Column Art Langeler: PSV O19 op kampioenskoers

Artikel
Column Art Langeler: PSV O19 op kampioenskoers

De laatste twee jaar hebben we met PSV O19 mogen meedoen met de UEFA Youth League. Deze ervaring is ons uitermate goed bevallen, zoals al vaak genoemd in deze columns.

UEFA Youth League
Om mee te mogen doen met deze competitie zijn er twee mogelijkheden. Als het eerste elftal landskampioen wordt, ben je als jeugdteam automatisch geplaatst en speel je in dezelfde poule als in dit geval PSV 1. De andere weg is door kampioen te worden in de landelijke O19-competitie. Lukt dat, dan speel je voorrondes en kun je uiteindelijk dus ook de cup winnen.

Zoals gezegd hebben we de afgelopen jaren geprofiteerd van de kampioenschappen van PSV 1, want in de O19-competitie werden we steeds tweede. Voor bij wie de beslissingswedstrijd om het kampioenschap van vorig seizoen niet meer vers in het geheugen staat; voor ons ging dit om de eer en de schaal, voor Ajax zat er dus een ticket aan vast voor de Youth League, die ze na de 1-0 winst ook verdienden.

Helaas is het niet zo dat als de kampioen van Nederland en de kampioen O19 dezelfde club zijn, dan het ticket doorschuift naar de nummer twee. Als dit aan de orde is gaat het tweede ticket Youth League naar de kampioen O19 van een ander land en vervalt er dus één plaats voor Nederland.

O19-competitie
Omdat Feyenoord op dit moment aan kop gaat is het ticket in de O19-competitie hot! Voor zowel Ajax, AZ en PSV is er veel aan gelegen om kampioen te worden in de Onder 19-competitie. Naast de ‘eer‘, dus nog een belangrijke reden: het Youth League-ticket!

Ik vind dit een prima ontwikkeling. Het betekent namelijk dat de competitie uitermate serieus wordt genomen. Hoe staat het ervoor op dit moment? PSV staat bovenaan, maar in verliespunten gelijk met Ajax. Ajax heeft één wedstrijd minder gespeeld en drie punten minder. N.E.C. staat derde op zes punten achter PSV, net zoals Feyenoord die vierde staan.

AZ lijkt al uitgeschakeld met vijf punten uit zes wedstrijden en de zevende plek. Voor de winterstop is er met veertien ploegen gespeeld in een halve competitie, na de winter spelen de beste acht ploegen een hele competitie om het kampioenschap (voor de actuele stand; teletekst pagina 848). Er zijn veertien wedstrijden te spelen in totaal, dus voor PSV nog zes te gaan.

 Zaterdag: Ajax - PSV
U voelt hem al aankomen, zaterdag is de wedstrijd die beslissend kan zijn voor de titel: Ajax - PSV. Beide ploegen zullen proberen de beste line-up in het veld te krijgen, ondanks dat dit niet helemaal mogelijk is. Bij beide clubs spelen er namelijk al een aantal spelers van Onder 19 in Jong Ajax en Jong PSV, of zelfs in het eerste elftal.

Na een aantal wedstrijden in dit team gespeeld te hebben ben je ‘vast gespeeld’ en mag je dus niet meer in een ‘lager’ team spelen. Toch verwacht ik zaterdag twee goede teams tegenover elkaar. Een aantal van de grootste Nederlandse talenten zullen ‘om het echie’ vechten om de punten. Goed voor hen en voor de ontwikkeling van spelers in het Nederlandse voetbal. Hoe meer van zulke wedstrijden des te beter!

De insteek voor ons is helder; bij winst zetten we een grote stap in de richting van het kampioenschap, iets waarvan we vinden dat het ook wel een keer tijd wordt na drie tweede plaatsen in even zoveel jaren hiervoor. De ontwikkeling in kwaliteit van onze jeugdopleiding uit zich op meerdere gebieden maar één van de prettige meetpunten is dat de teams structureel meespelen in de top van de ranglijsten en dus ook strijden om de prijzen! Strijden is één, prijzen winnen is twee en daar zijn we wel aan toe vind ik… Zaterdag dus, 14.30 uur op De Toekomst!

Bekijk ook