'Zelf alles winnen en dan hopen'

Marco Timmer, PSV-watcher van Voetbal International, is te gast bij PSV TV en laat zijn licht schijnen over de ontknoping van het seizoen.

“Wat blijft er het meeste hangen”, vraagt presentator Jeroen Zoet aan VI-journalist Marco Timmer over PSV-De Graafschap. “De ontelbare kansen om te beginnen. Deze ontstonden niet door het eigen spel, maar door de zwakke defensie van De Graafschap. Totaal waren er 26 doelpogingen waarvan er achttien erg goed waren. Van te voren hadden we het over het doelsaldo en als PSV alles gescoord had, moesten we een telraam meenemen.”

“Het ontbreekt aan scherpte”, vindt Timmer. “Lozano krijgt toch echt goede mogelijkheden. Voor open doel kan hij de bal inschieten. Dan hebben we ook nog de intikkers van Bergwijn en De Jong. Dat die er niet ingaan heeft te maken met de scherpte. Eigenlijk was het verwonderlijk dat PSV nog zoveel kansen kreeg.”

Stelling kampioenschap
Even later gooit Koen Heesakkers, PSV TV-verslaggever, er in de uitzending een stelling in: Als PSV vier wedstrijden wint, worden ze kampioen. Dat waren de woorden van Daniel Schwaab. “Dat kan”, is de reactie van Timmer. Hij geeft daarna iets meer uitleg. “Ik noem dit wel bluf. Het spel van PSV heeft weinig aanknopingspunten dat je zegt we winnen alles. Er komen nog twee lastige uitwedstrijden aan tegen Willem II en AZ. Het spel van Ajax is beter, de spelers vinden elkaar makkelijker. Alleen het programma is drukker. Volgens Mark van Bommel is dat een voordeel, maar ik vind dat een nadeel.”

Het middenveld
Verderop in de aflevering komt het middenveld ter sprake. “Het middenveld is denk ik het grootste probleem. Het spel stokt. Dat zie je ook terug, spelers die niet zo makkelijker meer vooruit spelen. Dat komt mede door de tegenstanders. Die analyseren en zetten het middenveld vast. Maar Van Bommel houdt vast aan het defensieve blok.  Ik denk wel dat Van Bommel de laatste vier wedstrijden vertrouwen moet geven aan bepaalde mensen. Dan heeft het niet zoveel zin om allemaal gekke dingen te doen”, zegt de PSV-watcher.

“Ik denk dat hij wel aan het defensieve blok gaat vasthouden. Want PSV creëert toch wel kansen. Bovendien zorgt dat blok ervoor, samen met Viergever en Schwaab, dat PSV de minste tegendoelpunten krijgt. Het is duidelijk dat PSV niet meer denkt aan het doelsaldo en dat moeten ze ook niet meer doen. Als ze gewoon alle wedstrijden winnen, moeten ze hopen op een misstap van Ajax.”

Érick Gutiérrez
Presentator Jeroen Toet begint met Timmer ook nog over de situatie rondom Érick Gutiérrez. Volgens de VI-journalist is het een thema dat leeft onder de supporters. “Mensen vragen ernaar. Het is wel eens uitgelegd waarom hij niet veel speelt. Hij is gewend om op een andere manier te spelen. Van Bommel wil niet dat Gutiérrez de bal komt ophalen bij de verdediging, maar gewoon op het middenveld blijft staan. Daarnaast is hij ook niet gewend om onder druk gezet te worden. Dat gebeurt hier in Nederland wel. Daar heeft hij moeite mee en daarom denk ik dat hij niet opgesteld wordt. Maar dat hij helemaal geen minuten krijgt, dat werpt vragen op”, besluit Timmer.  

Bekijk ook