Verschenen: ‘Klem!’, de biografie Jan van Beveren

Artikel
Verschenen: ‘Klem!’, de biografie Jan van Beveren

Het is alweer bijna dertig jaar geleden dat Jan van Beveren voor het laatst op doel stond bij PSV, maar nog altijd wordt zijn naam met zeer veel respect en - door de jongere generaties supporters - vooral ook nieuwsgierigheid uitgesproken. Zijn levensverhaal is nu verschenen in boekvorm, getiteld ‘Klem!’.

Het is alweer bijna dertig jaar geleden dat Jan van Beveren voor het laatst op doel stond bij PSV, maar nog altijd wordt zijn naam met zeer veel respect en - door jongere generaties supporters - ook vooral nieuwsgierigheid uitgesproken. Zijn levensverhaal is nu verschenen in boekvorm, getiteld ‘Klem!’.

Zijn levensverhaal, getiteld ‘Klem!’ Zijn levensverhaal, getiteld ‘Klem!’

<B>‘Vlinder in de zestien’</B>
Het 331 pagina’s tellende boek is geschreven door auteur Ruud Doevendans, die sprak met Van Beveren zelf en met velen die hem van nabij hebben meegemaakt: spelers, familieleden, coaches en officials. In ‘Klem! Jan van Beveren, vlinder in de zestien’ beschrijft hij de carrière van Van Beveren, zijn komeetachtige opkomst bij Emmen en Sparta, zijn teleurstellingen en successen bij PSV, zijn dramatische ervaringen bij Oranje en zijn opbloei in Amerika. En de achtergronden waartegen alles zich afspeelde.

<b>Oranje</b>
Van Beveren was een doelman die de gemoederen bezighield. Een keeper die bewonderd werd en verguisd. De ultragetalenteerde Van Beveren was een topatleet die opstond tegen de almachtige Johan Cruijff en daarmee sterk inboette aan populariteit. Hij ging de strijd aan en voelde zich uiteindelijk gedwongen om te bedanken voor het Nederlands elftal. Het gevolg was dat hij bedreigd werd en tot slot Nederland ontvluchtte. Hoe kwam Van Beveren al na zeventien competitiewedstrijden in Oranje? Waarom duurde het bijna tien jaar, voordat hij een prijs won? Wat betekende het winnen van de UEFA Cup voor hem? En verliet hij Oranje nu uit vrije wil, of werd er een spelletje gespeeld?

<B>PSV FANstore en PSV TV Online</B>
Het boek - eindelijk een boek over Jan van Beveren! - is vanaf eind deze week (waarschijnlijk vrijdag) te koop in de PSV FANstore en ligt daarnaast in de boekhandels. PSV TV Online sprak met de auteur en dat interview wordt eveneens eind van de week uitgezonden via het clubkanaal. ‘Klem!’ kost € 18,90 en is verschenen als paperback.