Thomas, Rodriguez en Dumfries schijnen na derbyzege

Thomas, Rodriguez en Dumfries schijnen na derbyzege
5 min

De media berichten iedere dag uitvoerig over het wel en wee van PSV. De analyses richting het komende duel of leukste interviews die zijn verschenen bundelen we en lees je via PSV.nl.

Rodríguez geroemd door media
Het basisdebuut van Ricardo Rodríguez bij PSV werd succesvol beoordeeld door verschillende media. Zo noemt het Eindhoven Dagblad hem een grote meneer. Rik Elfrink spreekt van een vergelijkbare situatie als zes jaar geleden. ‘Onder meer dankzij de komst van Bryan Ruiz ging het weer crescendo met de geplaagde formatie van toen.’ Met alle ervaring die Rodríguez meeneemt naar het Philips Stadion hoeft hij zich niet te bewijzen. ‘Rodríguez dwingt op een natuurlijke manier gezag af in de groep en jonge spelers. Hij kan de ploeg naar een hoger niveau tillen.’

Ook bij FOX Sports werd het optreden van de linksback geanalyseerd. “Hij coacht zijn teamgenoten dus simpele dingen doet hij meteen goed. PSV moeten wennen dat er nu weer een jongen staat met een goede voorzet. Daar kan Sam Lammers op den duur ook profijt van hebben. Hij stond er alsof hij er al jaren speelde”, zegt Arnold Bruggink in Goedemorgen Eredivisie.

PSV vindt ‘balanspoppetje’ in Thomas
De meest opvallende wijziging in de ploeg was het opstellen van Ryan Thomas op een voor hem nieuwe positie. Als aanvaller zorgde Thomas voor de bevrijdende 2-0. “Ryan maakt veel vuile meters aan de bal en zonder bal”, sprak Ernest Faber na afloop over de Nieuw-Zeelander. Thomas ging een klein kwartier voor het einde naar de kant. De kilometerteller van de middenvelder stond toen om ruim elf, zo’n beetje de afstand die de gemiddelde voetballer in negentig minuten aflegt. “Het is een speler die je met een opdracht het veld op kunt sturen en is misschien een puzzelstukje dat we nodig hadden om als team overeind te blijven”, zegt Faber.   

Opluchting na eerste zege kalenderjaar
De Volkskrant spreekt van opluchting na de gewonnen wedstrijd in de ‘Slag om Brabant’. ‘Goed was het spel niet, maar de Eindhovenaren toonden slagkracht. Gezien de malaise van de voorbije weken was verheugend dat PSV als een eenheid kan opereren.’ Dat een overwinning nodig was, dat was wel duidelijk. ‘Het was weer even fijn Denzel Dumfries te heten. Of Ernest Faber. Of Ryan Thomas. Of Toon Gerbrants. En om supporter te zijn van de club die zij dienen, PSV.’

Topscorer Dumfries
Denzel Dumfries was tegen Willem II opnieuw trefzeker. De rechtsback scoorde dit kalenderjaar elke competitiewedstrijd en bracht zijn seizoentotaal dit weekend op zeven doelpunten. Een evenaring van het totaal van Hector Moreno aan het eind van het seizoen 2016-2017. Hij was de laatste PSV-verdediger die zo vaak het doel trof. Chris Ottens van het ED zette ze allemaal op een rijtje en sprak na afloop met Dumfries: “Heel vroeger was ik spits, ze gaan er lekker in. Maar ik ben vooral blij met de overwinning, deze hadden we hard nodig.”

 AD selecteert vier PSV’ers in Elftal van de Week
In het Elftal van de Week is PSV met vier spelers vertegenwoordigd. In de gehalveerde speelronde is de ploeg daarmee hofleverancier. Daniël Schwaab, Nick Viergever, Ricardo Rodríguez en Ryan Thomas hebben een plek bemachtigd in dit elftal. Schwaab werd beoordeeld met een 7, Viergever en Rodríguez kregen een 7,5 en Thomas scoorde het hoogste cijfer. Met een 8 vormt hij, samen met Cyriel Dessers van Heracles Almelo, de aanval in het Elftal van de Week.

PSV Voetjebal: ‘Je wordt beter dan papa’
Het ED was ook aanwezig bij PSV Voetjebal, een module waarbij kinderen van twee tot en met vijf jaar kennis maken met de sport door middel van een PSV-ervaring. “Wij gaan tien weken lang, elke zondag, drie kwartier met ze aan de slag. We doen oefenvormen gebaseerd op bevordering op basis van drie pijlers: motoriek, cognitie en sociaal emotionele ontwikkeling“, vertelt coördinator PSV Soccer School Julien Retmia. Volgens Daniëlle van Gemert, trainer van PSV Voetjebal straalt het enthousiasme ervan af bij de kinderen. “Het is leuk om te zien hoe ze samen met de ouders sporten en spelenderwijs zo veel te leren. Daar krijg je veel waardering voor terug.” Ook voor de ouders is het een leuk initiatief. “Het is super leuk om samen te sporten. Je begint al beter dan papa te worden. Misschien moeten we niet te lang doorgaan”, grapt een van de ouders in het bijzijn van zijn zoontje.