Van jongste PSV-jeugd naar Willem II-top

Artikel
Van jongste PSV-jeugd naar Willem II-top

Jarenlang was hij actief in de jeugdopleiding van PSV. Hij trainde de jongste jeugd, was betrokken bij het opzetten van het FUNdament-programma en ziet zijn jeugd nu ook echt doorbreken in Eindhoven. Inmiddels is Bastiaan Riemersma echter Hoofd Voetbalacademie bij Willem II. Hij vertelt over zijn tijd bij PSV en welke spelers hij trainde in de jeugd.

Bastiaan Riemersma is sinds 2017 in dienst bij Willem II. Hij kijkt met een trots gevoel terug op zijn tijd als jeugdtrainer bij PSV. “Ik heb daar heel veel ervaringen opgedaan. Ik vind het mooi dat ik zoveel kansen gekregen heb. Ik ben zelf nooit profvoetballer geweest dus dan is het extra bijzonder dat je toch bij een betaald voetbalorganisatie (BVO) binnenstroomt. Je komt binnen in een instituut waar je met enthousiaste collega’s werkt.”

Riemersma werd per toeval ontdekt door een paar scouts. “Ik viel op bij scouts van PSV die eigenlijk aan het kijken waren voor spelers. Blijkbaar paste mijn stijl van coachen bij PSV volgens hen. Zodoende ben ik in Eindhoven terechtgekomen. Daarnaast werd er ook geschoven in de trainersstaf. Pepijn Lijnders, die nu bij Liverpool zit, maakte een stapje waardoor er een plekje voor mij was”, vertelt hij.

‘Voetbal pur sang
Riemersma heeft verschillende talenten getraind toen ze net bij PSV kwamen spelen. “Ik heb onder andere met Mohamed Ihattaren, Cody Gakpo en Armando Obispo gewerkt. Zij waren toen nog erg jong. Het mooie is dat ze echt van het spelletje houden zoals kleine kinderen dat hebben. Ze zijn nog niet bezig met profvoetbal en ook heb je nog niet te maken met allerlei zaakwaarnemers. Het is voetbal pur sang.”

“Op die leeftijd is het moeilijk te zeggen of de spelertjes daadwerkelijk zullen doorbreken”, vervolgt Riemersma. “Ik kan dan ook niet zeggen dat ik het van te voren aanzag komen dat Ihattaren, Gakpo en Obispo door zouden breken. Je bent toch afhankelijk van zoveel verschillende factoren. Maar dat deze jongens zover gekomen zijn, is mooi om te zien.”

Trainer bepalend
Een van de factoren waar Riemersma op doelt is de hoofdtrainer. “Sommige hoofdtrainers geven liever het geld uit aan spelers van buitenaf. Als talent is het dan lastiger door te breken bij het eerste dan wanneer een trainer opzoek gaat naar spelers binnen de eigen opleiding. Het ligt er maar net aan wie de leiding heeft.”

Als voorbeeld noemt hij Fred Rutten, Phillip Cocu en Mark van Bommel. “Rutten, Cocu en Van Bommel gaven en geven jonge spelers de kans. De trainers hebben ervaring met de jeugd. Cocu en Van Bommel zijn zelf werkzaam geweest op De Herdgang en kennen de spelers.”  

Bekijk ook

Top 10 Goals | Joëlle Smits

Video

PSV Work Out | Full kneeling Squat

Video