Strijdend PSV buigt het hoofd na penaltyserie

PSV is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinale van de UEFA Champions League. De ploeg van trainer Phillip Cocu streed dinsdag tegen Atlético Madrid voor elke meter en capituleerde uiteindelijk pas na het nemen van strafschoppen. Luciano Narsingh was de enige die in een zestien strafschoppen-tellende serie miste.

Zoet redt
Waar het Vicente Calderón al voor aanvang van de wedstrijd kolkte, zwoel het geluid van de supporters na een kwartier waarin PSV al knap stand had gehouden pas echt aan toen Griezmann oog in oog met Zoet verscheen. De Fransman vond de ruimte tussen het achterste centrale trio Bruma, Moreno en Isimat, kon vrij uithalen, maar net als in Eindhoven voorkwam Zoet met een katachtige reflex een vroege Spaanse treffer. Naarmate de eerste helft vorderde bleek het strijdplan met een driemans-defensie en twee vrije flanken de goede keuze van Cocu. PSV speelde ondanks de duidelijk hoorbare Atlético-aanhang goed, combineerde af en toe knap en was in de 28e minuut zelfs dicht bij de 0-1. De Jong kwam na een razendsnelle aanval via hem en Van Ginkel een teenlengte of drie tekort om een ingreep van doelman Oblak tot doelpunt te verweken. Kort voor rust zette Atlético aan voor een tweede offensief, maar net als in de openingsfase hield PSV stand.

Jetro Willems hield het 75 minuten vol in Estadio Vicente Calderón | © Pics United Jetro Willems hield het 75 minuten vol in Estadio Vicente Calderón | © Pics United

Paal staat PSV in de weg
Nadat Atlético ook in de eerste minuten van de tweede helft het doel van PSV opzocht, creëerde de ploeg van Cocu in een tegenstoot de tot dan toe beste kans van de wedstrijd. Locadia werd via Pröpper en Guardado knap vrijgespeeld kapte naar binnen en raakte met zijn schot vervolgens de paal. De Jong was daarna attent, knikte richting leeg doel, maar dit keer vond de bal het hoofd van een tegenstander op zijn pad. Het signaal maakte desondanks een dusdanige indruk op Atlético dat het steeds voorzichtiger ging opereren. Kort voor tijd kwam de ingevallen Torres nog gevaarlijk door, maar wederom stond daar de uitstekend keepende Zoet die een treffer voorkwam.

Doelman Jeroen Zoet hield PSV meerdere keren knap op de been | © Pics United Doelman Jeroen Zoet hield PSV meerdere keren knap op de been | © Pics United

Penaltyserie fataal
Na 180 minuten voetbal stond er zodoende nog altijd geen treffer op een scoreformulier. In de verlenging die voolgde was de eerste goede mogelijkheid voor de thuisploeg. Uit een hoekschop kopte Hernández hard over. Bij PSV merkte je ondertussen dat de strijdwijze de nodige krachten hadden gekost. Waar het team in de tweede helft nog regelmatig voor Oblak verscheen, was dat in de extra tijd slechts sporadisch het geval. Het gokte op een mogelijke penaltyserie. Eén die er ook kwam en net als beide wedstrijden zinderde van spanning. Pas bij de vijftiende strafschop ging het mis. Narsingh raakte de lat, waarna Juanfran Atlético naar de kwartfinale schoot.

Joshua Brenet troost Luciano Narsingh, die even hier PSV's achtste strafschop mistte | © Pics United Joshua Brenet troost Luciano Narsingh, die even hier PSV's achtste strafschop mistte | © Pics United