Verhoeven: Onszelf de druk opleggen om kampioen te worden

Artikel
Verhoeven: Onszelf de druk opleggen om kampioen te worden

PSV heeft een nieuwe esporter weten te strikken. Dennis Verhoeven vormt komend seizoen een team met Ali Riza Aygün in de eDivisie. De 22-jarige Valkenswaardenaar maakt de overstap van VVV-Venlo. Met Verhoeven op de Xbox-console en Aygün op de PlayStation-console, moet PSV hoge ogen gaan gooien dit seizoen. Laat de competitieve Verhoeven dat nu net van plan zijn.

Nieuwe wereld
Wie dacht dat Verhoeven al sinds zijn basisschooltijd fanatiek gamet om dit niveau te bereiken, heeft het mis. Het is pas twee jaar geleden dat Verhoeven zich verdiepte in de wereld van het esporten. Destijds speelde hij nog FIFA voor zijn plezier, maar langzamerhand kreeg hij in de gaten dat hij het spel wel erg goed beheerste. Het bleef niet onopgemerkt. VVV-Venlo trok Verhoeven aan en dat bleek een schot in de roos. Afgelopen seizoen eindigde hij boven verwachting vijfde in de eDivisie. De Noord-Brabander geeft aan dat hij persoonlijk een goed jaar achter de rug heeft. Niet voor niets dus, dat PSV contact zocht met Verhoeven.

Mogelijkheden
“Het is leuk om potjes FIFA te spelen, maar je wil jezelf verbreden”, vertelt Verhoeven. “Bij een grote club als PSV is het mogelijk om maatschappelijk meer te betekenen, bijvoorbeeld op het gebied van ooggezondheid”, vult hij aan. Voor menigeen zal de eDivisie nog wel een onbekende wereld zijn. Verhoeven is duidelijk dat het bij hem om meer draait dan alleen achter de Xbox zitten. De stap naar PSV levert hem, meer dan bij de Venlose club, nauwe samenwerkingen met verscheidene bedrijven op, wat hij ziet als een flinke stap in zijn ontwikkeling. De keuze om naar PSV te gaan was ook naast de hiervoor genoemde argumenten eenvoudig. Als kleine jongen zat Verhoeven namelijk al op de tribune van het Philips Stadion, kijkend naar zijn favoriete club.

Tweede plan
Vorig jaar kon Verhoeven vaak niet meer dan vijftien uur in de week trainen en potjes spelen, vanwege zijn studie. Inmiddels heeft hij zijn Bachelorsdiploma Gezondheidswetenschappen op de Universiteit Maastricht binnen. “Een Master wil ik in de toekomst nog afronden, maar voor nu focus ik me fulltime op PSV”, aldus Verhoeven. De esporter leidt een druk bestaan, want naast gamen en voorheen school, voetbalt hij ook zelf nog. Bij zondag tweedeklasser VV De Valk speelt Verhoeven in het eerste elftal. Op de vraag of hij FIFA zo goed beheerst door zijn voetbalkennis of zijn vingervlugheid met de console, antwoordt hij helder: “Ik ben een echte voetbalfanaat, die altijd wil winnen. De combinatie van altijd willen winnen op de Xbox, in combinatie met mijn affiniteit met voetbal, resulteert in de esporter die ik nu ben.”

Stereotype
Verhoeven kan zich erin vinden, dat esporters een bepaald beeld met zich meedragen. Gamen staat niet overal even goed bekend, maar de Valkenswaardenaar heeft nooit last gehad van beledigingen aan zijn adres. “Het komt wel voor dat mijn vrienden er flauwe grapjes over maken, maar verder dan dat gaat het niet.” Verhoeven is ook stellig dat je niet moet overdrijven in het aantal uur dat je gamet, aangezien teveel focus vaak niet goed is en je daarin niet moet doorslaan. Die boodschap wil hij ook de jeugd meegeven: “Houd altijd je contacten. Desnoods in deze coronatijd via de PlayStation of Xbox, maar verlies ze niet. Zorg ervoor dat je elkaar ook buiten blijft zien.”

Samenspel
Zoals gezegd, wil Verhoeven samen met Aygün voor het hoogst haalbare gaan; kampioen worden in de eDivisie. Roman Abdi zal als coach de beide mannen begeleiden in hun spel. Hoe train je een esporter eigenlijk? Verhoeven geeft aan dat het om globale coaching gaat. Als voorbeeld noemt hij dat een trainer, die zonder controller in zijn hand de wedstrijd vanuit een iets ander perspectief ziet, net voor dat beetje rust kan zorgen bij de esporter wanneer dat nodig is. De samenwerking met Aygün ziet Verhoeven ook zeker zitten. “Ali heeft zich al bewezen als wereldtopper, dus we moeten onszelf druk durven opleggen.” Garantie voor succes heb je nooit, maar we kunnen wat verwachten van de PSV Esporters.

Wil je meer weten over de combinatie tussen ooggezondheid en PSV Esports, kijk dan hier.

Ali Riza Aygün (links) en Dennis Verhoeven (rechts) zullen PSV vertegenwoordigen in de eDivisie Ali Riza Aygün (links) en Dennis Verhoeven (rechts) zullen PSV vertegenwoordigen in de eDivisie