuk de Jong eindigde bij het AD overigens als derde.

Georginio Wijnaldum
Tot slot aanvoerder Georginio Wijnaldum. In 2011 maakte de sympathieke Rotterdammer de overstap van Feyenoord naar PSV. In 2012 pakte hij zijn eerste prijs met het winnen van de KNVB beker, maar de bekroning kwam natuurlijk dit seizoen met de landstitel. Zijn uitstekende prestaties van dit seizoen leverden hem vanuit de Telegraaf de titel Speler van het Jaar. Tijdens het VVCS-voetbalgala op 31 augustus krijgt hij daarvoor de Gouden Schoen uitgereikt.

Bekijk ook

WELKOM BIJ PSV DUMFRIES!

Video