Vonlanthen: ‘Bij PSV ben ik een beter mens geworden’

Artikel
Vonlanthen: ‘Bij PSV ben ik een beter mens geworden’

Niet zo gek veel Zwitsers hebben een band met PSV. Toch bracht één van hen dinsdagmiddag een bezoek aan het hotel waar de selectie van de club deze dagen verblijft voor het treffen met FC Basel. Voormalig spits Johan Vonlanthen blijkt het Nederlands nog niet verleerd. “Ik spreek het nog een beetje. Zeker als het heel langzaam gaat.”

Indruk
De nu 33-jarige Vonlanthen speelde tussen 2003 en 2006 voor PSV. Hij kwam naar Eindhoven als grote belofte, maar wist in een ploeg met onder meer Mark van Bommel nooit door te breken. Zijn teller als PSV’er stopte bij 29 wedstrijden en zes treffers, maar zijn tijd in Eindhoven heeft indruk gemaakt. Moeiteloos noemt hij de spelers op waarmee hij samenspeelde. “Lee, Park, Beasley, Farfan, Vogel, De Jong, Bouma, Cocu, Kezman, Rommedahl. Van Bommel natuurlijk.” Heel even valt het stil. “Aah ik vergeet de belangrijkste nog”, zegt hij dan. “Arjen Robben.”

De gewezen aanvaller volgt PSV op de voet. Op zijn social media laat hij geregeld zien PSV een warm hart toe te dragen. “Via Instagram blijf ik op de hoogte. Ondanks dat het sportief niet de beste jaren uit mijn loopbaan waren, had ik het niet willen missen. Ik heb destijds heel bewust voor PSV gekozen en de reden dat ik niet ben doorgebroken ligt voornamelijk bij mij zelf. Ik heb zelf fouten gemaakt en had geen mensen om me heen verzameld die me ervoor konden behoeden”, aldus Vonlanthen.

Lessen
“Uiteindelijk heeft het me geholpen een beter mens te worden. Het was een heel leerzame, mooie tijd. De lessen die ik daar zelf heb opgedaan, probeer ik nu over te brengen op de spelers die ik nu begeleid.”

Tegenwoordig is Vonlanthen namelijk zaakwaarnemer en een van zijn spelers uit zijn stal is Noah Okafor, speler van FC Basel. “Ik begeleid wat jongens waarmee ik samen heb gevoetbald. Het leukste om te doen is bij het voetbal betrokken te blijven. Dat kan op deze manier.”

Veerkracht
Op zijn persoonlijke Instagrampagina wenste Vonlanthen zijn speler nog even succes voor de wedstrijd van vanavond, maar zeker dat de ploeg uit zijn thuisland PSV zal verslaan is hij niet. “Ik vond het verrassend dat Basel twee keer scoorde in Eindhoven, ondanks dat zij zo verdedigend speelden. Maar die wedstrijd heeft ook aangetoond dat PSV qua mentaliteit en veerkracht verder is dan Basel.

En dat komt volgens de Zwitser ook door zijn oud-teamgenoot Mark van Bommel. “Mark is top. Ik heb hem meegemaakt als leider in de kleedkamer en in die rol kwam hij heel natuurlijk over. Hij heeft een fantastische carrière gehad als speler en dat heeft hij echt volledig aan zichzelf te danken. Ik hoop dat hij ook als trainer tot de top zal uit te groeien. Dat wens ik hem ook echt toe.”

Bekijk ook

PSV Work Out | Walk Out

Video

Betere slaap, betere gezondheid

Video

PSV Work Out | Dead Bug

Video