Van Bommel volgt vertrekkende Cocu op

Artikel
Van Bommel volgt vertrekkende Cocu op

Mark van Bommel (41) is de nieuwe hoofdcoach van PSV. De Limburger, die een driejarig contract tekent, volgt Phillip Cocu (47) op die naar Fenerbahçe vertrekt. “Het ging allemaal heel snel, maar we zijn goed voorbereid”, zegt algemeen directeur Toon Gerbrands over het vertrek van Cocu. “We weten dat wanneer je succesvolle mensen als Phillip in huis hebt, het kan gebeuren dat zij met een mededeling als deze komen. Daarom zijn we al twee jaar geleden een traject met Mark aangevangen. Hij is er klaar voor.”

WK met Australië
Van Bommel verblijft momenteel als assistent-trainer van bondscoach Bert van Marwijk met Australië op het WK in Rusland. Direct na de laatste wedstrijd van de Socceroos keert hij terug naar Eindhoven om aan zijn nieuwe baan te beginnen. Als hij bij aanvang van de voorbereiding nog in Rusland actief is, zal zijn absentie intern worden opgevangen. Jürgen Dirkx, zijn assistent bij PSV onder 19 en ook lid van de staf van Australië, gaat Van Bommel ook in diens nieuwe rol assisteren. Dirkx vervangt Chris van der Weerden, die ook naar Fenerbahçe vertrekt. Voor Mark van Bommel is de overstap van de jeugd naar de hoofdmacht een logische. De oud-topspeler van FC Barcelona, Bayern München en AC Milan werd groot bij PSV waar hij zes seizoenen speelde voordat hij zijn carrière in het buitenland vervolgde. De voormalig aanvoerder, die als speler viermaal kampioen werd in Eindhoven, keerde uiteindelijk ook terug bij PSV om zijn carrière als speler af te sluiten. 

Van Bommel vierde als speler vele successen met PSV Van Bommel vierde als speler vele successen met PSV

Ervaring
Als assistent-trainer van Bert van Marwijk bouwde hij ervaring op bij de nationale ploegen van Saoedi Arabië en Australië. Daarnaast werkte Van Bommel als jeugdtrainer twee jaar bij PSV en werd hij het afgelopen seizoen landskampioen met O19. Het plan om op termijn door te groeien naar het eerste elftal werd al een poos geleden gesmeed. Door het vertrek van Cocu is dat moment nu aangebroken. "Het moment waarop je bij een A-selectie begint valt niet altijd te regisseren. Ik heb de bagage die nodig is om met het juiste gevoel aan deze uitdaging te beginnen", reageert Van Bommel, die pas zal ingaan op zijn aanstelling als zijn werk bij Australië er op zit. "Alle focus ligt op het WK."  

Vertrekwens
PSV werd vorige week door Cocu met een vertrekwens geconfronteerd. “Phillip is vijf jaar hoofdtrainer geweest en heeft het in die periode geweldig gedaan. Dat hij na zo’n succesvolle periode een keer een stap wil zetten, is een logische consequentie daarvan”, vervolgt Gerbrands. “Succes zorgt er voor dat er belangstelling komt. Wij zijn Phillip heel dankbaar voor de afgelopen jaren en de resultaten die hij met PSV heeft bereikt. Omdat we onze zaken op orde hebben, hebben we direct door kunnen schakelen. De scenario’s lagen al klaar. Mark is bij de jeugd klaargestoomd voor het grote werk. Bovendien heeft hij internationale ervaring als assistent-bondscoach. Ook zijn WK ervaring gaat ons helpen. We hebben alle vertrouwen in hem.”

Groot respect
PSV raakt in Cocu een trainer kwijt die de club op voortreffelijke wijze vertegenwoordigde. Sportief was hij met drie landstitels, twee keer de Johan Cruijff Schaal en een nationale beker zeer succesvol. Gerbrands: “En het bereiken van de achtste finale van de Champions League is geen prijs, maar was wel een unieke prestatie voor een Nederlandse club. Cocu is een topcoach die in de voorbije vijf jaar perfect bij ons heeft gepast. Ik heb groot respect voor hem. Ook buiten het veld was hij een meer dan waardig vertegenwoordiger van alles waar PSV voor staat. Wij wensen hem ontzettend veel succes in Turkije. Dat zal ook afstralen op PSV.”

Gerbrands wenst vanzelfsprekend ook Chris van der Weerden een mooi avontuur toe. “Chris is speler, jeugdtrainer en assistent-trainer van PSV geweest. In al die verschillende rollen was hij ruim vijftien jaar van waarde voor de club. Met hem vertrekt er ook een echte PSV'er op wie we trots zijn.”

Naast Phillip Cocu neemt ook Chris van der Weerden afscheid van PSV Naast Phillip Cocu neemt ook Chris van der Weerden afscheid van PSV

Bekijk ook