Voormalig PSV-scout Klaas van Baalen overleden

Voormalig PSV-scout Klaas van Baalen overleden
2 min

Met droefenis heeft PSV kennis genomen van het overlijden van Klaas van Baalen (71), oud-collega en voormalig scout van PSV. Van Baalen was vanaf 1984 actief bij de club. Eerst als jeugdtrainer, toen als wedstrijdanalist en later als jeugdscout.

Van Baalen was hoofd jeugdopleiding van NAC Breda toen Willy van der Kuijlen hem in 1984 naar PSV haalde, waar hij in de avonduren de jeugd van PSV trainde. Na een korte periode ergens ander gewerkt te hebben, keerde Van Baalen in 1991 terug bij de club om de A2 te gaan trainen. Het was 1995 toen Van Raaij aan Van der Kuijlen en Van Baalen vroeg om de A1 over te nemen. Vanaf 1993 werd Van Baalen ook betrokken bij de wedstrijdanalyses. Met de komst van Guus Hiddink in 2002, maakten hij en Willy van der Kuijlen samen de overstap naar de analyse-tak.

Onafscheidelijk duo
Van Baalen daarover in het PSV Magazine: “Vanaf dat moment zijn Willy en ik een koppeltje gaan vormen. In de UEFA Champions League moesten we natuurlijk vaak twee ploegen tegelijk analyseren. Enerzijds omdat je in de voorronde soms op de winnaar van een bepaalde wedstrijd stuitte, anderzijds omdat je – en dan in een latere fase – beide ploegen tegenkwam in de groepsfase. Als PSV bij wijze van spreken tegen Panathinaikos speelde, dan zaten Willy en ik bij Rosenborg tegen Arsenal. Zo zijn we samen jarenlang heel Europa doorgereisd.”

Vijf jaar geleden, toen Van Baalen de pensioengerechtigde leeftijd bereikte, besloot het duo het wat rustiger aan te doen. De afgelopen seizoenen bezochten ze samen jeugdwedstrijden in Nederland en België. Van Baalen verrichtte nog steeds op vrijwillige basis werkzaamheden voor de jeugdscouting. Samen scouten deden ze niet meer, maar Van Baalen en Van der Kuijlen dronken nog steeds wekelijks een kop koffie op De Herdgang.

 PSV wenst de familie, vrienden en bekenden van Klaas veel sterkte toe.

 Klaas van Baalen (1947-2019)