Column Art Langeler: PSV-jeugd toont zich

Artikel
Column Art Langeler: PSV-jeugd toont zich

De afgelopen weken ben ik niet/nauwelijks op De Herdgang geweest. Om de PSV-jongens te zien, gesprekken te voeren, te scouten en PSV te vertegenwoordigen ben ik samen met Roland Vroomans (jeugdscout) naar Kroatië geweest om het EK onder 17 te volgen.

Drie PSV’ers bij Nederland O17
Na winst op Oekraïne, het gelijkspel tegen Noorwegen en verlies tegen Engeland zijn ‘we’ door naar de volgende ronde en spelen daarin tegen Duitsland.
In de wedstrijd tegen Oekraïne speelde Tijn Daverveld de hele wedstrijd, hij deed dit prima. Zakaria Aboukhlal, die komende zomer start in de PSV Jeugdopleiding, startte als diepe middenvelder, maar ging later als spits spelen. Dit ging hem beter af, ook hij speelde een goede wedstrijd. Andrew Mendonca viel een kwartier voor tijd in en speelde degelijk. De wedstrijd werd met 1-0 gewonnen, en dat was knap. Oekraïne had een typische Oost-Europese speelstijl. Linies dicht bij elkaar en goed verdedigend wachtten zij op de fout bij Nederland om er dan razendsnel uit te komen. Dit lukte hen de eerste helft een aantal keren goed, maar ze scoorden niet. In de tweede helft was Nederland duidelijk sterker, de 1-0 was dan ook terecht. Knap dat Nederland daarna de wedstrijd uitspeelde zonder nog hele grote kansen tegen te krijgen, goede verdiende overwinning.

Engeland - Noorwegen O17
Na deze wedstrijd keken we nog naar Engeland - Noorwegen. Bij Engeland speelde acht grote donkere atleten, die allemaal groter en breder waren dan Roland en ik. Tegen dit fysieke geweld kon Noorwegen (en gisteren Nederland) niet op. Noorwegen verloor dan ook. Je ziet dat het op deze leeftijd moeilijk is om je voetballend te onderscheiden als er teams komen met heel veel grote sterke spelers. De oplossing moeten we hier wel zoeken, meegaan met de grootste en sterkste selecteren lijkt me geen optie. Nou kon de helft van deze Engelsen ook gewoon heel goed voetballen dus dat maakt al een win-win, maar dat terzijde. Hopelijk kan Nederland stunten tegen Duitsland, we gaan het volgen.

Jong Oranje
Na thuiskomst wachtte voor mij een trainings-tweedaagse met Jong Oranje. We hadden zeven PSV-spelers in de selectie, en die deden het prima. Sam Lammers kwam natuurlijk blij binnen na zijn goede invalbeurt tegen FC Groningen afgelopen zondag. De speler die er voor zorgde dat zijn tweede goal werd afgekeurd was er ook, dus er werd direct stevig gedold. Verder waren ook Damian van Bruggen, Pablo Rosario, Steven Bergwijn en Yanick van Osch aanwezig. Deze mannen waren ook mee naar Spanje en kenden dus het klappen van de zweep. Bart Ramselaar was de hele week ziek geweest maar toch aanwezig, klasse! Kenneth Paal was er deze cyclus voor het eerst bij. Na twee goede trainingen en een intensief avondprogramma (ik had Erben Wennemars en André Ooijer uitgenodigd om samen met Paul Bosveld, Joost Leenders en mezelf een thema-avond te verzorgen over verschillende topsportervaringen) gingen we dinsdagmiddag uit elkaar. Goede dagen, veel gedaan en een prima ervaring rijker.

PSV O13 kampioen
Vandaag ben ik weer ‘thuis’, ondertussen is PSV O13 bezig met een geweldig seizoen. Zij zijn kampioen geworden in hun competitie, hulde! Om het landelijk kampioenschap spelen ze tegen AZ zoals het nu lijkt, een mooi affiche. Wat wel grappig is, is dat de bekerfinale ook bereikt is, en deze speelt PSV tegen… AZ. Het is dus duidelijk; dit zijn de twee beste O13-ploegen van Nederland. Twee mooie finales en twee goede wedstrijden om het echie. Ik kijk er naar uit!

Bekijk ook