Blog PSV O16 Riga Cup Deel II

Artikel
Blog PSV O16 Riga Cup Deel II

PSV onder 16 was afgelopen dagen in Letland waar het om de Riga Cup 2018 speelt. Jeugdtrainer Yannick van der Schee reist mee met de beloftevolle selectie en blogt over de bevindingen in de hoofdstad van het Oost-Europese land.

Bijzonder
Na een ietwat andere avond dan gepland (speler Milan Beumer werd uitgeroepen tot ‘sportman van Overijssel’) begon voor ons de dag zo rond 08.15 uur met ontbijt. De eerste wedstrijd is om 11.00 uur tegen FC Minsk uit Wit-Rusland. Een fysiek sterke ploeg met veel loopvermogen en grote, sterke jongens. Deze wedstrijd bepaalt of we eerste of tweede in de poule worden. De halve finale die volgt, wordt om 18.00 of 19.00 uur afgewerkt. Op voorhand weten we dus zeker: dit wordt een lange dag. Maar goed, first things first.

Na een heerlijke ontbijt maken we ons gezamenlijk op voor de eerste wedstrijd van de dag. Na wat behandelingen bij fysio Rolf Deenen, wedstrijdbespreking met Joonas Kolkka en Edwin de Wijs, oppeppende woorden van teamleiders Marc Franse en Bart van de Grint en de warming-up van mijzelf zijn de jongens er klaar voor. Meer dan klaar voor. Vanaf de start van de wedstrijd knallen de Wit-Russen erop. Maar omdat wij gewoon blijven voetballen lopen we vrij snel uit naar een geruststellende 2-0 voorsprong. Ondanks dat de Wit-Russen smeriger en nog meer op hun fysiek gaan spelen, blijven wij ons eigen spel trouw. Een klinkende 6-0 is het eindresultaat.

De tweede wedstrijd, de halve finale, is om 19.00 uur. Onze tegenstander was het JK Tammeka uit Estland. De ploeg die huisvesting geeft aan wat later zou blijken, de beste keeper van het toernooi. De wedstrijd begint wat rommelig, met een catastrofale fout in de zevende minuut. Door een opstapeling van fouten in de opbouw komt de Estse spits in balbezit, op een metertje of dertig van onze goal. Robin Verhoeven stond echter op twintig meter van zijn eigen goal en was dus behoorlijk kwetsbaar. De spits schiet, Robin steekt uit een reflex zijn handen uit.. Rode kaart, vrije trap en wij moeten de wedstrijd met een man minder verder. Het kwaliteitsverschil was echter nog steeds bijzonder groot en na eventjes bezig te zijn geweest met zoeken, wisten we de wedstrijd met 3-0 af te sluiten. Op naar de finale!

Leerschool     
De dag van de finale. We zouden spelen om 12:30 tegen Zenit St. Petersburg uit Rusland, een ploeg die we de afgelopen dagen een aantal keren hebben zien spelen. Daardoor wisten we: voetballend zijn we beter, maar als het op fysiek aan zou komen moesten we slimmer zijn. Helaas konden we het bekende spreekwoord in de wedstrijd geen kracht bij zetten. We kwamen veel in duel en hier waren de Russen net iets beter in dan wij. Ze wonnen vrijwel alle duels en zorgden ervoor dat we achter de feiten aanliepen. Uiteindelijk waren we als ploeg niet in staat om vanuit onze kracht te gaan spelen, waardoor de wedstrijd ‘eindigde’ in 0-0. Direct penalty’s was de uitkomst, iedere ploeg drie stuks. Dat ging door en door totdat de Russen, na 12 penalty’s van beide kanten, aan het langste eind trokken. Geen hoofdprijs, waar we wel voor kwamen. Geen toernooiwinst, die we op basis van ons voetbal misschien wel verdiende.

De conclusie van het toernooi is echter niet negatief. Je kunt vier wedstrijden goed spelen met goede resultaten, maar je zult het dan de vijfde wedstrijd ook moeten laten zien. Al met al een leerzaam toernooi op meerdere vlakken, met indrukken die we in onze koffers meenemen richting De Herdgang.

Bekijk ook

MOOIE TIJDEN | PSV - Benfica

Video

MOOIE TIJDEN | Guus Hiddink

Video