Wedstrijdfeiten | Na veertig jaar weer een Deens-tweeluik

Wedstrijdfeiten | Na veertig jaar weer een Deens-tweeluik
3 min
PSV1

Nog nooit stond PSV tegenover FC Midtjylland. Zo gek is dat niet: de Deense ploeg is in 1999 opgericht. Helemaal zonder Deense historie is PSV niet. De club speelde tweemaal een kwalificatietweeluik en kwam twee keer overtuigend als winnaar uit de strijd. Een korte vooruitblik.

Tweeluik
Diep gravend in de historie kwamen we tegen dat PSV in de eerste ronde van de UEFA Champions League (destijds nog Europa Cup I geheten) won van Esbjerg. In het seizoen 1963-1964 won het na twee wedstrijden met 11-4 van de Denen. Veertig jaar geleden speelde PSV het andere tweeluik met een Deense opponent. In de UEFA Cup werd Næstved BK met 8-2 na twee duels verslagen.

Zevenklapper
Opvallend; in beide thuiswedstrijden scoorde PSV zeven keer. Tegen Esbejerg werd het in het Philips Stadion 7-1, tegen Næstved BK zelfs 7-0. In een Europees hoofdtoernooi ontmoette PSV in 2010 overigens FC Kopenhagen. Daarvan won het thuis met 1-0 en speelde het uit met 1-1 gelijk.

Simon Poulsen
Er is één speler met een historie bij zowel PSV als FC Midtjylland. De Deen Simon Poulsen kwam twee keer in actie voor PSV en 63 keer voor de tegenstander van PSV.

Reeks
PSV is inmiddels begonnen aan een reeks overwinningen. De laatste vier Europese thuisduels werden door de ploeg van Hoofdcoach Roger Schmidt allemaal gewonnen. Tussen juli 2009 en augustus 2010 won de club zeven keer achtereen in het Philips Stadion. In die periode kwam PSV voor het laatst tot vier opeenvolgende thuiszeges in Europees verband.

Spelhervattingen  
Wat mag PSV dinsdagavond verwachten van FC Midjylland? In ieder geval een ploeg die munt weet te slaan uit spelhervattingen. De Denen waren één van de eerste ploegen ter wereld die een speciale coach voor inworpen, hoekschoppen en vrije trappen aanstelden. En ook de huidige hoofdtrainer van de Denen heeft er in het verleden bij zijn ploegen een specialisme van gemaakt. Voetbal International zocht uit wat PSV te wachten staat. De analyse lees je hier.

Talismannen
De meest besproken PSV’ers van de afgelopen weken zijn ongetwijfeld Eran Zahavi en Mario Götze. Beide spelers drukken hun stempel op het spel van de ploeg. Götze kwam vooralsnog 27 keer in actie namens PSV en was in die wedstrijden 16 keer direct betrokken bij een doelpunt (8 goals, 8 assists). Zahavi maakte in 8 Europese optredens tot nu toe 9 goals. Hij kan de 12e speler uit de clubhistorie worden die in Europees verband de dubbele cijfers haalt.

Verjaardagscadeau?
Opvallend: Nick Viergever viert op de wedstrijddag zijn 32e verjaardag. De verdediger start mogelijk tegen de Denen als vervanger van Olivier Boscagli, die PSV - FC Midtjylland mist vanwege een schorsing. Een week geleden viel Viergever al in toen PSV de return tegen Galatasaray speelde.