Bedtijd is bedtijd voor Dante Rigo

Artikel
Bedtijd is bedtijd voor Dante Rigo

Dante Rigo (18) staat te boek als een van de grootste talenten van PSV. Toch waren er bij zijn komst tien jaar geleden twijfels of hij de harde voetbalwereld wel aan zou kunnen. Dat kan hij, zo lijkt nu het antwoord. Een kennismaking met een modelprof.

Leestijd: 4 minuten

Straatvoetbal   
Aan zijn technische en tactische kwaliteiten heeft niemand ooit getwijfeld. Wel aan zijn hardheid. Toen de achtjarige Rigo in de E’tjes (het huidige FUNdament) van PSV kwam, was hij een typisch Belgisch jongetje tussen straatvoetballertjes uit Nederland. “Hij liet zich toen regelmatig de kaas van het brood eten in de duels”, zegt Colin Williamson, zijn eerste jeugdtrainer bij PSV en tegenwoordig jeugdtrainer bij FC Eindhoven. “Dante was heel timide. Hij had moeite met de Nederlandse cultuur.”

Verzwijgen    
Het was ook wel even wennen, kijkt Rigo nu terug op die tijd. “Dat is het verschil tussen Nederland en België. In België zwijgen we liever. Ik kom uit een omgeving waarin iedereen wat meer gesloten is. Hier werd het meteen gezegd als het verkeerd was. In het begin was dat moeilijk, maar je past je snel aan. Na een jaartje was ik wel gewend.”

“Hij wás wel een typisch Belgische jongen”, vertelt Marcel Hover nu. Hover is materiaalman bij het eerste elftal van PSV en de vader van het gastgezin waarin Rigo vanaf PSV O15 ongeveer drie dagen per week verblijft. “Hij is heel netjes opgevoed, heel rustig en op de achtergrond. Dat is wel veranderd omdat Dante hier al jaren speelt. Hij is wat mondiger en opener geworden.” Na tien jaar in de jeugd van PSV lijkt Rigo langzaam wat Nederlands geworden. “Spijtig nog wel, ja”, zegt hij lachend in onvervalst Vlaams.

Pröpper    
Toch blijft Rigo zijn eigen karakter houden. “Ik ben niet iemand die met groots lawaai binnenkomt”, vertelt hij. Hover denkt niet dat dat een probleem is in de harde voetbalwereld. “Iedereen kent Davy Pröpper. Dat is ook niet de man die vooropstaat te schreeuwen. Die kan ook een aardig balletje trappen. Qua karakter lijken die twee wel op elkaar. Ze zijn wat rustiger in de groep en zullen nooit ettertjes op het veld worden. Dat kan je er niet in duwen.”

Een ‘vieze’ speler zal Rigo waarschijnlijk nooit worden, maar aan zijn mentaliteit hoeft niemand te twijfelen. Alles draait om voetbal in het leven van Rigo. “Als ik zie wat die jongen ervoor over moet hebben om er te komen”, vertelt Hover. “Ik zou niet weten wat voor hobby’s hij zou moeten hebben, hij heeft geen tijd. Hij komt thuis, eet, kijkt een uurtje tv en dan gaat hij naar bed.”

45 minuten    
En als Rigo dan thuiskomt en de tv aanzet, is dat ook altijd om voetbal te kijken. Maar zelfs het kijken naar voetbal beperkt zich vaak maar tot 45 minuten. Bedtijd is bedtijd voor Rigo. “Hij keek de wedstrijd Real Madrid - Bayern München, toch een aardig affiche en het was nog spannend ook”, vertelt Hover. “Maar na de eerste helft, om half tien, gaat hij uit zichzelf naar bed. Hij wil hem wel afkijken, maar hij weet: morgen train ik met het eerste en moet ik fit zijn. Dat kost hem geen enkele moeite, hij is zo gedisciplineerd. Als hij het niet haalt, kan hij elke dag in de spiegel kijken. Dan is hij niet goed genoeg, maar heeft hij er echt alles aan gedaan. Er zijn er zat die dat niet kunnen zeggen.”

Het volledige verhaal van Dante Rigo, over zijn extreme discipline, de druk om een groot talent te zijn en de invloed van zijn ouders, lees je vanaf 20 juni in het nieuwe PSV Magazine. Seizoen Club Cardhouders ontvangen het blad gratis. Het magazine is tevens te koop in de boekhandel en (online) bij de PSV FANstore.

Bekijk ook

Streep van Hendrix bezorgt PSV punt

Video

AFTERMOVIE | PSV KAMPIOEN!

Video