Column Art Langeler: Qatar!

Artikel
Column Art Langeler: Qatar!

En wederom zit ik in de trein naar huis vanaf Schiphol terwijl ik dit stukje schrijf. Dit keer was de reis naar Doha, Qatar. PSV O17 was uitgenodigd voor een prestigieus toernooi daar, georganiseerd door Aspire en de nationale voetbalbond. En organiseren; dat kunnen ze wel in Doha!

Twaalf ploegen
Aangezien geld geen enkele rol speelt worden tickets, vervoer, hotel, eten en drinken betaald en hoef je eigenlijk niets te doen behalve presteren. De omstandigheden zijn ook nog eens geweldig (fantastische velden, temperatuur tussen de 20 en 25 graden, zeer luxe hotel). Kortom een hele mooie ervaring. Het toernooi host twaalf ploegen. Naast teams uit Qatar, Saoedi-Arabië, Tunesië, Marokko en Japan waren uit Europa ook Bayern München, Frankfurt, AS Roma, Real Madrid en Paris Saint Germain aanwezig.

De eerste twee van de poule gaan door, de nummer drie speelt voor plaats negen tot en met twaalf. PSV startte super met een 3-0 voorsprong tegen Casablanca, maar was aan het eind zeer gelukkig met een 3-2 overwinning. Na een rode kaart voor Kyan van Dorp redde aanvaller Yorbe Vertessen (!) met een geweldige reflex de winst door een penalty te stoppen. Heldere leermomenten die met name lagen in het mentale stuk van voetbal. Toen het 3-1 werd gingen de Marokkanen als een furie over het veld, we hadden daar geen antwoord op met als gevolg 3-2, veel kansen op 3-3 en uiteindelijk de gemiste penalty waarna de scheids (gelukkig voor ons) direct affloot.

Goede leerschool
Toen de dag erna Aspire ook won van Cassablanca waren we al geplaatst voor de volgende ronde. Gelukkig maar, want voor die laatste plekken spelen wil niemand. Toch sneuvelden al direct twee grote Europese ploegen; Bayern München en AS Roma verloren beide wedstrijden en zijn uitgeschakeld. PSV speelde de tweede wedstrijd een bedroevende eerste helft met als gevolg een gelukkige 1-0 achterstand. Gelukkig, want dit had veel hoger kunnen uitvallen. In de tweede helft herstelde het team zich, maar de gecreëerde kansen werden niet omgezet in een goal. 1-0 verlies dus en weer een goede leerschool; als je zo begint aan een wedstrijd lig je er direct uit, want een voorsprong verdedigen en/of de scheidsrechters bespelen, dat kunnen niet-Europese ploegen beter dan wij. Met name de ploegen uit Afrika en het Midden-Oosten zijn meesters in de fop-duik, tijdrekken en alle andere vormen van wat wij onsportief gedrag vinden. Bij hen geldt dit niet, alles voor de winst! Hier moeten wij dus beter mee omgaan. Niet door hetzelfde te doen, wel door er stoïcijns onder te blijven. En eerlijk is eerlijk, dat deden we goed in de wedstrijd tegen Aspire.

PSV - Frankfurt
As we speak
trapt psv af in Doha voor de kwartfinale tegen Frankfurt. Ook dit is een interessante tegenstander, zij spelen namelijk in een 1-5-2-3 opstelling. Dat hebben we nog niet zo vaak gezien laat staan tegen gespeeld. De trainers waren gisteren druk bezig met beelden en proberen de jongens voor te bereiden op tactisch gebied. Op voorhand lijken er kansen te liggen op het middenveld! Ik weet nu al dat hier weer allerlei bijzondere dingen gaan gebeuren die we tegen de gemiddelde Nederlandse ploeg niet ervaren. Overigens won Frankfurt beide wedstrijden met gemak in de poule dus het gaat lastig worden door te gaan, maar we zullen zien!

Winnen betekent de halve finale, win je die ook dan finale. Bij verlies wacht de strijd om plek vijf tot en met acht en speel je ook nog twee keer. Voor alle jongens en begeleiding in ieder geval een hele goede ervaring, naast het spelen van wedstrijden zijn ze ook twee weken van huis, in een niet Europees land en dit brengt ook ervaringen met zich mee die je alvast in je rugzak kunt stoppen.

Competitieprogramma
Mij wacht de uitdaging vrijdag om het competitieprogramma van PSV O17 zo te plannen dat niet alles in de soep loopt. We missen drie wedstrijden en moeten die natuurlijk ergens gaan inhalen. Tropenrooster tot mei dus voor de O17! Gelukkig zijn de KNVB en de collega-clubs bereidwillig als het gaat om het verplaatsen van duels, dat is de laatste jaren eigenlijk prima gegaan. Goed dat we zo kunnen samenwerken.

En volgende week? Dan ben ik gewoon in Nederland en op De Herdgang, en gaan we kijken wie er voor PSV O19 uit de bus komt als volgende Champions League-tegenstander!

Bekijk ook

Streep van Hendrix bezorgt PSV punt

Video

AFTERMOVIE | PSV KAMPIOEN!

Video