Vraagtekens boven FC Basel: een nadere kennismaking

Artikel
Vraagtekens boven FC Basel: een nadere kennismaking

Nog niet zo heel lang geleden heette FC Basel een voorbeeldclub te zijn. Nederlandse (top)clubs zouden naar het beleid van de succesvolste Zwitserse club van het laatste decennium moeten kijken en dat deels kopiëren om ook over de grens weer mee te tellen. Anno 2019 zweven er echter een hoop vraagtekens boven de Zwitsers. Een nadere kennismaking met de ploeg die PSV dinsdag ontmoet in Q2 van de UEFA Champions League.

'Goede club'
“Iedereen die het internationale voetbal een beetje volgt weet dat FC Basel een goede club is. Ze zijn er eigenlijk altijd bij in Europa en ‘overleven’ ook regelmatig de groepsfase in de Champions League of Europa League. We gaan ons verdiepen in het Basel van nu. Onze ambitie is helder: we willen de groepsfase halen en dat wil zeggen dat we om te beginnen deze eerste horde moeten nemen.”

Bovenstaande zei hoofdcoach Mark van Bommel op PSV.nl direct nadat zijn ploeg aan de Zwitserse nummer twee van afgelopen seizoen werd gekoppeld. In de afgelopen jaren presteerde FC Basel met regelmaat spectaculair in Europees verband. In 2013 is de ploeg halve finalist in de Europa League en een jaar later reikt het opnieuw ver. Ditmaal is de kwartfinale het eindstation. Meer recent, het voorjaar van 2018, ontmoet het Manchester City in de achtste finale van de Champions League.

Maar afgelopen seizoen kwam er plots de klad in. FC Basel slaagde er niet in door te stoten richting Q3 van de Champions League kwalificatie en later ging het tijdens de play-off voor de Europa League mis tegen Apollon Limassol. Het resultaat: geen Europese groepsfase voor het stuntteam uit Zwitserland. Een tendens die heel het seizoen niet werd doorbroken. Wat volgde waren machtsstrijden, nederlagen en - voor het tweede jaar op rij - een tweede plaats achter kampioen Young Boys. De achterstand bedroeg liefst twintig punten.

Hard gelag
Een hard gelag voor een club die lange tijd met overmacht regeerde in het Alpenland. FC Basel is dit seizoen opnieuw veroordeeld tot Q2 van de Champions League. De vraag voor het team van Van Bommel is waar de Zwitsers nou precies staan. Doorbreekt de club de negatieve spiraal waarin het zo'n anderhalf jaar geleden is terechtgekomen? Of vertaalt de bestuurlijke crisis zich nog altijd door op het veld?

De voorbereiding van FC Basel geeft niet direct antwoord op die vragen. FC Nürnberg werd knap met 4-0 verslagen en ook Lausanne Sport werd op een dikke nederlaag getrakteerd (4-1). Daar staat een 3-2 verlies tegen 2.Bundesligaclub VfB Stuttgart tegenover. Een voordeel voor Basel kan zijn dat de Zwitserse competitie al is gestart en de club dus verder is in hun voorbereiding dan PSV. Afgelopen vrijdag ontmoette Basel bijvoorbeeld FC Sion, toevalligerwijs PSV's eerste sparringspartner in deze voorbereiding. Basel won: 4-1.

Bekende
Met spits Ricky van Wolfwinkel heeft de club een speler die in Nederland bekend is. Afgaande op de laatste twee duels van FC Basel zal hij ook dinsdag in de punt van de aanval staan. Vorig seizoen deed Van Wolfswinkel zijn voormalige club Vitesse nog pijn door in Arnhem in de slotminuut voor 0-1 te tekenen. Een ronde later sneuvelde Basel als gezegd alsnog.

Steun jij PSV Europees? Koop hier jouw tickets voor PSV - FC Basel