Strijdlustig PSV vindt geen weg langs Benfica

Het Champions League-avontuur eindigt voor PSV. Een 0-0 gelijkspel tegen Benfica was niet genoeg om de groepsfase te bereiken.

Portugese muur
Vanaf het eerste balcontact speelde PSV met alle ogen gericht op het Portugese doel. De vijfmansverdediging van Benfica bleek taai om doorheen te breken. Door lange passes naar voren en lopend vermogen van onder andere Cody Gakpo en Noni Madueke werden er mogelijkheden gevonden in de Portugese muur. De eerste grote mogelijkheid was gelijk voor PSV. Na een vrije trap kon Ibrahim Sangaré uithalen, maar de bal stuitte op een verdediger. Hoge druk uitoefenen bleek het wapenfeit van PSV. Op die manier werden regelmatig ballen heroverd en gevaarlijke situaties gecreëerd.

Rode kaart
In de eerste helft was Cody Gakpo de gevaarlijkste man op het veld. De aanvaller kon regelmatig zijn tegenstanders verslaan met rappe loopacties. Ook de verdediging deed mee in het offensieve spel. Vanuit de zijkant van het zestienmetergebied loste Philipp Max een gevaarlijk schot, die prooi was voor Benfica-doelman Vlachodimos. Daarna was het André Ramalho die zijn inzet naast het doel zag gaan. Voor Benfica werd de wedstrijd een stuk moeilijker. Verdediger Lucas Veríssimo werd een tweede gele kaart uitgedeeld en moest het veld verlaten. Tegen tien man toonde PSV gelijk kansen te zien. Zo kon Madueke vaker de ruimte opzoeken om te schieten, maar een doelpunt leverde het vooralsnog niet op. De tweede helft zou de cruciale helft worden.

Portugees fort
Het voetbalgevecht ging door in het tweede bedrijf. PSV werd brutaler. Bijna werd de ban gebroken door Eran Zahavi. Cody Gakpo kon na een loopactie een goede voorzet leveren maar de spits schoot van dichtbij tegen de lat. Daarna was het Ramalho die met een schot van afstand doelman Vlachodimos probeerde te verrassen. Een aanvallende impuls was nodig, en die kwam in de vorm van Bruma en Yorbe Vertessen. Toch was het ingewikkeld om de ruimte te vinden in het Portugese fort. Ramalho probeerde het weer met een vlammend schot, maar het zou aankomen op de allerlaatste fase van de wedstrijd.

Het doek valt
Het kwam aan op een slotfase waar het alles of niets was. Een splijtende pass van Sangaré gaf de ruimte aan Yorbe Vertessen, die snoeihard uithaalde. Vlachodimos bracht redding, ook de rebound was prooi voor Vertessen maar de doelman was niet te passeren. In de blessuretijd kwam een moment voor Zahavi. De Israëliër mocht aanleggen voor een vrije trap vlak buiten het zestienmetergebied. De expertise van Zahavi. De trap had een prima krul maar kwam ternauwernood op een Portugees hoofd. Pass na pass viel in voor het doel van de Portugezen. Steeds kwam PSV net tekort om het moment te verzilveren. Na een frustrerende wedstrijd viel het eindsignaal, en daarmee het doek op de Champions League-aspiraties van PSV.