Uneken evalueert: Uiterst leerzaam jaar voor Jong PSV

Artikel
Uneken evalueert: Uiterst leerzaam jaar voor Jong PSV

Dat een profelftal leiden met alle randverschijnselen van dien niet op een cursus te leren is, weet Peter Uneken (48) na dit jaar als geen ander. De trainer/coach van Jong PSV kende een uiterst leerzaam debuutseizoen dat door het coronavirus plotsklaps tot stilstand kwam. ‘Vooraf was mijn grootste vraag: wil ik hoofdtrainer zijn?’

Tuin 
“Mijn tuin is nog nooit zo mooi geweest en mijn huis nog nooit zo schoon”, grapt Uneken op PSV Campus De Herdgang nadat hem wordt gevraagd wat hem pak ‘m beet de afgelopen acht weken heeft bezig gehouden. “In het begin denk je nog: wanneer mogen we het seizoen afmaken? Al snel richtte de blik zich op volgend jaar.”  

Net als de A-selectie traint ook Jong PSV weer. En net als het eerste zonder competitiedoel en met een heleboel restricties. “Het is voor ons ook een beetje zoeken. Wat kan? Wat mag? Wat slaat aan? Wat niet? Waar we maandag voor kozen (trainen in groepjes van drie spelers, red.) bleek niet helemaal te passen. Daarom hebben we dinsdag in groepjes van zes getraind. Het is belangrijk dat er arbeid wordt geleverd. Als we nu niets zouden doen, missen de spelers te veel fysieke bagage richting komend seizoen. Zeker met de vakantie in juni en juli in het vooruitzicht.”

Evaluatie
Noodgedwongen heeft 2019-2020 een betrekkelijk ontspannen einde van het seizoen gekregen. Een seizoen dat niet de boeken in zal gaan als het beste van Jong PSV. Misschien wel als het meest leerzame. Niet in de laatste plaats voor de trainer zelf. “De grootste vraag die ik mezelf voorafgaand aan het seizoen stelde was: wil ik een hoofdtrainer zijn?”, beaamt Uneken. “Daar kan volmondig ‘ja’ op antwoorden.”

Logisch dus dat Uneken in overleg met Technisch Manager John de Jong en algemeen directeur Toon Gerbrands aangaf door te willen. “Toen we doorhadden dat het seizoen niet meer door zou gaan, konden we het in ieder geval afsluiten. Ik heb in de tussentijd het afgelopen jaar geëvalueerd en me verdiept in de ideeën van Roger Schmidt, ook overleg met hem gehad en ik heb gesproken met De Jong en Gerbrands over de plannen in het komende seizoen. Daar kan ik mee aan de slag.”

Zoektocht
Een voorbeeld bij die opmerking geeft Uneken direct: “Wat kunnen wij beter doen om volgend seizoen resultaat voor elkaar te krijgen? Dat is de afgelopen weken het grootste vraagstuk voor mijzelf en de staf geweest. De conclusie is zo ongeveer dat het voor ons allemaal een zoektocht is geweest. We weten wat we minder goed deden, maar vooral ook wat we wel goed hebben gedaan en hoe we daar in een nieuw seizoen eerder en beter op kunnen inspelen. Als staf en team hebben we heel goed gewerkt. Wat achter is gebleven, zijn de resultaten. Daar ben ik niet tevreden over. Er zijn redenen voor op te voeren, maar uiteindelijk is het in sportief opzicht niet goed genoeg geweest.”

Voorsprong 
Eén van die redenen was de leeftijd van de selectie geeft Uneken aan. “Het grote verschil is dat de selectie van Jong PSV het afgelopen jaar heel veel jonge jongens bevatte. Veel meer dan de jaren ervoor.” Daarnaast kon Jong PSV wegens blessures en schorsingen ook minder beroep kon doen op talentvolle spelers uit de A-selectie. Daarnaast verhuurde PSV behoorlijk wat talent aan clubs uit de Eredivisie. “Maar ook komend seizoen krijgen we een heel jonge groep, misschien nog wel wat minder ervaren dan het net afgesloten seizoen”, weet Uneken. “We hebben ervoor gekozen om de jongens die komend seizoen aansluiten de komende zes weken alvast mee te laten trainen. We leren ze zo alvast beter kennen en hopelijk kunnen we ze ook alvast wat meegeven. Zo hopen we een stukje voorsprong te nemen op het afgelopen seizoen.”