Topper eindigt zonder winnaar

Enerverend was het zeker, maar de eerste traditionele topper in dit Eredivisie-seizoen heeft geen winnaar opgeleverd. Het PSV van Hoofdcoach Roger Schmidt schoot uit de startblokken, maar zag Ajax langszij komen: 2-2.

Zahavi schiet met scherp
PSV kende in Amsterdam een geweldig begin van de wedstrijd. Al na twee minuten nam de ploeg van Schmidt de leiding. Eran Zahavi was het eindstation van een fijne PSV-aanval en zette op aangeven van Donyell Malen de 0-1 (en PSV's 5000e treffer in de Eredivisie) op het bord. PSV kon in Amsterdam geen beroep doen op Mario Götze, maar dat leek de ploeg niet te deren. Na ruim twintig minuten stond het zelfs al 0-2.

Tegentreffer voor rust
Opnieuw was de Israëlische aanvaller het eindstation van een prachtige aanval en wederom was Malen de aangever. Tegenvaller voor PSV was de 1-2 waarmee Promes de thuisploeg terug in de wedstrijd hielp. De Ajax-aanvaller passeerde Yvon Mvogo na een pass van Dusan Tadic, die iets eerder al op de paal schoot. Kort voor rust tilde Zahavi bijna weer naar twee, maar een voorzet van Ihattaren ging net aan zijn hak voorbij.

Ajax vecht zich terug
In de tweede helft drong Ajax logischerwijs aan. Op jacht naar de gelijkmaker bracht de thuisploeg de net aangetrokken Haller en die leek al snel voor de 2-2 te tekenen. De Fransman schoof de bal na een snelle tegenaanval voorbij Mvogo, maar leek direct te beseffen dat hij buitenspel stond. Dat bleek ook. Arbiter Kuipers annuleerde de goal, maar noteerde in de 65e minuut alsnog de 2-2 in zijn scheidsrechtersboekje. Antony tikte van een meter of elf de gelijkmaker binnen.

Status quo
Onverdiend was die treffer niet. PSV kwam er na rust minder vaak en minder gevaarlijk uit. De grootste kansen op de 3-2 waren dan ook voor Ajax, al was opnieuw Zahavi toch weer dicht bij namens PSV. In de slotfase bonkte Schmidts ploeg nog even op de deur, maar meer dan druk was het niet. Daardoor blijft het verschil tussen beide ploegen op de ranglijst slechts een punt.