Column Art Langeler: Jupiler League

Artikel
Column Art Langeler: Jupiler League

Woensdag was ik aanwezig bij de seizoensafsluiting van de Jupiler League.

Matig
Door de jaren heen is dit een mooi spektakel geweest waar de kampioen, de spelers, de trainers en alle andere betrokkenen zoals vrijwilligers genoemd en geroemd worden en de prijzen, in de vorm van een Bronzen of Gouden Stier, uitgereikt worden aan de winnaars. Na viermaal met PEC Zwolle en even zo vaak met Jong PSV aanwezig te zijn geweest, kan ik denk ik redelijk oordelen over de ontwikkeling van de Jupiler League. En die is niet enorm goed…

Laat ik maar met de deur in huis vallen: het was heel erg matig georganiseerd. De laatste jaren wordt het ‘feest’ georganiseerd bij verschillende clubs, deze keer in IJmuiden bij Telstar. Mooie accommodatie voor dit evenement, in elk geval de (relatief) nieuwe hoofdtribune is schitterend. Dat het binnen over de 40 graden Celsius was dat kan, de eerste zomerdag moet iedereen even wennen denk je dan...

Maar verder leek het wel of we op een verkeerde plek in een verkeerd jaar waren beland. Zo zagen we schitterende beelden, minutenlang, van hoe Sparta Rotterdam kampioen werd. Mooi, alleen jammer dat dit vorig seizoen was.

De presentatoren en sprekers waren slecht voorbereid en wisten duidelijk merkbaar weinig tot niets van de Jupiler League. De man die de prijzen uitdeelde gaf ook onomwonden aan dat hij eigenlijk nooit in Nederland is en dus niets ziet van de wedstrijden, tsja…. Er kwamen nog een paar mensen het podium op die via internet iets gewonnen hadden. De prijzen waren er niet, de uitreikers niet (of één toevallig wel) en de presentator had geen idee waar deze mensen het podium opkwamen.  De uitreiking voor de vrijwilliger van het jaar werd maar geskipt en dat vind ik jammer, want dit is nou juist een fantastische toevoeging. Tenenkrommend was het en zo zonde omdat er hierdoor ongetwijfeld volgend jaar wel meer teams en trainers naast SC Cambuur niet op komen dagen.

Ook ik hou het waarschijnlijk voor gezien. Ik had ervoor gekozen om de opening van het Mark van Bommel-veld op De Herdgang te laten schieten voor deze bijeenkomst,  maar dat bleek een verkeerde keuze. De voorgaande tien jaar was het wel prima, ik ga daarom maar uit van een incident.

Moeite
De Jupiler League heeft het moeilijk gehad de afgelopen jaren, maar voor Jong PSV is het een fantastisch podium geweest. Nadat we de eerste twee jaren met pijn en moeite elke wedstrijd een representatief team konden opstellen en het qua niveau erg wisselvallig waren, konden we de laatste jaren juist wel prima mee. De spelers die in de onder 19-leeftijd zitten, kunnen een wedstrijd of twintig meespelen waardoor ze het jaar erna als eerstejaars senior een goed niveau halen en vaak al de betere zijn in de competitie. Met enkele jongens die meer dan vijftig wedstrijden in de Jupiler League hebben gespeeld (dit jaar onder anderen Damian van Bruggen, Pablo Rosario, Kenneth Paal en Jordy de Wijs) heb je snel een team dat meespeelt in de top van de competitie. De vraag rijst dan meteen of dit wenselijk is. Ik denk zelf van niet.

De leercurve moet zitten in het meten met gelijkwaardige of zelfs betere tegenstanders. Jong PSV moet dus ook echt jong zijn met veel spelers van onder de 19 jaar. Als de spelers aan het niveau gewend zijn moeten ze verder. Of trainen/spelen bij PSV 1 en als dat (nog) niet haalbaar is dan zouden ze wat mij betreft verhuurd moeten worden aan een eredivisieclub. Jeroen Zoet en Jordy de Wijs zijn goede voorbeelden van een succesvolle tussenstap, Jorrit Hendrikx en Steven Bergwijn van de eerste optie. Als selectiespeler van PSV 1 kan je dan nog regelmatig meedoen met wedstrijden van Jong PSV, zodat je wel in een soort ‘ritme’ blijft als je geen basisspeler bent.

Deze laatste zin levert vaak weerstand op bij de andere clubs. Competitievervalsing en willekeur zijn genoemde termen. Ik ben het hier totaal niet mee eens en denk dat Jong PSV door het seizoen een stabielere opstelling heeft dan de meeste ploegen die door schorsingen, blessures en andere keuzes minimaal zo vaak wisselen van samenstelling. De vraag is of een speler uit de selectie van PSV, die weinig speelritme heeft, een meerwaarde voor de uitslag kan hebben. Daarnaast praten we nog steeds over jongens van 19 á 20 jaar, het moet toch lukken als ervaren Jupiler League-team hier goede weerstand tegen over te zetten?

Helaas ben ik van mening dat dit meer een probleem wordt van deze competitie. Een aantal clubs kunnen door financiële wanorde (of gewoon gebrek aan financiële middelen), slecht beleid, matige scouting en (daardoor) matige selecties steeds minder weerstand bieden aan de top-10 van de competitie en ontstijgen het niveau van de 2e divisie niet. De inkrimping van Eredivisie en Jupiler League vind ik dan ook een goed idee. Hierdoor zal het gemiddelde niveau van de competitie hoger worden en de Jong-teams gewoon weer rond de tiende plaats eindigen. met een maximum van drie beloftenteams in de competitie, een degradatie van de laagst geëindigde, een verplichting van alleen spelers onder 23 jaar en een vaste speeldag komt er weer een hoogstaande, prestigieuze competitie.

De afsluiting daarvan, die wil ik dan wel regelen!

Bekijk ook