Sluit PSV 2021 af als koploper?

Artikel
Sluit PSV 2021 af als koploper?

Als PSV donderdag wint van Go Ahead Eagles, gaat de ploeg de winterstop in als koploper. Daarvoor lijkt het ook de juiste tegenstander te treffen. PSV won zijn laatste dertien thuiswedstrijden tegen het team uit Deventer.

Positieve reeks
PSV is ongeslagen in zijn laatste 22 Eredivisie-duels met Go Ahead (W21-G1-L0). In deze reeks verspeelde PSV alleen op 19 februari 1995 punten. Het werd toen 1-1 in Deventer. Edward Linskens (54') scoorde voor PSV. PSV verloor bovendien geen van zijn laatste 25 Eredivisie-thuisduels met Go Ahead (W22-G3-V0).

Doelpunten
De twee clubs stonden eind september voor het laatst tegenover elkaar. PSV pakte toen de drie punten in De Adelaarshorst dankzij treffers van Cody Gakpo (15') en Marco van Ginkel (86'). Als Van Ginkel donderdag ook scoort, is dat zijn 50e Eredivisie-doelpunt.

Oude bekende
Mario Götze (PSV) en Gerrit Nauber (Go Ahead Eagles) kennen elkaar. De twee werden in 2009 samen Europees kampioen met Duitsland onder 17. In de finale versloegen ze Nederland met 2-1. Götze werd uitgeroepen tot speler van het toernooi. 

Kampioen
Dit is het 24e seizoen waarin PSV na zeventien Eredivisie-duels bovenaan staat in de competitie. In zestien van die jaargangen werd PSV ook landskampioen.

Invallers
PSV behaalde dit kalenderjaar een record. De ploeg maakte twintig Eredivisie-doelpunten via invallers. In het seizoen 2021-2022 staat de teller van PSV op elf Eredivisie-goals van invallers. Dat zijn er drie meer dan de eerst volgende op die lijst: FC Utrecht (8).

Topscorer
Yorbe Vertessen (6) is dit seizoen topscorer van PSV in de Eredivisie. Hij maakte vier van zijn zes doelpunten als invaller.

Koning van de assist
Cody Gakpo leverde dit Eredivisie-seizoen negen assists. Alleen Dušan Tadic van Ajax gaf er meer (11). De laatste PSV'er die in een heel seizoen meer assists gaf, was Steven Bergwijn (10 in 2019-2020).