Statistische blik geeft PSV vertrouwen: Dit wil je weten over PSV - AZ

Artikel
Statistische blik geeft PSV vertrouwen: Dit wil je weten over PSV - AZ

Wekelijks zoekt Gracenote uit wat je moet weten over de wedstrijden die PSV speelt. Drie dagen na Ajax-uit wacht PSV de volgende topwedstrijd tegen AZ.

Oppermachtig in eigen huis
PSV is de enige Eredivisie-ploeg die nog geen punten verspeelde in thuiswedstrijden (W7-G0-V0). Voor de tiende keer in de historie kan PSV na acht duels de volle buit pakken. In zeven van de voorgaande negen keer werd de club nadien ook landskampioen.

Onneembare vesting voor AZ
Ondanks dat de vorige editie van PSV - AZ werd gewonnen door de Alkmaarders, wijst de totaalbalans uit dat PSV woensdagavond favoriet is. AZ leed in de Eredivisie namelijk alleen bij Ajax (33) meer nederlagen dan in het Philips Stadion (32).

Eén uit 67
PSV verloor slechts één van de laatste 67 Eredivisie-wedstrijden in het Philips Stadion. Tegenstander in dat duel was AZ, in oktober 2019. Sindsdien is de ploeg dertien thuisduels op rij ongeslagen.

Verschil eerste en tweede helft
Van de dertien doelpunten die PSV in de Eredivisie incasseerde, vielen er negen na rust (69%). Alleen AZ kreeg relatief meer doelpunten tegen in de tweede 45 minuten dan PSV (74%, 17 uit 23).

Meespelen Götze van belang
PSV pakt dit seizoen gemiddeld 2,75 punten met Mario Götze aan de aftrap (W7-G1-V0). Daarentegen doet de ploeg het een stuk minder als de Duitser niet speelt, met een gemiddeld aantal punten van 1,71 (W3-G3-V1).

Clean sheets
PSV kreeg in thuisduels pas drie tegentreffers te verwerken, waarvan een eigen goal van Yvon Mvogo. De ploeg hield vijf keer ‘de nul’ dit gehele seizoen, vier daarvan in thuiswedstrijden.

Zahavi op drie
Eran Zahavi schreef tegen Ajax twee Eredivisie-treffers bij, wat zijn totaal op drie zet. De enige Israëliër in de Nederlandse competitie met meer goals, is Ben Sahar. Hij scoorde zeven keer voor Willem II en vond vijf keer het net voor De Graafschap.